Θα συνεχιστεί ο αγώνας για απαλλαγή από την τουρκική κατοχή, διαμηνύει η Αναπληρώτρια ΚΕ

Το μήνυμα ότι παρά την απογοήτευση που επικρατεί για τις προοπτικές επιτυχίας της νέας προσπάθειας συνεπεία της τουρκικής στάσης, εμείς δεν θα παύσουμε ποτέ να αγωνιζόμαστε για την απαλλαγή της πατρίδας μας από την τουρκική κατοχή, έστειλε από την Πάφο η αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπος Κλέλια Βασιλείου. 

Μιλώντας στο Εκκλησιαστικό Μνημόσυνο του Ευαγόρα Παλληκαρίδη που τελέστη στον Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Θεοδώρου Προϊσταμένου του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσόστομο η  κ. Βασιλείου ανέφερε πως θέλουμε μια Κύπρο ελεύθερη και επανενωμένη, χωρίς διαχωριστικά τείχη, ξένες εγγυήσεις και επεμβατικά δικαιώματα.

Στον επιμνημόσυνο λόγο της η κ. Βασιλείου ανέφερε πως σήμερα η Κύπρος δεν είναι όπως την οραματίστηκε ο Ευαγόρας Παλληκαρίδης  προσθέτοντας πως εδώ και 45 σχεδόν χρόνια ένα μεγάλο τμήμα της πατρίδας μας κατέχεται από τον Αττίλα.

Η προδοσία του πραξικοπήματος και η καταστροφή που έφερε στην συνέχεια η τουρκική εισβολή συνέχισε, δημιούργησαν μια απαράδεκτη κατάσταση πραγμάτων στο νησί μας, που έχουμε χρέος να ανατρέψουμε. Μέλημα και έγνοια μας είπε η κ. Βασιλείου αποτελεί και η προστασία των Ελληνοκυπρίων αφού η Τουρκία φέρεται ως ο νταής της περιοχής, προκαλώντας και διατυπώνοντας απροκάλυπτα ότι η Κύπρος είναι τουρκική.

Πρόσθεσε πως η Κυπριακή Δημοκρατία  θωρακίζεται και επιμένει σε πείσμα το καιρών αξιοποιώντας τα στρατηγικά της πλεονεκτήματα, συνάπτει συμφωνίες και συνεργασίες με μεγάλα κράτη ως αναγνωρισμένο διεθνώς κράτος και το οποίο ενισχύει και ενδυναμώνει τη θέση και τη φωνή του τόσο στον Ευρωπαϊκό όσο και στον διεθνή χάρτη.

Η Κύπρος, είπε, πρέπει να καταστεί ένα κανονικό σύγχρονο κράτος με πλήρη σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και χωρίς τις όποιες ξένες εξαρτήσεις και επεμβάσεις. Ένα κράτος πρόσθεσε,  λειτουργικό και βιώσιμο όπου όλοι ανεξαιρέτως οι κάτοικοι του θα ζουν ελεύθεροι, μακριά από αγκυλώσεις και κατοχικούς στρατούς.

Χαρακτήρισε προφανές, ότι αυτό που εμείς επιδιώκουμε είναι να ξεκαθαρίσουν απολύτως τα δεδομένα σε σχέση με τις συνομιλίες και να εισέλθουμε στη νέα διαδικασία με βάσιμες προοπτικές επιτυχίας.

Αναφερόμενη στον Ευαγόρα Παλληκαρίδης, είπε,  θα είναι για πάντα σύμβολο του αγώνα για την επικράτηση της ελευθερίας και της δικαιοσύνης στην Κύπρο και η μνήμη του θα λειτουργεί διαχρονικά ως φάρος ήθους, πατριωτισμού, ενότητας και αγωνιστικότητας για όλες τις επερχόμενες γενεές.

Μετά το πέρας του μνημοσύνου ακολούθησε μεταφορά φλόγας στον ανδριάντα του ήρωα και κατάθεση στεφάνων από τις επίσημες αρχές στον ανδριάντα του Ευαγόρα Παλληκαρίδη.

Στο μνημόσυνο παρέστησαν οι εκκλησιαστικές, πολιτικές και στρατιωτικές αρχές ενώ παρών ήταν και ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγος Ηλίας Λεοντάρης.

Πηγή:ΚΥΠΕ