Χαμηλά στην ανταγωνιστικότητα το ψευδοκράτος, σύμφωνα με σχετική έκθεση

Το τουρκοκυπριακό εμπορικό επιμελητήριο παρουσίασε έκθεση στην οποία συγκρίνει το ψευδοκράτος με 140 χώρες ως προς την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας και στην οποία τα κατεχόμενα κατατάσσονται στην 89η θέση.

Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, στην παρουσίαση αναφέρθηκε ότι ο βαθμός του ψευδοκράτους δεν έχει μεταβληθεί πολύ σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές, και έχει 55,21 πόντους από τους 100. Σημειώνεται δε ότι στην περυσινή αντίστοιχη έκθεση, το ψευδοκράτος ήταν στην 109η θέση, συγκρινόμενο με 137 χώρες.

Η φετινή θέση, μπορεί να είναι πιο ψηλά, όπως λέχθηκε, αλλά κι πάλι το ψευδοκράτος βρίσκεται πίσω από την «νότια» Κύπρο, όπως αποκαλείται η Κυπριακή Δημοκρατία, την Τουρκία και την Ελλάδα. Από τους πιο προβληματικούς, είναι οι τομείς των υποδομών, η αγορά εργασίας και η μακρο-οικονομική σταθερότητα. Ανέβηκαν στην καταγραφή οι τομείς της αγοράς ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, τα οικονομικά και ο τομέας της πληροφορικής.

Την χειρότερη επίδοση, αναφέρθηκε στην παρουσίαση, είχε το ψευδοκράτος όσον αφορά την υποδομή σε οδικό δίκτυο, την εξεύρεση ειδικευμένου προσωπικού και την επαγγελματική ασφαλή διαχείριση.

Την έκθεση ετοίμασαν οι καθηγητές Χασάν Αμτζιά και Γιενάλ Σουρέτς που σημείωσαν ότι φετινό κύριο θέμα στην ανταγωνιστικότητα ήταν ο ψηφιακός τεχνολογικός τομέας και σημείωσαν ότι στα κατεχόμενα χρειάζεται η δημιουργία γι’ αυτό μιας «νομοθεσίας», η ανάπτυξη τεχνικής υποδομής, τεχνολογικά πάρκα και σχετική εκπαίδευση.

Πηγή: ΚΥΠΕ