Αξιοπρεπή ζωή και εργασία ζήτησαν οι αιτητές ασύλου

Διαδήλωσαν στη Λευκωσία και συνάντησαν εκπροσώπους του κράτους και της ΕΕ

ΤΟΥ ΜΑΡΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

Περισσότεροι από 100 αιτητές ασύλου που διαμένουν στη Λευκωσία, προερχόμενοι από αφρικανικές και ασιατικές χώρες, οργάνωσαν την Τρίτη 16 Απριλίου 2019 πορεία διαμαρτυρίας με σημείο εκκίνησης την πλατεία Σολωμού και διαδήλωσαν μπροστά από τις εγκαταστάσεις της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (κυβερνητικού Γραφείου Εξευρέσεως Εργασίας) και έξω από τα Υπουργεία Εργασίας και Εσωτερικών, για να καταγγείλουν τον θεσμικό ρατσισμό του κυπριακού συστήματος εργοδότησης, όπως ανακοίνωσε η Κοινότητα των Αιτητών Ασύλου στην Κύπρο. Οι διαδηλωτές παρέδωσαν υπομνήματα με τις καταγγελίες και τα αιτήματά τους, τόσο στα προαναφερόμενα Υπουργεία, όσο και στην Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και στο Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Σπίτι της ΕΕ στη Λευκωσία, όπου επίσης πορεύτηκαν.

Αναφέρουν μεταξύ άλλων στα υπομνήματα τους, ότι «η Κύπρος δίνει πρόσβαση σε πολύ περιορισμένους τομείς εργασίας για τους αιτητές ασύλου, όπως εργάτες στη γεωργο-κτηνοτροφία, στην παραγωγή ζωωτροφών, στη συγκομιδή σκυβάλων και στην ανακύκλωση, που είναι οι χειρότεροι τομείς στην αγορά εργασίας, ανεξαρτήτως των προσόντων τους». Οι διαδηλωτές κατάγγειλαν «τις ρατσιστικές διακρίσεις που βιώνουν κάθε μέρα από τους εργοδότες και από το Τμήμα Εργασίας, γεγονός που τους αποκλείει από την πρόσβαση στο σύστημα, αφού είναι στόχος μιας ρατσιστικής κρατικής πολιτικής στον τομέα της εργασίας».

Πιο αναλυτικά, αναφέρονται σε «έλλειψη ευκαιριών εργοδότησης, εκμετάλλευση και απάνθρωπες συνθήκες εργασίας» και καλούν την κυπριακή κυβέρνηση να αυξήσει γι’ αυτούς τις ευκαιρίες εργοδότησης και να διασφαλίσει ότι κανένας αιτητής ασύλου δεν θα τυγχάνει εκμετάλλευσης στον χώρο εργασίας του».

Οι διαδηλωτές πορεύτηκαν πρώτα στις εγκαταστάσεις της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης, όπου αντιπροσωπεία τους συναντήθηκε με εκπρόσωπο της Υπηρεσίας «και τον ενημέρωσαν για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στην αγορά εργασίας και εργοδότησης στην Κύπρο. Εξέφρασαν επίσης τη διαμαρτυρία τους «για τη συμπεριφορά του προσωπικού της Υπηρεσίας απέναντί τους και για το γεγονός ότι η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης δεν τους προσφέρει οποιαδήποτε εργασία και έτσι αναγκάζονται να πληρώνουν ιδιωτικούς πράκτορες εξευρέσεως εργασίας, διεφθαρμένους στις πιο πολλές περιπτώσεις, για να τους βρουν δουλειά». Αναφέρουν επίσης ότι «τους δίνεται μια γραπτή φόρμα και μερικές φορές περνούν μέχρι και 4 μήνες για να εγκριθούν τα συμβόλαια εργασίας τους από το Τμήμα Εργασίας, με αποτέλεσμα να χάνουν τη δουλειά τους αφού οι εργοδότες δεν μπορούν να περιμένουν τόσο πολύ καιρό». (σ. σ. Σημειώνουμε ότι  πρόσβαση στην απασχόληση αιτητών ασύλου επιτρέπεται μετά την παρέλευση ενός μήνα από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης ασύλου, νοουμένου ότι κατέχουν συμβόλαιο απασχόλησης σε συγκεκριμένο εργοδότη, σφραγισμένο από το Τμήμα Εργασίας. Μετά την πάροδο του ενός μήνα, οι αιτητές ασύλου μπορούν να εργοδοτηθούν σε συγκεκριμένους τομείς, εφόσον εξασφαλίσουν συμβόλαιο απασχόλησης σφραγισμένο από το Τμήμα Εργασίας).

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Κοινότητας των Αιτητών Ασύλου στην Κύπρο, αντιπροσωπεία των διαδηλωτών έγινε δεκτή από τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, στον οποίο και εξέθεσαν τα προαναφερόμενα προβλήματα και αιτήματά τους. «Τους ανέφερε ότι γνωρίζει τα προβλήματα περιορισμένης πρόσβασης στην εργασία που αντιμετωπίζουν και ότι το Υπουργείο βρίσκεται σε αντιπαράθεση με τη Βουλή, προσπαθώντας να συμπεριλάβει περισσότερα επαγγέλματα ή να δημιουργήσει περισσότερες ευκαιρίες εργοδότησης για τους αιτητές ασύλου, ενώ υποσχέθηκε να εξετάσει τα αιτήματά τους και να τους απαντήσει, αφού πήρε τα στοιχεία επικοινωνίας των μελών της αντιπροσωπείας».

Εξάλλου στη συνάντηση με εκπροσώπους της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Σπίτι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αντιπροσωπεία των αιτητών ασύλου «περίγραψαν τις δυσκολίες στην εξέταση των αιτήσεών τους στην Υπηρεσία Ασύλου». Οι εκπρόσωποι της Επιτροπής και του Κοινοβουλίου, σύμφωνα με την ανακοίνωση, διαβεβαίωσαν τους αιτητές ότι θα εργαστούν με την Υπηρεσία Ασύλου ώστε να γίνουν δικαιότερες οι προϋποθέσεις παραχώρησης ασύλου και να μειωθεί ο χρόνος εξέτασης των αιτήσεων και ότι αναμένονται αλλαγές προς το καλύτερο, τον Ιούνιο».

Η ανακοίνωση καταλήγει με την αναφορά ότι «ο τελευταίος σταθμός των διαδηλωτών ήταν το Υπουργείο Εσωτερικών, όπου δύο εκπρόσωποι του Υπουργείου, τους διαβεβαίωσαν ότι μέχρι τον Ιούνιο θα ενισχυθεί η Υπηρεσία Ασύλου, ώστε να διεκπεραιώνονται γρηγορότερα οι εξετάσεις των αιτήσεων ασύλου και ότι θα έχουν νομική αρωγή από περισσότερους δικηγόρους».

Φώτο: Στιγμιότυπα από την εκδήλωση των αιτητών ασύλου της 16ης Απριλίου 2019 στη Λευκωσία.