Απόλυτη προτεραιότητα η αναστήλωση των τειχών της Λευκωσίας

Την άμεση κινητοποίηση της δικοινοτικής Τεχνικής Επιτροπής για την Πολιτιστική Κληρονομιά, προκάλεσε και δεύτερη κατάρρευση τμήματος των ενετικών τειχών της Λευκωσίας, στη συνοικία Αράπ Αχμέτ.

Σύμφωνα με τον Ε/κ Επικεφαλής της Τεχνικής Επιτροπής για την Πολιτιστική Κληρονομιά, Τάκη Χατζηδημητρίου, στο σημείο έχουν σπεύσει τεχνικοί και κάνουν μελέτες, ενώ μαζί με το Πρόγραμμα Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών (UNDP) έχει ξεκινήσει και η διαδικασία προκήρυξης προσφορών για την αναστήλωση.

«Δίνεται απόλυτη προτεραιότητα στο έργο. Κάνουμε περικοπές από άλλα έργα της Τεχνικής Επιτροπής για να χρηματοδοτήσουμε την αναστήλωση» δήλωσε ο κ. Χατζηδημητρίου στο ΚΥΠΕ. Πρόσθεσε ότι βάσει προκαταρκτικών εκτιμήσεων, το κόστος αναμένεται να ανέλθει στις 100 χιλ. ευρώ.

Ανέφερε εξάλλου ότι η Τεχνική Επιτροπή είχε ήδη προγραμματίσει να προβεί σε περιορισμένης έκτασης επεμβάσεις σε τμήμα των τειχών, στην κατεχόμενη Λευκωσία, για την αφαίρεση της βλάστησης και την αντιμετώπιση του προβλήματος της υγρασίας.

Ωστόσο μετά τα δύο περιστατικά κατάρρευσης, σε δύο γειτονικά σημεία του τείχους, η Τεχνική Επιτροπή προχωρά με την προκήρυξη προσφορών, ενώ όπως είπε ο κ. Χατζηδημητρίου, δεν αποκλείεται να χρειαστεί να εκπονηθούν και κάποια σχέδια.

Πηγή: ΚΥΠΕ