Στέλιος Βλάχος: Ένας μουσικός με μεγάλο πνεύμα και αγάπη για το τραγούδι

Γεννήθηκε το 1982 και μεγάλωσε στη Λευκωσία. Από μικρός έδειξε την αγάπη του για το τραγούδι και τη μουσική, παρακολούθησε μαθήματα πιάνου και μουσικής θεωρίας και συμμετείχε ενεργά στις σχολικές εκδηλώσεις – μουσικούς διαγωνισμούς.

Στην Αθήνα, παρακολούθησε το τριετές βασικό πρόγραμμα σπουδών Φωνητικής Τέχνης στο εργαστήρι ελευθέρων σπουδών του Ομίλου Αντέννα Fame Studio. Το πρόγραμμα περιελάμβανε μαθήματα Τεχνικής Φωνητικής, Ρεπερτορίου, Αρμονίας, Κινησιολογίας – Performance, Τεχνικές Ηχογράφησης.

Εργάστηκε στον Όμιλο Αντέννα για εφτά χρόνια. Ως πιανίστας, δάσκαλος μουσικών μαθημάτων  και  μάνατζερ εκδηλώσεων – καλλιτεχνών της σχολής. Tα τρία τελευταία  χρόνια ανέλαβε την καλλιτεχνική διεύθυνση του τμήματος Φωνητικής Τέχνης κι επιμελήθηκε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα των σπουδαστών. Παράλληλα συμμετείχε στη μουσική προετοιμασία παικτών για την εκπομπή του Αντ1 X-Factor.

Δημιούργησε το DeciCanto, που παρέχει καλλιτεχνικές υπηρεσίες όπως διοργάνωση σεμιναρίων και εκδηλώσεων, μάνατζμεντ καλλιτεχνών, ηχογραφήσεις – παραγωγές. Έχει συνεργαστεί με πολλούς αξιόλογους καλλιτέχνες και συμμετέχει ως ερμηνευτής ή διοργανωτής σε συναυλίες, φεστιβάλ, μουσικές βραδιές, ραδιοφωνικές & τηλεοπτικές εκπομπές.

Πότε κατάλαβες ότι σου αρέσει η μουσική;

Όταν ήταν πλέον αργά… Στο νηπιαγωγείο που τραγουδούσα «απόψε εννά γενεί καυκάς θα τραβηχτούν οι ππάλες μα εγιώ στες δκυο σου αγκάλες…» ένιωσα μάλλον κάτι πολύ δυνατό. Αφού αυτός ο τρόπος έκφρασης  ήταν αποδεκτός κι από μένα κι από το ακροατήριο έτσι έκανα ενστικτωδώς την επιλογή μου. Περάσαμε καλά δηλαδή! Ε, στην εφηβεία που ξεκίνησα να μαθαίνω πιάνο και μουσική σιγουρεύτηκα κι έτσι μετά τη στρατιωτική θητεία άρχισα να δραστηριοποιούμαι επαγγελματικά.

 Ποιο είδος σε τραβάει περισσότερο;

Ακούω τα πάντα αναλόγως διάθεσης. Περισσότερο αγαπώ τα ελληνικά τραγούδια των οποίων οι στίχοι περιγράφουν ενδιαφέρουσες εικόνες, επίσης τη βρίσκω με ρέγκε, χάουζ κι είμαι ανοιχτός πάντα σε νέα ακούσματα.

Ποιους νέους καλλιτέχνες ξεχωρίζεις και γιατί;

Πολλούς, μα κυρίως ενθουσιάζομαι με τραγουδοποιούς, ενώ είχα την τιμή να συνεργαστώ κιόλας με κάποιους από αυτούς. Η Μάρω Μαρκέλλου, η Ματούλα Ζαμάνη, οι Λάργκο, η Όλγα Κουκλάκη κι από κυπριακή σκηνή οι Monsier Doumani, Σωτήρες, Χαριτίνη Κυριάκου, Αυγή Σταύρου. Και βέβαια πάντα νέοι κι αγαπημένοι θα ναι μέσα απ΄τα τραγούδια τους οι Θανάσης Παπακωνσταντίνου, Δεληβοριάς, Αρλέτα, Χατζιδάκις, Κραουνάκης, Καρβέλας, Πλάτωνος, Σαββόπουλος, Παυλίδης, Αγγελάκας, Τσιτσάνης, Άσιμος και πολλοί άλλοι.

 Ποιο είναι το δικό σου ρεπερτόριο;

Στα μοναχικά – σόλο λάιβ που κάνω το τελευταίο διάστημα με πιάνο και τραγούδι, ερμηνεύω ελληνικά τραγούδια από όλα τα είδη, ποπ, ρεμπέτικο, λαΐκό, ελαφρό (που δεν είναι και τόσο ελαφρό), τραγούδια δημιουργών που προανέφερα.

Θεωρείς ότι είναι δύσκολο να αναδειχθεί ένα νέο παιδί στην μουσική βιομηχανία του σήμερα;

Όλα είναι σχετικά. Εξαρτάται τi θέλει ο καθένας να πετύχει, τί προσωπικότητα είναι και λιγότερο από το ταλέντο που έχει σίγουρα. Γενικά, η εύρεση πληροφοριών και η επικοινωνία μέσω ίντερνετ, η πρόσβαση στους χώρους που γίνονται τα δρώμενα, το να σταθείς κάτω από τα φώτα και να τραβήξεις την προσοχή γίνονται εύκολα. Δύσκολη μάλλον είναι  η διαδικασία των επιλογών, η δημιουργία ομάδας συνεργατών, η πίσω σκέψη που ωθεί κάτι να βγει προς τα έξω και να μοιραστεί με τους υπόλοιπους, η αφοσίωση, η συνεννόηση. Εργαζόμενος για αρκετά χρόνια σε σχολή Φωνητικής είχα τη τύχη να είμαι κοντά σε καλλιτέχνες που τώρα κάνουν τα πρώτα βήματα στον χώρο και πάντα η προτροπή μου ήταν και είναι η δημιουργία συνεργασιών. Πιστεύω πολύ στην ομάδα κι αυτός είναι ο λόγος που δραστηριοποιούμαι αρκετά χρόνια και ως μάνατζερ καλλιτεχνών – παραγωγός εκδηλώσεων.

Ποιο είναι το μεγαλύτερο σου όνειρο;

Γενικά δεν κάνω μεγάλα όνειρα. Να κυκλοφορήσω μια συλλογή με δικά μου καινούργια τραγούδια τα οποία κάποια θα’ χω γράψει εγώ κι άλλα δημιουργοί που θαυμάζω θα μου έδινε μεγάλη χαρά, όπως επίσης η παρουσίαση μιας δικής μου εκπομπής στο ραδιόφωνο. Σίγουρα θα ήμουν ευτυχής να εξακολουθήσω να συνυπάρχω μ’ ενδιαφέροντες ανθρώπους με τους οποίους σκεφτόμαστε και δημιουργούμε μαζί, αγαπιόμαστε, ερωτευόμαστε, είμαστε σύντροφοι σ΄ ανηφόρες και κατηφοριές. Όπως μεγάλη παρηγοριά θα ένιωθα κι αν ο κόσμος του πλανήτη και του ελληνισμού βρίσκαμε συχνότερα τη χρησιμότητα μας, να ισορροπούσαμε με το περιβάλλον και τη φύση. Να’ μαστε μεγαλοπρεπείς και να στηρίζαμε ηγέτες με όραμα να μας εκπροσωπούν όχι μόνο σε επίπεδο κοινωνίας αλλά στο πλαίσιο πια της ανθρωπότητας.

Με ποιο θα ήθελες να κάνεις ντουέτο και γιατί;

Άμα υπάρξει το τραγούδι θα βρούμε τα υπόλοιπα!  Ή άμα τέλος πάντων βρεθώ σε αυτό το δημιουργικό πλαίσιο με έναν άλλο καλλιτέχνη που γράφουμε ή τραγουδάμε παρέα και θέλουμε να αποτυπώσουμε την στιγμή, θα το ηχογραφήσουμε. Κι αν γράψω ένα τραγούδι όπου επιθυμώ τη φωνή κι ένος άλλου μαζί θα του το προτείνω στα σίγουρα. Δέχομαι πάντως προτάσεις αν κάποιος ενδιαφέρεται, χαχα. Τελευταία φορά που ευχαριστήθηκα πολύ το ντουέτο, ήταν οι «Δέκα Υδραυλικοί» της Μάρως Μαρκέλλου σε μια από τις συναυλίες της στη Λευκωσία. Επίσης στη συναυλία “Speak Love” που τραγουδήσαμε «Είμαστε αλάνια» παρέα με Γερμανό, Δεληβοριά, Ευριδίκη, Μόρφη, Ηρώ.

Κάτι ετοιμάζεται προς τα τέλη Μαρτίου έτσι δεν είναι;

Nαι. Είμαι σίγουρος ότι θα το άκουγες! Ανεβάζουμε από 21 Μαρτίου τη θεατρική παράσταση «pανωλεθριa stand-up tragedy» που έγραψε ο Κώστας Μαννούρης, σκηνοθετεί ο Στέλιος Θεοχάρους και ερμηνεύει ο Γιώργος Αναγιωτός. Εγώ εμπλουτίζω με πιάνο και τραγούδια. Επίσης στα λάιβ που κάνω σε διάφορα μαγαζάκια της Λευκωσίας. Τώρα, αν θέλετε να με συναντήσετε εκτός προβών και παραστάσεων, βολτάρω στην πόλη, συναντώ φίλους, κάνω εκδρομές κτλ. Και φυσικά αναμένω έτοιμος το καλοκαίρι.

Για τα καλλιτεχνικά μου σχέδια, προσεχείς εκδηλώσεις και υλικό, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μου www.steliosvlachos.com.

Φώτο: Πέτρος Νικολαΐδης

Της Νικολέτας Χρήστου