Πράσινες και κόκκινες λίστες στα οδοφράγματα – Τουρλού – τουρλού η κατάσταση

Τρέχει  και δεν φτάνει το προσωπικό του  Τμήματος Τελωνείων μετά και το άνοιγμα των οδοφραγμάτων. Οι υπάλληλοι κάνουν ότι μπορούν με όποια μέσα διαθέτουν για να  εντατικοποιήσουν τους ελέγχους που διενεργούν στα σημεία διέλευσης από και προς  τα κατεχόμενα.

Ποια είδη επιτρέπεται να περνούν από την «πράσινη γραμμή» και ποια απαγορεύονται; Μια λίστα τεράστια που όποιος βολτάρει προς κατεχόμενες μεριές για αγορές καλά κάνει να ρίξει μια ματιά. Η οικονομική κρίση στην Τουρκία και η πτώση της τουρκικής λίρας έκανε τους Ε/Κ να τρέχουν στα κατεχόμενα και να σκορπούν τα ευρώ τους.

Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι από τον Ιανουάριο μέχρι τον Ιουλίο του 2018, 2 εκατομμύρια 684 χιλιάδες 175 άτομα διακινήθηκαν στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου.

Η δημοσιογράφος της γερμανικής εφημερίδας Deutsche Welle, επισκέπτεται τα κατεχόμενα και διαπιστώνει περίτρανα πως  οι Τ/Κ σπέυδουν, στις ελεύθερες περιοχές για να αγοράσουν χοιρινό κρέας ενώ οι Ε/Κ  φάρμακα.

Ένα κιλό χοιρινό στα κατεχόμενα μπορεί να κοστίζει έως και 30 ευρώ ενώ στις ελεύθερες περιοχές  πωλείται γύρω στα 5ευρώ. «Οι Ελληνοκύπριοι αντίθετα, αγοράζουν από εμάς χαλούμι και τσιγάρα.», θα δηλώσει ο Τ/Κ.Μεχμέτ.

Ίσως μια από της μεγαλύτερες κατασχέσεις που έγιναν ποτέ μπορεί να θεωρηθεί αυτή τον Νοέμβριο του 2014 όπου στα χέρια των Τελωνιακών, βρέθηκαν  130εκ. τσιγάρα από κατεχόμενα μέσα σε 11 μέρες. Η ποσότητα των τσιγάρων που κατασχέθηκε αντιστοιχεί σε 17,000 άτομα που καπνίζουν ένα πακέτο την ημέρα για ένα χρόνο. Η αξία των αντίστοιχων αυθεντικών προϊόντων υπολογίζεται πέραν των €65 εκ.

Κατασχέσεις από και προς τα κατεχόμενα

Κατά την περίοδο 1-31 Ιανουαρίου 2019 και μετά από ελέγχους που διενήργησαν λειτουργοί του Τμήματος Τελωνείων στα Σημεία Διέλευσης (Αγίου Δομετίου, Ζώδιας, Λήδρα Πάλας, οδού Λήδρας, Κ. Πύργου – Καραβοστασίου, Λεύκας – Απλικίου και Δερύνειας), σε πρόσωπα και οχήματα που διήλθαν από τις μη ελεγχόμενες από την Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας περιοχές προς στις ελεγχόμενες εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν από τους λειτουργούς του Τμήματος Τελωνείων συνολικά:

 • 17860 τεμ. τσιγάρα
 • 5 γρ. καπνός
 • 170 τεμ. ειδών που παραβιάζουν δικαιώματα διανοητικής ιδιοκτησίας
 • 25 κιλά γαλακτοκομικά προϊόντα, 11,35 κιλά ψάρι
 • 2,4 κλ. κοτόπουλα, 5,7 κλ. κρέας,
 • 150 γρ. grandslam (φυτοφάρμακο), 4 λίτρα tonic (φυτοφάρμακο),
 • 20 λίτρα πετρέλαιο, 64 λίτρα βενζίνη,
 • 1 όχημα

Κατασχέσεις από την Πύλα

Περαιτέρω, κατά την ίδια περίοδο (1/01/2019-31/01/2019), με τη συνδρομή της Αστυνομίας, εντοπίστηκαν στην κατοχή προσώπων που εξέρχονταν από το χωριό Πύλα και κατασχέθηκαν συνολικά:

 • 3180 τεμ. τσιγάρα,
 • 4000 γρ. καπνός.

Τι επιτρέπεται κατά τη διέλευση προσώπων στις ελεύθερες περιοχές

Κατά τη διέλευση προσώπων στις ελεύθερες περιοχές από τα σημεία διέλευσης, χορηγείται απαλλαγή από το φόρο κύκλου εργασιών και τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης:

Α. για τα εμπορεύματα που περιέχονται στις προσωπικές τους αποσκευές, εφόσον δεν έχουν εμπορικό χαρακτήρα και η συνολική αξία τους δεν υπερβαίνει τα €260 κατ’ άτομο.

Β. για σαράντα (40) τσιγάρα και για ένα (1) λίτρο οινοπνευματωδών ποτών για προσωπική κατανάλωση. Η απαλλαγή αυτή δε χορηγείται σε πρόσωπα κάτω των 17 ετών. Σημειώνεται ότι απαγορεύεται η μεταφορά οποιασδήποτε ποσότητας καπνού από τις περιοχές της Κυπριακής Δημοκρατίας που βρίσκονται εκτός του αποτελεσματικού ελέγχου της Κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Διέλευση εμπορευμάτων

 H διέλευση εμπορευμάτων από τη γραμμή επιτρέπεται μόνο στα καθορισθέντα σημεία διέλευσης και θα πρέπει να συνοδεύονται από έγγραφο που εκδίδεται από το τουρκοκυπριακό εμπορικό επιμελητήριο.

Σύμφωνα με το άρθρο 4 του Κανονισμού (ΕΚ) 866/2004, επιτρέπεται να εισέλθουν δια της γραμμής εμπορεύματα που μπορούν να ταξινομηθούν σε δύο κατηγορίες:

 1. Εμπορεύματα που παράγονται εξ ολοκλήρου στις ευρισκόμενες εκτός του αποτελεσματικού ελέγχου της Κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας περιοχές.

Ως τέτοια προϊόντα θεωρούνται τα ακόλουθα:

 • τα ορυκτά προϊόντα που εξορύσσονται στις εν λόγω περιοχές, π.χ. αλάτι, άμμος, κιμωλία, ασβεστόλιθοι∙
 • απορρίμματα και απόβλητα που προκύπτουν από βιομηχανικές εργασίες που διεξάγονται στις εν λόγω περιοχές, καθώς και άχρηστα είδη εφόσον έχουν συλλεγεί στις εν λόγω περιοχές και δεν δύνανται να χρησιμεύσουν παρά μόνο για την ανάκτηση πρώτων υλών∙
 • εμπορεύματα που παράγονται στις εν λόγω περιοχές αποκλειστικά από προϊόντα που καθορίζονται στα πιο πάνω σημεία ή από παράγωγά τους σε οποιοδήποτε στάδιο παραγωγής, π.χ. τούβλα, μάρμαρα, αμμοχάλικες κ.α.
 1. Εμπορεύματα που έχουν υποστεί την τελευταία ουσιαστική, οικονομικά δικαιολογημένη μεταποίηση ή επεξεργασία, σε επιχείρηση εξοπλισμένη για το σκοπό αυτό σε περιοχές της Κυπριακής Δημοκρατίας ευρισκόμενες εκτός του αποτελεσματικού ελέγχου της Κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας, π.χ. έπιπλα (ξυλεία, η οποία, αφού έχει υποστεί εργασίες τελειοποίησης, μεταποιείται σε έπιπλα), υποδήματα (δέρματα, σόλες και άλλες πρώτες ύλες, οι οποίες, αφού έχουν υποστεί εργασίες τελειοποίησης, μεταποιούνται σε υποδήματα).

Σημειώνεται ότι επιτρέπεται η διέλευση εμπορευμάτων που αποκτήθηκαν ή προέρχονται από τις ελεύθερες περιοχές και έχουν διακινηθεί από και προς τις ελεύθερες περιοχές μεταξύ των σημείων διέλευσης και διαμέσου των περιοχών στις οποίες βρίσκονται εκτός του αποτελεσματικού ελέγχου της Κυπριακής Δημοκρατίας εντός των τεσσάρων (4) ωρών. Νοείται ότι το πρόσωπο που τα μεταφέρει θα πρέπει να κατέχει τα απαραίτητα έγγραφα που να αποδεικνύουν την προέλευση των εμπορευμάτων όπως π.χ. τιμολόγιο πώλησης ή αγοράς, δελτίο αποστολής κ.α. σε περίπτωση αμφιβολιών.

Εμπορεύματα και προϊόντα για τα οποία η διέλευση τους απαγορεύεται ή υπόκεινται σε περιορισμούς

Απαγορεύεται η διέλευση εμπορευμάτων και προϊόντων τα οποία έχουν εισαχθεί από τα κλειστά λιμάνια και από το παράνομο αεροδρόμιο, με εξαίρεση τα προϊόντα για τα οποία χορηγείται προσωπική απαλλαγή (βλ. παράγραφο 6) και επιπλέον:

Απόβλητα

Απαγορεύεται η μεταφορά αποβλήτων στις ελεύθερες περιοχές εκτός εάν συνοδεύονται από Άδεια Διαχείρισης Αποβλήτων για συλλογή και Μεταφορά από την Υπηρεσία Περιβάλλοντος, για το συγκεκριμένο όχημα που μεταφέρει τα απόβλητα.

Ζώα και Ζωικά προϊόντα

Απαγορεύεται η μεταφορά ζώντων ζώων και ζωικών προϊόντων διαμέσου της γραμμής. Η απαγόρευση περιλαμβάνει τόσο τα παραγωγικά ζώα όσο και τα ζώα συντροφιάς, είτε πρόκειται για εμπορική πράξη (π.χ. μεταφορά σε σφαγείο για άμεση σφαγή) είτε για ένα ζώο συντροφιάς που συνοδεύει ο ιδιοκτήτης του. Εξαίρεση αποτελεί η διακίνηση νωπών ψαριών και μελιού για εμπορικούς σκοπούς. Εξαίρεση επίσης αποτελεί η διακίνηση μελιού για προσωπική χρήση (μέχρι 3 κιλά). Στην περίπτωση διακίνησης νωπών ψαριών θα πρέπει να παρουσιαστεί έγκυρο συνοδευτικό έγγραφο και η μετακίνηση τους στις ελεύθερες περιοχές θα επιτραπεί μετά από έλεγχο και έγκριση από τους λειτουργούς των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών. Στην περίπτωση διακίνησης μελιού (σε εμπορική βάση) θα πρέπει να παρουσιαστεί έγκυρο συνοδευτικό έγγραφο και η μετακίνηση του στις ελεύθερες περιοχές θα επιτραπεί μετά από έλεγχο και έγκριση από τους λειτουργούς των Κτηνιατρικών και Υγειονομικών Υπηρεσιών. Η διέλευση νωπών ψαριών μπορεί να επιτραπεί μόνο από το σημείο διέλευσης του Αγ. Δομετίου. Σημειώνεται ότι η απαγόρευση περιλαμβάνει: λίπασμα (κόπρι), σαλιγκάρια, ερπετά, κυνήγι.

Εμπορεύματα/Προϊόντα που παραβιάζουν δικαιώματα διανοητικής ιδιοκτησίας

Απαγορεύεται η μεταφορά εμπορευμάτων/προϊόντων (έστω και ενός τεμαχίου) που παραβιάζουν δικαιώματα διανοητικής ιδιοκτησίας. Σχετικό είναι το άρθρο 4 του Κανονισμού (ΕΚ) αρ. 1480/2004, σύμφωνα με το οποίο οι αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας διασφαλίζουν ότι τα εμπορεύματα που διέρχονται τη γραμμή τηρούν τους κανόνες της ΕΚ καθόσον αφορά την απαγόρευση εισόδου εμπορευμάτων παραποίησης/απομίμησης και πειρατικών εμπορευμάτων.

 Προϊόντα δομικών κατασκευών

Δυνατόν όπως ληφθούν δείγματα για έλεγχο από την Υπηρεσία για την Επιτήρηση της Αγοράς Προϊόντων Δομικών Κατασκευών του Υπουργείου Εσωτερικών.

Ραδιοεξοπλισμός

 • Απαγορεύεται η μεταφορά ραδιοεξοπλισμού για άσκηση ραδιοεπικοινωνιακής δραστηριότητας εκτός εάν ο κάτοχος του κατέχει σχετική εξουσιοδότηση χρήσης ραδιοσυχνοτήτων από το Τμήμα Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών.

 Τσιμέντα

 • Απαγορεύεται η διακίνηση σάκων τσιμέντου σε συσκευασία των 50 κιλών. Για όλα τα είδη τσιμέντων είτε αυτά είναι συσκευασμένα σε σάκους των 25 κιλών είτε μεταφέρονται σε μορφή χύμα, για να επιτραπεί η διάθεση στην αγορά θα πρέπει να προσκομιστεί από τον παραλήπτη, πιστοποιητικό ανάλυσης του τσιμέντου από διαπιστευμένο Ευρωπαϊκό εργαστήριο, αναφορικά με το περιεχόμενο του σε εξασθενές χρώμιο [Cr(VI)] το οποίο και θα εγκρίνει το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας. Εξαίρεση αποτελεί η περίπτωση μεταφοράς του προϊόντος σε μορφή χύμα μέσα σε κατάλληλα οχήματα που δεν επιτρέπουν τη διαφυγή του.

Φαρμακευτικά προϊόντα

 • Απαγορεύεται η διέλευση ελεγχόμενων φαρμάκων (ναρκωτικών και ψυχοτρόπων), αναβολικών στεροειδών και άλλων ουσιών που δυνατόν να χρησιμοποιηθούν για σκοπούς ντόμπιγκ.
 • Απαγορεύεται επίσης η διέλευση φαρμάκων για τα οποία δημιουργούνται αμφιβολίες κατά πόσο αυτά προορίζονται για προσωπική χρήση καθώς επίσης και για όσα δεν φέρουν σήμανση ή ένδειξη ή φέρουν παραπλανητική σήμανση.
 • Επιτρέπεται ωστόσο η διέλευση φαρμάκων που προορίζονται για προσωπική χρήση με μέγιστη ποσότητα ενός μηνός θεραπείας και το άτομο που τα μεταφέρει υπογράψει τη σχετική υπεύθυνη δήλωση όπως στο έντυπο Σ.Δ. 4.

 Φυτοφάρμακα

 • Απαγορεύεται η μεταφορά φυτοφαρμάκων.

Πλαστικά αντικείμενα (δοχεία, πώματα κ.α) για χρήση στη συσκευασία τροφίμων

 • Απαγορεύεται η μεταφορά πλαστικών αντικειμένων που προορίζονται για επαφή με τρόφιμα. Η απαγόρευση δεν ισχύει για τις πλαστικές σακούλες που χρησιμοποιούνται π.χ. σε υπεραγορές, αγορές, περίπτερα, καταστήματα και δεν έρχονται σε επαφή με τα τρόφιμα.

 Φυτά και Φυτικά προϊόντα:

Σύμφωνα με το άρθρο 4 του Κανονισμού (ΕΚ) 866/2004, επιτρέπεται να εισέλθουν δια της γραμμής, εμπορεύματα φυτικών προϊόντων που παράγονται εξ ολοκλήρου στις ευρισκόμενες εκτός του αποτελεσματικού ελέγχου της Κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας περιοχές εκτός των προϊόντων που εμπίπτουν σε απαγορεύσεις (βλέπε Σημείο Α) και των προϊόντων που εμπίπτουν στο Παράρτημα VΒ της Κοινοτικής Οδηγίας 2000/29/ΕΚ και τα οποία θα πρέπει να συνοδεύονται με Έκθεση Φυτοϋγειονομικού Επιθεωρητή.

Α. Απαγορεύεται η μεταφορά:

 1. Όλων των φυτών προς φύτευση (εξωτερικού και εσωτερικού χώρου), μοσχεύματα και οποιοδήποτε πολλαπλασιαστικό υλικό.
 2. Πατατών προς φύτευση (πατατόσπορος).
 3. Οποιασδήποτε ποσότητας σανού ή άχυρου

λόγω πιθανού κινδύνου εξάπλωσης επιβλαβών οργανισμών, ή άλλων μολυσματικών ή μεταδοτικών ασθενειών.

Β. Φυτικά προϊόντα των οποίων απαγορεύεται η διακίνηση τους διαμέσου της «Πράσινης Γραμμής» εκτός εάν αυτά συνοδεύονται από Φυτοϋγειονομική Έκθεση Ευρωπαίου Εμπειρογνώμονα

Σπόροι προς σπορά των ειδών:

Γρασιδιού, σιτηρών, σταυρανθών, εσπεριδοειδών, κουμ-κουατ, τριφυλλιού, πιπεριάς, ηλίανθου, τομάτας μηδικής, πυρηνοκάρπων, μούρων, ρυζιού, καλαμποκιού, κρεμμυδιών, chives, σιταριού, σίκαλης, τριτικάλε και φασολιού.

Μέρη φυτών:

Κυδωνιάς, Μηλιάς, Μεσπηλιάς, Πυράκανθου, Αχλαδιάς, Καστανίας, Χρυσάνθεμων, Γαρύφαλλων, Γυψόφιλου, Γεράνιών, Σολιτάγο, Καρυδιάς, Φοινικιάς, Λεύκας και Βελανιδιάς, Κωνοφόρων (Πεύκα, Κυπαρίσσια, Έλατα, Κέδρα), Πυρηνοκάρπων (Ροδακινιές, Χρυσομηλιές, Αμυγδαλιές κ.α.), Ευκαλύπτου Φράξου, Φτελιάς, Λεπτοκαρυάς, Betula L. και Ορχιδέων.

Amiris P. Browne, Casimiroa La Llave, Citropsis Swingle & Kellerman, Eremocitrus Swingle, Esenbeckia Kunth., Glycosmis Corrκa, Merrillia Swingle, Naringi Adans., Tetradium Lour., Toddalia Juss. και Zanthoxylum L.

Μέρη φυτών και σπόροι των ειδών:

Aegle Corrκa, Aeglopsis Swingle, Afraegle Engl., Atalantia Corrκa, Balsamocitrus Stapf, Burkillanthus Swingle, Calodendrum Thunb., Choisya Kunth, Clausena Burm. f., Limonia L., Microcitrus Swingle., Murraya J. Koenig ex L., Pamburus Swingle, Severinia Ten., Swinglea Merr., Triphasia Lour και Vepris Comm.

 Κομμένα άνθη των:

Χρυσάνθεμων, Γαρύφαλλων, Γερανιών, Τριαντάφυλλων, Γυψόφιλο, Ορχιδέες, Μαργαρίτες, Erygimum (μοιάζει με γαϊδουρακανθο), Hypericum, Λυσίανθος, Trachelium.

Φυλλώδη λαχανικά των ειδών :

Σέλινο, Βασιλικός, Limnophila (υδρόβια), Eryngium.

 Φύλλα του είδους:

Manihot esculenta (Κάσσαβα).

Καρποί:

 Εσπεριδοειδή, Κυδώνια, Μήλα, Μάνγκο, Passion fruit, Λωτοί, Πυρηνόκαρπα (Ροδάκινα, Κεράσια, Αμύγδαλα, Νεκταρίνια κ.α.), Γκουάβα, Syzigium, Αχλάδια Μύρτιλα, Μούρα, Σμέουρα, Πατάτες, Πιπέρια, Μελιτζάνες, Μομόρτικα, Αννόνα, Σταφύλια, Βαμβακιού, Τομάτες

 Μεμονωμένος φλοιός:

Κωνοφόρων (Πεύκα, Κυπαρίσσια, Έλατα, Κέδρα), Βελανιδιάς, Πλατάνου, Acer sp., Λεύκας.

Της Νικολέτας Χρήστου