Στο Παλάτι του Μπάκιγχαμ, ο Νίκος Αναστασιάδης

Για το Λονδίνο αναχωρεί σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, για να παραστεί τη Δευτέρα το βράδυ σε τιμητική εκδήλωση που διοργανώνει το Παλάτι του Μπάκιγχαμ, στο πλαίσιο της Κοινοπολιτείας, με τίτλο «Εορτασμός για την Κύπρο».

Με την ευκαιρία της επίσκεψής του στη βρετανική πρωτεύουσα, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα έχει, την Τρίτη το απόγευμα, συνάντηση με την Βρετανίδα Πρωθυπουργό Τερέζα Μέι. Απόψε θα συναντηθεί με μέλη της κυπριακής παροικίας.

Σε δηλώσεις του χθες στο ΚΥΠΕ, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Πρόδρομος Προδρόμου, αναφερόμενος στη συνάντηση που ο Πρόεδρος θα έχει με την Πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου επεσήμανε πως στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή επίκεντρο της συζήτησης θα είναι τα σχετικά με την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Brexit), με ειδική αναφορά βέβαια και στα όσα αφορούν ειδικότερα τις κυπρο-βρετανικές σχέσεις.

Είπε ακόμη πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, θα έχει την ευκαιρία να συζητήσει με την κ. Μέι και για το Κυπριακό “και την πρωτοβουλία που βρίσκεται σε εξέλιξη, την οποία ο ίδιος και στηρίζει απόλυτα και επιδιώκει να ευοδωθεί, προκειμένου να επαναρχίσουν ουσιαστικές διαπραγματεύσεις από το σημείο που διακόπηκαν τον Ιούλιο 2017».

«Είναι σημαντική η συζήτηση με τη βρετανική κυβέρνηση η οποία, ως γνωστόν, είχε τότε λάβει μια εποικοδομητική τοποθέτηση σχετικά την αντικατάσταση του παρωχημένου συστήματος εγγυήσεων με ένα  σύγχρονο σύστημα ασφάλειας που θα απέκλειε τις εξωτερικές επεμβάσεις, όπως το είχε προτείνει ο Γενικός Γραμματέας στη μια από τις παραμέτρους που πρότεινε ως πλαίσιο διαπραγμάτευσης στο Κραν Μοντανά», σημείωσε ο κ. Προδρόμου.

`Οπως έχει ανακοινωθεί από την Προεδρία της Δημοκρατίας, η εκδήλωση, για την Κύπρο η οποία θα πραγματοποιηθεί στο Παλάτι, εκτός της ειδικής τελετής κατά την οποία θα απευθύνει χαιρετισμό ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Πρίγκιπας της Ουαλίας Κάρολος, περιλαμβάνει έκθεση με αρχαιολογικά αντικείμενα από την Κύπρο, έκθεση με παλιούς αυθεντικούς χάρτες της Κύπρου, καθώς και θεματική έκθεση σχετικά με την πανεπιστημιακή και ακαδημαϊκή συνεργασία.

Με την ευκαιρία της επίσκεψης του στο Λονδίνο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έχει συνάντηση στις 5 Μαρτίου με τον Πρίγκιπα Κάρολο και με τον Δούκα του Κέιμπριτζ Γουίλιαμ, ενώ το απόγευμα της ίδιας μέρας θα έχει συνάντηση με την Πρωθυπουργό Μέι.

Στις 6 Μαρτίου ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα συναντηθεί με τη Βασίλισσα Ελισάβετ Β’.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, θα συνοδεύεται στο Λονδίνο από τον Υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Χριστοδουλίδη, τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, Πρόδρομο Προδρόμου, και τον Επίτροπο Προεδρίας, Φώτη Φωτίου. Συνοδεύεται, επίσης, από τη σύζυγό του Αντρη Αναστασιάδη. Ο Πρόεδρος θα επιστρέψει στην Κύπρο το βράδυ της 6ης Μαρτίου.

Πηγή:ΚΥΠΕ