Ποινικοποίηση του σεξισμού πρότεινε η Επίτροπος Ισότητας

…και πρόταση από τη βουλευτίνα Αννίτα Δημητρίου για μαθήματα στη Βουλή, κατά του γλωσσικού σεξισμού

ΤΟΥ ΜΑΡΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

Τη δημόσια συζήτηση για την ανάγκη ποινικοποίησης του σεξισμού στην Κύπρο, άνοιξε για πρώτη φορά η Επίτροπος Ισότητας των Φύλων Ιωσηφίνα Αντωνίου στη συνεδρία της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Βουλής τη Δευτέρα 4 Μαρτίου 2019, όπου προσκλήθηκε να ενημερώσει την Επιτροπή για τον απολογισμό δράσης του Γραφείου της. Είπε στην «24» ότι το Βέλγιο είναι η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που πρόσφατα ποινικοποίησε τον σεξισμό και ότι είναι καιρός να συζητηθεί το θέμα και στην Κύπρο και να απασχολήσει άμεσα τη Βουλή. Η Πρόεδρος της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Στέλλα Κυριακίδου ανέφερε ότι το θέμα θα εγγραφεί για συζήτηση στην Επιτροπή. Στη διάρκεια της συνεδρίας η βουλευτίνα του ΔΗΣΥ Αννίτα Δημητρίου επεσήμανε ότι παρατηρείται καθημερινά στη Βουλή το φαινόμενο του γλωσσικού σεξισμού και κάλεσε την Επίτροπο «να πάει στη Βουλή και να κάνει μαθήματα» κατά του φαινομένου αυτού, σε όλους τους βουλευτές και τους εργαζόμενους στο Σώμα. Τη συνεδρία απασχόλησαν γενικότερα ζητήματα διακρίσεων σε βάρος των γυναικών στην Κύπρο, ενόψει της 8ης Μαρτίου, Διεθνούς Ημέρας της Γυναίκας.

Περί της χρηματοδότησης του…ουροδοχείου

Η Επίτροπος Ισότητας Ιωσηφίνα Αντωνίου,  προσήλθε στη συνεδρία με γραπτό υπόμνημά της, ημερομηνίας 7 Φεβρουαρίου 2019 προς τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, σχετικά με την ανάγκη ενοποίησης των φορέων ισότητας στην Κύπρο, στο οποίο, όπως είπε, «επισημαίνεται ότι το νομοθετικό πλαίσιο στην Κύπρο σε σχέση με την ισότητα είναι αρκετά πλήρες, παρόλο που υπάρχουν αρκετά κενά». Στο σημείο αυτό αναφέρθηκε «στην ανάγκη ποινικοποίησης του σεξισμού», λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν υπάρχει στη νομοθεσία τίποτε που να επιτρέπει ή να ποινικοποιεί τον σεξισμό και θεωρώ ότι ήρθε η ώρα να ξεκινήσει μια συζήτηση για το θέμα αυτό, στο πλαίσιο των κοινοβουλευτικών ομάδων. Η μη ποινικοποίηση του σεξισμού – συνέχισε – μας έφερε στη δυσάρεστη θέση να χρηματοδοτούμε αυτή τη στιγμή από τα Διαρθρωτικά Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Κύπρο, το γνωστό ουροδοχείο για άντρες σε σχήμα γυναίκας, ως καινοτόμο προϊόν. Αυτό συμβαίνει, γιατί σύμφωνα με γνωμάτευση της Γενικής Εισαγγελίας, δεν υπάρχει νόμος που παραβιάζεται σε σχέση με την επιχορήγηση αυτού του προϊόντος. (σ. σ. Σε ανακοίνωσή του τον Σεπτέμβρη 2018 το Γραφείο της Επιτρόπου ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «το εν λόγω προϊόν αποτελεί ύβρη στη γυναίκα, αναπαλαιώνει και αναπαράγει στερεότυπα, προκαταλήψεις και πλέον απαρχαιωμένες αντιλήψεις για τη γυναίκα, τη στιγμή που η πολιτεία δαπανά χρήματα για την προαγωγή της ισότητας των φύλων και την εξάλειψή τους»).

Αννίτα Δημητρίου βουλευτίνα ΔΗΣΥ

-«Πρέπει να συνεχίσουμε τους αγώνες και τις δράσεις μας για την ισότητα ανδρών και γυναικών, που είναι ζητούμενο, όχι μόνο στην Κύπρο, αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Σεξιστικά περιστατικά σε βάρος γυναικών συμβαίνουν και στο Ευρωκοινοβούλιο και σε εθνικά κοινοβούλια, όπως πρόσφατα στο κοινοβούλιο του Ηνωμένου Βασιλείου…τοποθετήσεις δημοσίων προσώπων, δείχνουν ότι δεν υπάρχει αντίληψη της ισότητας, αλλά ούτε και γνώση για το πώς πρέπει να συμπεριφερόμαστε σωστά και ισότιμα στον κάθε άνθρωπο ανεξαρτήτως φύλου…Στη δική μας Βουλή, δεν είναι καλύτερα τα πράγματα, όσον αφορά το πρόβλημα του γλωσσικού σεξισμού, που είναι πολύ σημαντικό. Θα έρθετε να κάνετε κάποια μαθήματα στη Βουλή κυρία Επίτροπε για το πρόβλημα του γλωσσικού σεξισμού; Πρέπει να γίνουν μαθήματα σε όλους μας στη Βουλή, πώς να χρησιμοποιούμε σωστά τη γλώσσα για να αποφεύγεται ο γλωσσικός σεξισμός». Την πρόταση της Επιτρόπου Ισότητας για ποινικοποίηση του σεξισμού χαιρέτισε στη διάρκεια της συνεδρίας η  Παντελίτσα Γιόκκα, Πρόεδρος της Γυναικείας Οργάνωσης του Κινήματος της Αλληλεγγύης, που όπως είπε, συμμετείχε για πρώτη φορά σε συνεδρία της Επιτροπής.

Να μην είναι το δεύτερο  φύλο

«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πως η ισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών έχει κατοχυρωθεί με μια σειρά νόμων, χωρίς αυτό βέβαια να σημαίνει πως δεν υπάρχει η ανάγκη για περαιτέρω βελτίωση», αναφέρεται μεταξύ άλλων στο υπόμνημα της Επιτρόπου Ισότητας προς  τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. «Η νομοθεσία από μόνη της», προστίθεται, «δεν οδηγεί δυστυχώς στην εφαρμογή της έμφυλης ισότητας. Χρειάζονται παράλληλα και ταυτόχρονα, στρατηγική, πολιτικές και δράσεις για εξάλειψη των  ανισοτήτων και των διακρίσεων σε βάρος των γυναικών, με πρώτη και κύρια αλλαγή της αναχρονιστικής κουλτούρας που θέλει τις γυναίκες να παραμένουν περιθωριοποιημένες και το δεύτερο  φύλο. Τονίζουμε την ανησυχία μας για το ρυθμό προόδου σε  κεφαλαιώδη ζητήματα που μπορούν να συμβάλουν καθοριστικά στην επίτευξη της ισότητας. Πιο συγκεκριμένα, το θέμα της συμφιλίωσης επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής που αποτελεί βασική προϋπόθεση για τη βελτίωση της θέσης της γυναίκας στην εργασία, αλλά και τη συμμετοχή της σε άλλους πολιτικούς και κοινωνικούς τομείς. Η έλλειψη  προγραμμάτων και υποδομών φροντίδας των παιδιών και των ηλικιωμένων,  αποτελεί ένα τεράστιο πρόβλημα για τις εργαζόμενες γυναίκες, τόσο για να ενταχθούν, όσο και να παραμείνουν και να ανελιχθούν στην εργασία. Η ανεργία, το χάσμα αμοιβών και οι διακρίσεις στην απασχόληση επίσης απαιτούν δραστικά μέτρα για εξάλειψη τους».

Gender budgeting στον κρατικό προϋπολογισμό

«Η βία κατά των γυναικών παραμένει σε ψηλά ποσοστά, ενώ τα στερεότυπα και οι κοινωνικές προκαταλήψεις συνεχίζουν   να αποτελούν τον κύριο λόγο ανισοτήτων και διακρίσεων σε βάρος των γυναικών», αναφέρει επίσης το υπόμνημα προς τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και συνεχίζει: «Η συμμετοχή των γυναικών στα κέντρα λήψης αποφάσεων παραμένει πολύ χαμηλή συγκριτικά με τους δείκτες που παρουσιάζουν άλλες ευρωπαϊκές χώρες, παρά την έκφραση της πολιτικής σας βούλησης να διορίσετε περισσότερες γυναίκες στα Διοικητικά Συμβούλια των Ημικρατικών Οργανισμών. Είναι εκτίμηση μας ότι ένας βασικός παράγοντας, για να έχουμε σημαντικά βήματα  προόδου στα ζητήματα που σας παραθέτουμε πιο πάνω, πέραν από τις πολιτικές αποφάσεις απαιτείται και η διάθεση οικονομικών πόρων. Το gender budgeting στον κρατικό προϋπολογισμό είναι κάτι που έχουμε αναδείξει και αποτελεί μέρος των διεκδικήσεων μας. Επίσης η οικονομική στήριξη των μη κυβερνητικών οργανώσεων (ΜΚΟ) που αγωνίζονται για την ισότητα, αποτελεί σημαντικό παράγοντα για να αναπτύσσουν δράσεις που συμβάλλουν στην επίτευξη του στόχου μας και του Εθνικού Σχέδιου Δράσης για την Ισότητα. Εκτιμούμε ότι η ετήσια χορηγία και η επιχορήγηση  επιμέρους δράσεων, η οποία έχει μειωθεί την περίοδο της οικονομικής κρίσης, θα πρέπει να αυξηθούν και να επανέλθουν τουλάχιστον στο επίπεδο προ της κρίσης και αυτό μπορεί να επιτευχθεί μέσα από την αύξηση του προϋπολογισμού του Εθνικού Μηχανισμού για τα Δικαιώματα της Γυναίκας και  της αλλαγής των κριτηρίων από το Υπουργικό Συμβούλιο».

Αλληλοεπικάλυψη  αρμοδιοτήτων – σύγχυση

Αναφέρονται και τα ακόλουθα στο υπόμνημα της Επιτρόπου Ισότητας: «Μέχρι τώρα οι επιδιώξεις μας περιορίζονταν γύρω από την ενδυνάμωση των υφιστάμενων φορέων ισότητας, όπως του Εθνικού Μηχανισμού για τα Δικαιώματα της Γυναίκας, της Μονάδας Ισότητας, των μηχανισμών του Υπουργείου Εργασίας για εφαρμογή των εργατικών νομοθεσιών και των νομοθεσιών ισότητας, του Γραφείου Επιτρόπου Ισότητας των Φύλων κ.ά. Με την πάροδο του χρόνου διαπιστώνουμε ότι οι υφιστάμενοι φορείς ισότητας που λειτουργούν παράλληλα και αυτόνομα, δημιουργούν σύγχυση στους πολίτες, αλληλοεπικάλυψη αρμοδιοτήτων και έλλειψη συντονισμού πολλές φορές, που τους καθιστούν και αναποτελεσματικούς ως προς την ουσιαστική πρόοδο. Ως εκ τούτου δεν δημιουργούν την απαραίτητη δυναμική ώστε τα θέματα ισότητας να αντιμετωπίζονται ενιαία, αλλά και ως θέματα προτεραιότητας. Οι παραπάνω διαπιστώσεις ενισχύονται και από τις συστάσεις ευρωπαϊκών και διεθνών οργανισμών, όπως είναι για παράδειγμα η Επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών για την Εξάλειψη κάθε Μορφής Διάκρισης σε Βάρος της Γυναίκας (UN Committee on the Elimination of All Forms of Discrimination Against Women-CEDAW), καθώς επίσης και από τις εισηγήσεις των Βρετανών εμπειρογνωμόνων, οι οποίοι επισκέφθηκαν την Κύπρο τον Ιανουάριο του 2015 στο πλαίσιο των προσπαθειών για Αναδιάρθρωση της Δημόσιας Υπηρεσίας και είχαν μεταξύ άλλων, συνάντηση με την Επίτροπο Ισότητας για τα θέματα ισότητας στην Κύπρο».

Οι υφιστάμενοι φορείς Ισότητας

Οι υφιστάμενοι φορείς Ισότητας που δραστηριοποιούνται σήμερα είναι οι εξής, όπως αναφέρεται στο υπόμνημα:

*Η Μονάδα Ισότητας του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης (Ρόλος – γενικός συμβουλευτικός, συντονιστικός και διαφωτιστικός).

*O Εθνικός Μηχανικός για τα Δικαιώματα της Γυναίκας (Ρόλος – γενικός συμβουλευτικός, συντονιστικός και διαφωτιστικός), υπό την Προεδρία της Επιτρόπου Ισότητας των Φύλων.

*H Αρχή Ισότητας Επιτρόπου Διοικήσεως (Ρόλος – παρακολούθηση εφαρμογής νομοθεσιών ισότητας, διερεύνηση καταγγελιών, διαφώτιση).

*H Επιτροπή Ισότητας των Φύλων στην Απασχόληση και Επαγγελματική Εκπαίδευση (ΕΙΦ) υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, (Ρόλος – συμβουλευτικός, διερεύνηση καταγγελιών και διαφώτιση αποκλειστικά στα πλαίσια του περί Ίσης Μεταχείρισης Ανδρών και Γυναικών στην Απασχόληση και στην Επαγγελματική Εκπαίδευση Νόμου το 2002 (205(1)/2002).

*Επιθεωρητές Ισότητας του Τμήματος Εργασίας (Ρόλος – παρακολούθηση εφαρμογής Νομοθεσίας, διερεύνηση καταγγελιών και συμβουλευτικός, αποκλειστικά στα πλαίσια του περί Ίσης Μεταχείρισης Ανδρών και Γυναικών στην Απασχόληση και στην Επαγγελματική Εκπαίδευση Νόμου το 2002 (205(1)/2002).

*Συμβουλευτική Επιτροπή για την Πρόληψη και Καταπολέμηση της Βίας στην Οικογένεια.

*Πολυθεματική Συντονιστική Ομάδα για την Εμπορία Προσώπων.

*Επιτροπή Ισότητας των Φύλων στην Αστυνομία.

Ο ανεξάρτητος ενοποιημένος φορέας

«Η πρόθεσή σας κύριε Πρόεδρε για ενοποίηση των υφιστάμενων φορέων ισότητας και η ένταξη τους κάτω από έναν ανεξάρτητο φορέα/οργανισμό, ο οποίος θα κατοχυρώνεται νομικά, θα έχει εκτελεστική εξουσία και αρμοδιότητες, δικό του προϋπολογισμό και την αναγκαία οργανωτική δομή, είναι και δικό μας αίτημα» αναφέρεται στο υπόμνημα και προστίθεται: «Επισημαίνουμε επιπρόσθετα, ότι ο φορέας αυτός θα χαράσσει και θα διαμορφώνει πολιτικές στα θέματα ισότητας, αλλά θα πρέπει  ταυτόχρονα να κατοχυρώνει και το ρόλο των ΜΚΟ που ασχολούνται με την ισότητα. Ο σκοπός της σύστασης αυτού του νέου ανεξάρτητου φορέα είναι η:

*Αποφυγή αλληλοεπικάλυψης αρμοδιοτήτων, κάτι που παρατηρείται σήμερα μεταξύ των διαφόρων φορέων ισότητας.

*Εξοικονόμηση ανθρώπινων και οικονομικών πόρων, περιλαμβανομένου του διοικητικού κόστους.

*Συγκέντρωση όλων των επαγγελματιών που ασχολούνται με θέματα έμφυλης ισότητας, κάτω από ένα φορέα, με συνακόλουθη αύξηση της εμπειρογνωμοσύνης, τεχνικής επάρκειας, κατάρτισης, παραγωγικότητας και αποτελεσματικότητας στο χειρισμό των υποθέσεων.

*Μείωση της γραφειοκρατίας που απαιτείται για τη διεκπεραίωση ενός παραπόνου/καταγγελίας που υποβάλλεται από τους πολίτες σε κάποιον από τους υφιστάμενους φορείς ισότητας.

*Άμεση και αποτελεσματικότερη διαχείριση υποθέσεων.

*Διεύρυνση του φάσματος εργασιών του νεοπαγούς φορέα προς εξυπηρέτηση του κοινού, το οποίο θα βρίσκει συγκεντρωμένες όλες τις υπηρεσίες που ασχολούνται με το χειρισμό θεμάτων ισότητας και διακρίσεων σε βάρος των γυναικών (εύκολη πρόσβαση και ολοκληρωμένο φάσμα παρεχόμενων υπηρεσιών).

*Ανάληψη συστηματικών δράσεων προαγωγής και διαφύλαξης της ισότητας των φύλων σε οριζόντιο επίπεδο, σε όλες τις υπηρεσίες του δημοσίου, αλλά και ευρύτερα στην κοινωνία». Καταλήγει με τα εξής, το υπόμνημα προς Ν. Αναστασιάδη: «Ο αγώνας μας κύριε Πρόεδρε, για πλήρη και ουσιαστική ισότητα των φύλων, θα συνεχιστεί μέχρι να επιτευχθεί η ισότητα σ΄ όλες τις εκφάνσεις της ζωής μας. Σ΄ αυτό τον αγώνα, σημαντική είναι η δική σας στήριξη και αρωγή. Ευελπιστούμε ότι μαζί θα μπορέσουμε να επιταχύνουμε το βηματισμό μας για να φτάσουμε στον στόχο μας γρηγορότερα».

Το Συμβούλιο του Εθνικού Μηχανισμού

Στο υπόμνημα αναφέρονται ως μέλη του Συμβουλίου του Εθνικού Μηχανισμού για τα Δικαιώματα της Γυναίκας, οι εξής οργανώσεις: Γυναικεία Οργάνωση ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ Λία Γεωργιάδη, Γυναικεία Κίνηση ΠΟΓΟ  Σκεύη Κουκουμά, Γυναικεία Οργάνωση ΔΗΚΟ Μαρία Συκοπετρίτου, Σοσιαλιστική Γυναικεία Κίνηση Ρούλα Μαυρονικόλα, Παγκύπρια ΚίνησηΊσα  Δικαιώματα Ίσες Ευθύνες Κούλα Κουμίδου, Τμήμα Γυναικών Εργατοϋπαλλήλων ΠΕΟ Μαρίνα Σταυρινού Κούκου, Τμήμα Εργαζομένων Γυναικών ΣΕΚ  Δέσποινα Ισαϊα, Τμήμα Ισότητας και Ίσης Μεταχείρισης ΔΕΟΚ   Φλώρα Γιάγκου, ΟΕΒ Δήμητρα Καραντώκη, Παγκύπρια Συντεχνία Δημοσίων Υπαλλήλων Νάνα Αχιλλέως, Γυναικεία Οργάνωση ΔΗΣΥ Ουρανία Σχίζα, Κυπριακή Ομοσπονδία Γυναικών Επαγγελματιών Επιχειρηματιών Μαίρη Παπαδοπούλου, Γυναικεία Οργάνωση ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ Ελένη Μαρκίδου, ΣΠΑΒΟ Κική Πογιατζή, Ένωση Κυπρίων Αγροτών Αλεξία Ποταμού, Γυναικεία Κίνηση Οικολόγων Μαρία Κολά, Συμμαχία Γυναικών Ρένα Γιαβάσιη». Στο υπόμνημα σημειώνεται ότι «στα μέλη του Συμβουλίου του Εθνικού Μηχανισμού για τα Δικαιώματα της Γυναίκας δεν συμπεριλαμβάνονται η Γυναικεία Οργάνωση Ενωμένων Δημοκρατών και οι δύο Τουρκοκυπριακές οργανώσεις, γιατί δεν έχουν λάβει μέρος κατά τη συζήτηση και ετοιμασία του παρόντος υπομνήματος».

Η ισότητα, μας αφορά όλους…

Με την έναρξη της συνεδρίας της περασμένης Δευτέρας, η Πρόεδρος της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Στέλλα Κυριακίδου είπε τα εξής: «Δεν βλέπω κανένα άλλο άντρα στην αίθουσα εκτός από τον δημοσιογράφο Μάριο Δημητρίου, γιατί προφανώς θεωρούμε ότι τα θέματα ισότητας αφορούν μόνο γυναίκες και δεν έχουμε αντιληφθεί ότι η έλλειψη σε θέματα ισότητας, είναι έλλειψη δημοκρατίας. Όταν οι γυναίκες, το 50% και άνω ποσοστό του πληθυσμού δεν εκπροσωπείται όπως θα έπρεπε, στα κέντρα λήψης αποφάσεων και σε πολλούς άλλους χώρους, όταν τα τελευταία 15 χρόνια, 30 γυναίκες έχασαν τη ζωή τους ως αποτέλεσμα βίας εναντίον τους, όταν σε περιόδους οικονομικής κρίσης τα μεγαλύτερα θύματα είναι γυναίκες, σημαίνει ότι δεν έχουμε αντιληφθεί τη σημασία των θεμάτων ισότητας που συζητούμε σήμερα. Είναι γεγονός ότι στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Ίσων Ευκαιριών παραμένει η παλιά πρακτική, όπου η μεγάλη πλειοψηφία των μελών, είμαστε γυναίκες…Η ισότητα δεν είναι γυναικείο θέμα, αφορά όλους τους πολίτες μιας χώρας και καθώς πλησιάζουμε στις Ευρωεκλογές – και μιλώ όχι με βάση την κομματική μου τοποθέτηση –  πρέπει να ζητήσουμε από όλους, να σηκωθούν από τους καναπέδες τους και να πάνε να ψηφίσουν, έχοντας υπόψη και τα θέματα που αφορούν τις γυναίκες και την ισότητα. Είναι πολύ σημαντικό να μη βρεθούμε σαν χώρα, χωρίς γυναίκες στο Ευρωκοινοβούλιο».

*Να επισημανθεί ότι στη διάρκεια της συνεδρίας τοποθετήθηκαν επίσης θετικά για τη δημοσιογραφική κάλυψη θεμάτων ισότητας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τον υποφαινόμενο, οι βουλευτίνες του ΔΗΣΥ Μαριέλλα Αριστείδου και Αννίτα Δημητρίου και η Αναπληρώτρια Γενική Γραμματέας της Γυναικείας Κίνησης Οικολόγων Αλεξία Σακαδάκη.

Αριστερό…εγκώμιο για το Γραφείο της Επιτρόπου

«Ο αγώνας για την ισοτιμία δεν είναι δουλειά, αρμοδιότητα και ευθύνη μόνο των γυναικών, όπως θεωρείται σε όλα τα επίπεδα στην Κύπρο» επεσήμανε στη διάρκεια της συζήτησης η βουλευτίνα του ΑΚΕΛ Σκεύη Κουκουμά. Σε δηλώσεις της μετά τη συνεδρία, είπε ότι «μέσα από τον απολογισμό του έργου του Γραφείου της Επιτρόπου Ισότητας για το 2017, διαφαίνονται οι προσπάθειες της Επιτρόπου και του Γραφείου της, που είναι δυστυχώς υπο-στελεχωμένο». Πρόσθεσε ότι «όσα γίνονται, οφείλονται στις υπερπροσπάθειες της Επιτρόπου και της λειτουργού του Γραφείου της. Για μας είναι πολύ σημαντικό, αυτά που εξαγγέλλονται ιδιαίτερα την τρέχουσα εβδομάδα, με την ευκαιρία της 8ης του Μάρτη, να έχουν πραγματικά αντίκρισμα. Δυστυχώς, είναι μόνο λόγια. Στη συζήτηση έγινε αναφορά για το ενδεχόμενο δημιουργίας Υφυπουργείου Ισότητας. Να μην αναμένουν ότι με τέτοια πυροτεχνήματα συμβάλλουν στον αγώνα για την ισοτιμία των δύο φύλων. Πρέπει οι εισηγήσεις που καταθέτουν και οι γυναικείες οργανώσεις και η Επίτροπος Ισότητας για την ενοποίηση των θεσμών που ήδη λειτουργούν στα θέματα ισότητας, να αντιμετωπίζουν πραγματικά τις αδικίες και διακρίσεις σε βάρος της γυναίκας. Δυστυχώς το ίδιο το Γραφείο της Επιτρόπου, δεν λαμβάνεται υπόψη. (Την περασμένη βδομάδα είχαμε ακούσει για τη δημιουργία του Σπιτιού της Γυναίκας από τα Υπουργεία Εργασίας, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών, χωρίς να ακουσθούν οι απόψεις της Επιτρόπου Ισότητας). Έχουμε επίσης διαπιστώσει ότι οι Λειτουργοί Ισότητας σε όλα τα Υπουργεία, δεν ασχολούνται με τα θέματα ισότητας, γιατί είναι επιφορτισμένοι με άλλες αρμοδιότητες». Στη δική της παρέμβαση η εκπρόσωπος της ΠΕΟ Αγγέλα Ιωάννου παρατήρησε ότι «πράγματι οι συζητήσεις για τα θέματα ισότητας ανδρών και γυναικών, γίνονται μόνο μεταξύ των γυναικών, ίσως γιατί οι άντρες δεν έχουν ακόμα αντιληφθεί ότι μεταξύ των γυναικών περιλαμβάνονται η σύζυγος, η μητέρα, η αδελφή και η κόρη τους…και ότι κάθε φορά που καταπατούνται τα δικαιώματά τους, στην τελική καταπατούνται τα δικαιώματα της οικογένειας και όχι αποκλειστικά της γυναίκας». Η κυρία Ιωάννου αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην εργαζόμενη γυναίκα και επεσήμανε ότι «η θέση της γυναίκας στην εργασία καθημερινά τίθεται υπό αμφισβήτηση και σε κίνδυνο».

*Στη συνεδρία παρευρέθηκαν επίσης η Ρούλα Μαυρονικόλα για τη Σοσιαλιστική Γυναικεία Κίνηση, η Σκεύη Πασιά για την ΠΟΓΟ, η Αλεξία Σακαδάκη για τη Γυναικεία  Κίνηση Οικολόγων, η Λία Γεωργιάδου για τον Γυναικείο Όμιλο Πρωτοπορία, η Ουρανία Σχίζα και η Λένια Κυριακίδου για τη Γυναικεία Οργάνωση ΔΗΣΥ, η Νίκη Ανδρέου για το Υπουργείο Δικαιοσύνης και η Σκεύη Βοσκαρίδου για το Υπουργείο Εσωτερικών.

Από αριστερά Αννίτα Δημητρίου, Μαριέλλα Αριστείδου και Στέλλα Κυριακίδου.

Η Αννίτα Δημητρίου και η Αλεξία Σακαδάκη σε φωτογραφικό…ντοκουμέντο με τον Μάριο Δημητρίου, για την παρουσία του ως του μοναδικού άντρα δημοσιογράφου στη συζήτηση για την ισότητα, που λανθασμένα θεωρείται…γυναικείο ζήτημα.

Φώτο: Αριστερά η Επίτροπος Ισότητας Ιωσηφίνα Αντωνίου στην κοινοβουλευτική συνεδρία της 4ης Μαρτίου 2019. Για άλλη μια φορά, μόνο γυναίκες και κανένας άντρας στο πάνελ της συζήτησης στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων…