Ηλίας Μυριάνθους: Έτσι…οδηγήθηκε στην ΕΔΕΚ – Γιατί διεκδικεί μια θέση στο ευρωκοινοβούλιο

Ο Ηλίας Μυριάνθους γεννήθηκε το 1967 στην Πάφο. Σπούδασε χρηματοοικονομικά και λογιστικά στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και ασκεί το επάγγελμα του λογιστή-ελεγκτή. Είναι παντρεμένος με την Αγγέλα Μωυσέως, με την οποίαν έχουν αποκτήσει δύο γιούς. Εισήλθε στη Βουλή των Αντιπροσώπων το 1998, ως πρώτος επιλαχών στην Επαρχία Πάφου, μετά το διορισμό του Γιαννάκη Ομήρου στη θέση του υπουργού Άμυνας. Από το ίδιο έτος, είναι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής της Ε.Δ.Ε.Κ. Στις βουλευτικές εκλογές του 2016 εξελέγη και πάλι βουλευτής Πάφου. Ως κοινοβουλευτικός διατελεί μέλος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Γεωργίας και Φυσικών Πόρων, της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων καθώς επίσης είναι μέλος της αντιπροσωπίας της Βουλής στη Διακοινοβουλευτική Συνέλευση της Ορθοδοξίας.

Διεκδικεί μια θέση στην ευρωβουλή και εξηγεί τους λόγους που τον ώθησαν να πάρει αυτή την απόφαση. Η πολιτική του σταδιοδρομία μοιάζει σαν «παραμύθι» αφού όπως θα μας πει αποκλειστικά στην εφημερίδα μας από μικρός άκουγε για τον ιδρυτή του Κινήματος, θαύμαζε και ονειρευόταν να ενταχθεί στις τάξεις του. Κάτι που τελικά κατάφερε, με την στήριξη και την αγάπη που του έχει ο Δήμος Πάφου.

Πώς επιλέξατε να μπείτε στο Σοσιαλιστικό Κίνημα της ΕΔΕΚ;

Στην ΕΔΕΚ έχω ενταχθεί από πολύ νεαρή ηλικία. Πιο συγκεκριμένα είχα ενταχθεί στις τάξεις της Σοσιαλιστικής νεολαίας από το 1980 και μετά ήμουν στην φοιτητική οργάνωση του ΑΓΩΝΑ. Τα μέλη της  οικογένεια μου ήταν ιδρυτικά στελέχη της ΕΔΕΚ και από το 1969 ήταν παρόν στους αγώνες της ΕΔΕΚ για την Δημοκρατία, την ελευθερία και την κοινωνική δικαιοσύνη. Βιώνοντας λοιπόν από πρώτο χέρι τους αγώνες αυτούς και ακούοντας τον πατέρα μου και τους θείους μου να μιλούν και να αγωνίζονται δίπλα στον Βάσο Λυσσαρίδη, επηρεάστηκα και ξεκίνησα την δική μου πολιτικό -ιδεολογική αναζήτηση στην οποία αποφάσισα ότι η Δημοκρατική Σοσιαλιστική Ιδεολογία με έκφραζε σε όλες τις παραμέτρους της.

Αν σας έλεγα να μου μιλήσετε για τις κύριες «πληγές» της χώρας μας. Ποιες θα ήταν αυτές γιατί και με ποια σειρά θα τις κατατάσσατε;

Αναμφίβολα πρώτη και κύρια πληγή της χώρας μας είναι η εισβολή και κατοχή με όλες τις συνεπακόλουθες επιπτώσεις που βιώνει ο Κυπριακός λαός μέχρι σήμερα. Ως δεύτερη πληγή θα μπορούσα να πω ότι είναι η ασυδοσία και η σκανδαλοθηρία που υπάρχει στην κυπριακή κοινωνία με συνδυασμό όμως με την ατιμωρησία που παρατηρείται για του κα ύλην υπευθύνους. Τρίτη πληγή θεωρώ ότι είναι η ευνοιοκρατία και αναξιοκρατία που υπάρχει με αποτέλεσμα να καταρρακώνεται το ηθικό των έντιμων και άξιων πολιτών  αυτού του τόπου οι οποίοι Παραμελούνται και απομονώνονται.

Μιας και έχετε σπουδές σε χρηματοοικονομικά και λογιστικά, κάντε μας μια ανασκόπηση πως βρεθήκαμε σε αυτή την οικονομική δίνη και αν προβλέπεται να «ξεμπερδεύουμε» εύκολα.

Οι πιο πάνω πληγές που ανέφερα δεν είναι καθόλου άσχετες με το κατάντημά της οικονομίας μας τα τελευταία χρόνια. Δυστυχώς όμως συνεχίζουμε να ακολουθούμε την πεπατημένη χωρίς να προβαίνουμε σε ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις οι οποίες θα βελτιώσουν την αποδοτικότητα και παραγωγικότητα της οικονομίας μας. Εδώ και χρόνια οι εποπτικές αρχές και ο έλεγχος των εποπτευομένων τους, λειτουργούσαν πάνω σε ένα πολύ χαλαρό πλαίσιο με αποτέλεσμα να οδηγηθούμε σε καταστάσεις κακοδιαχείρισης και διασπάθισή δημόσιου πλούτου. Από την άλλη ανεπαρκής και λαϊκίστικές πολιτικές προσεγγίσεις σε μείζονα οικονομικά και κοινωνικά ζητήματα καθώς επίσης και η έλλειψη πολιτικής βούλησης σε αρκετά άλλα οδήγησαν ολόκληρο το σύστημα σε κατάρρευση.

Είναι γεγονός ότι αν δεν γίνουν ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις και εάν δεν υιοθετηθούν πολιτικές  σε όλα τα επίπεδα της κοινωνικοοικονομικής ζωής του τόπου, που θα βελτιώνουν την λειτουργία και την ευελιξία του κράτους, αλλά και θα σμικρύνουν  τις κοινωνικές ανισότητες που υπάρχουν , θεωρώ ότι δεν είναι εύκολο να ξεμπερδέψουμε εύκολα από την οικονομική δίνη που βρισκόμαστε.

«Αθόρυβα» πάντα η  χωρίς τυμπανοκρουσίες και ζητώντας «εύσημα» από την κοινή γνώμη η ΕΔΕΚ καθόριζε την πορεία στο Κυπριακό από τα πρώτα χρόνια της ίδρυσης της. Πιστεύετε ότι αυτό το ρόλο μπορεί να επαναδιεκδικήσει σύντομα;

Η ΕΔΕΚ διαχρονικά επέμενε ότι το Κυπριακό πρόβλημα ήταν θέμα εισβολής και κατοχής από την Τουρκία  και όχι ένα πρόβλημα μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.

Δυστυχώς ενώ όλοι γνωρίζαμε ότι η λύση στο κυπριακό βρίσκεται στην Άγκυρα εντούτοις από το 1974 μέχρι σήμερα ακολουθούμε την πεπατημένη στις συνομιλίες. Από την πρώτη στιγμή Προειδοποιήσαμε πάρα πολλές φορές ότι θα έπρεπε ότι ο διακοινοτικός διάλογος με τον τρόπο που διεξάγεται απενεχοποιεί την Τουρκία και θα πρέπει να αλλάξουμε στρατηγική στον τρόπο διαχείρισης του Κυπριακού.

Μιλήσαμε πρώτοι για δημιουργία και αξιοποίηση των εμπλεκόμενων συμφερόντων που θα δημιουργούσαν τις προϋποθέσεις για την λύση ,εδώ και μερικά χρόνια αντιλήφθηκαν όλοι   ότι πρέπει να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις ώστε  τα στρατηγικά συμφέροντα των μεγάλων αλλά και των περιφερειακών δυνάμεων να συνταυτίζονται με τα δικά μας και να αξιοποιηθούν αναλόγως.

Ως εκ τούτου θεωρώ ότι οι διαχρονικές πολιτικές θέσεις της ΕΔΕΚ στο εθνικό ζήτημα έχουν δικαιωθεί πλήρως και οφείλει ο κύπριος πολίτης νηφάλια να αξιολογήσει αυτές τις θέσεις και να επιβραβεύσει την ΕΔΕΚ  στην κάλπη.

Γιατί διεκδικείτε μια θέση στην ευρωβουλή; Ποιο είναι το όραμα σας;

Η διαχρονική εμπλοκή μου στα κοινά, αλλά ιδιαίτερα ως μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων, πιστεύω μου έχουν δώσει την εμπειρία και την γνώση να μπορώ να βοηθήσω στην ανάδειξη και προώθηση των εθνικών και κοινωνικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο τόπος μας. Είναι γεγονός ότι τα προβλήματα αυτά είναι πάρα πολλά και πολύπλοκα και γίνονται ακόμα πιο δύσκολα αν λάβει υπόψη κάποιος τα τεράστια γεωστρατηγικά συμφέροντα που διακυβεύονται τόσο σε εθνικό, όσο και σε περιφερειακό επίπεδο.

Τα εθνικά όμως θέματα, για να προωθηθούν, χρειάζονται σωστούς σχεδιασμούς, συλλογικότητα, συνεργασία και συντονισμό όλων των θεσμών της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και αξιοποίηση των συμμαχιών μας στο εξωτερικό.

Ως εκ τούτου, η εκπροσώπηση της Κύπρου μέσω της ΕΔΕΚ στην Κοινοβουλευτική Ομάδα των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, αποτελεί Εθνικό συμφέρον αφού, ως η δεύτερη μεγαλύτερη ομάδα του Ευρωκοινοβουλίου, συμβάλλει αποφασιστικά στη διαμόρφωση και λήψη σημαντικών πολιτικών αποφάσεων. Θεωρώ λοιπόν ότι πέραν της γνώσης και εμπειρίας που έχω, είμαι έτοιμος να συνεργαστώ με όλους τους κρατικούς φορείς και θεσμούς, τόσο εντός όσο και εκτός, ώστε συλλογικά και οργανωμένα να προωθήσουμε τα εθνικά μας συμφέροντα μέσα από το Ευρωκοινοβούλιο. Όραμα μου είναι να μπορέσω να συμβάλω θετικά στην προώθησή και επίλυση των καυτών προβλημάτων που αντιμετωπίζει σήμερα ο τόπος μας.

Της Νικολέτας Χρήστου