Στην Ολομέλεια η μείωση του επιτοκίου για τους πρόσφυγες δανειολήπτες

One euro

Στην αύξηση της επιδότησης του επιτοκίου στους πρόσφυγες δανειολήπτες τόσο για στεγαστικά, όσο και για επαγγελματικά δάνεια και για υφιστάμενους, καθώς και για νέους δανειολήπτες, προχωρεί Φορέας Ισότιμης Κατανομής Βαρών.

Οι νέοι κανονισμοί του Περί Ισότιμης Κατανομής Βαρών νόμου του οποίους έστειλε στη Βουλή η Κυβέρνηση οδηγούνται για ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής, στις 15 Μαρτίου.

Σύμφωνα με τους νέους κανονισμούς οι πρόσφυγες δανειολήπτες θα καταβάλλουν μόνο το 1%, δηλαδή το επιτόκιο από 2% που ήταν στο 1%.

Σε δηλώσεις της, μετά από τη συνεδρία της Επιτροπής Προσφύγων, η οποία εξέτασε το θέμα, η Πρόεδρος Σκεύη Κουκουμά είπε πως μέσα από την πίεση που άσκησε η αρμόδια Επιτροπή της Βουλης «τα έχουμε καταφέρει και στην επόμενη Ολομέλεια θα έχουμε τη μείωση του επιτοκίου, που καταβάλλει ο οφειλέτης από 2% σε 1%».

«Επιτέλους το αίτημα που είχαμε εδώ και χρόνια ικανοποιείται, αφού υποχρεωθήκαμε πρέπει να πούμε ότι στις πρόσφατες τροποποιήσεις στους κανονισμούς του φορέα να περιλάβουμε πρόνοια, για μείωση του επιτοκίου που καταβάλλει ο οφειλέτης σε δάνεια, που επιδοτούνται από τον φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών», είπε.

Όπως είπε «ενημερωθήκαμε πριν την ψήφιση της νομοθεσίας εκείνης ότι το Υπουργείο Οικονομικών είχε πάρει την πολιτική απόφαση, για να μειωθεί το επιτόκιο από 2% σε 1%».

Εξήγησε ότι «για να επιδοτείται κάποιος από το Φορέα για τα διάφορα σχέδια, κυρίως τα στεγαστικά και τα επαγγελματικά, θα έπρεπε να καταβάλλει επιτόκιο 2% ο οφειλέτης, για να μπορεί να επιδοτηθεί μέχρι 3,5% επιτοκίου».

«Τώρα με τα νέα δεδομένα με τη μείωση των επιτοκίων δεν μπορούσε να αξιοποιηθεί από μεγάλο αριθμό ενδιαφερομένων», είπε.

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ, Ονούφριος Κουλλάς, είπε ότι «με βάση τους νέους κανονισμού που έστειλε στη Βουλή η κυβέρνηση ο κεντρικός Φορέας Ισότιμης Κατανομής Βαρών θα αυξήσει την επιδότηση του επιτοκίου στους πρόσφυγες δανειολήπτες τόσο για στεγαστικά, όσο και για επαγγελματικά δάνεια και για υφιστάμενους και για νέους δανειολήπτες». «Ουσιαστικά οι πρόσφυγες δανειολήπτες θα καταβάλλουν μόνο το 1%», είπε.

Πηγή: ΚΥΠΕ