Μαρίνα Βρόντη: «Όταν μπήκα στο χώρο της υποκριτικής κατάλαβα ότι ο δρόμος είναι δύσκολος»

Η Μαρίνα Βρόντη φοίτησε στο Πάντειο Πανεπιστήμιο στο τμήμα Τοπικής και Περιφερειακής Ανάπτυξης, είναι αριστούχος απόφοιτος της Ανώτερης Δραματικής Σχολής Γ.Θεοδοσίαδη. Ακολούθως φοίτησε στο «Studio υπό το 0» του Νίκου Καραγέωργου. Συνεργάστηκε ως ηθοποιός και ως βοηθός σκηνοθέτη σε αρκετές θεατρικές παραστάσεις με τους σκηνοθέτες Ν. Καραγέωργο, Α.Τσιοτσιόπουλο, Γ.Νέζη, Π.Ζούνη, Ε.Θωμοπούλου, Φ.Μακρή, Κ.Γκουλιώνη, Δ.Κομνηνό, Τ.Τζαμαργιά, Δ. Νικήτα, Μ.Τίγκιλη, Μ.Ζήρα, Χ.Ζάνο, Σ.Κοτσίκο, Τ.Τάτση, Σ.Δρουσιώτη, Ε, Κακαθύμη, Γ.Χριστοδούλου, Α.Παπαλαζάρου, K.Bήχα, Ν.Νικολαίδη, Μ.Θεοχάρους, Μ.Κυριάκου, Α.Γραμματικόπουλο, Α.Αραούζο, Π.Λάρκου, Κ.Συλβέστρο, Α. Φλωρίδη, Ε. Αναστασίου κ.α. Σκηνοθέτησε, τα έργα «Καθαρεύουσα και άλλοι άδηλοι πόροι» και «Παλιά Καπέλα» του Ν. Λεμονή. Τα «Ορφανά» του Λάιλ Κέσλερ ,το «Κύκλωπες και Βατραχάκια» του Κωστή Κολώτα,«Πείνα» του Χ. Γιάννου και «Επί Χρήμασι» του Κ. Μαννούρη και «Όλα τα Υπέροχα Πράγματα.» των Dunkan Macmillan και Jonny Donahoe . Το πρώτο της θεατρικό έργο «Καληνύφτα» ανέβηκε στο πλαίσιο Πολιτιστικό Παράθυρο Πάφος 2013.

Έχει συγγράψει και διασκευάσει αρκετά θεατρικά έργα μόνη της αλλά και με τον Βαλεντίνο Κόκκινο. (Το Τέλειο Έγκλημα, Σοκολατοπεριπέτειες, Η Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων, Η Αισέ πάει Διακοπές κ.α.) με τελευταίο το θεατρικό μονόλογο «Σερβιτόρα» σε δική της σκηνοθεσία. Διασκευή έκανε επίσης και το έργο του Ν.Μακιαβέλι «Μανδραγόρας» . Aπό το 2017 ανήκει στη συγγραφική ομάδα της σειράς εποχής του ΡΙΚ «Καμώματα τζι Αρώματα.» Από το 2010 διδάσκει θέατρο σε παιδιά και εφήβους. Στην τηλεόραση έχει συνεργαστεί με τον Αντ1 Ελλάδος, Aντ1 Κύπρου, ΡΙΚ 1 και Mega. Από τον Οκτώβριο του 2018 είναι και ραδιοφωνική παραγωγός στο Αντ1 Radio.

Υπήρχε κάποιο κίνητρο να ασχοληθείς με την υποκριτική;

To κίνητρο ήταν ο πατέρας μου από αυτόν πήρα το μικρόβιο. Μου έμαθε να μπαίνω σ’ ένα θεατρικό χώρο και να είμαι ήσυχη. Και η αλήθεια είναι πως μόνο όταν βρεθώ στο θέατρο ησυχάζω. Όπως νιώθει ο άνθρωπος όταν μπαίνει σπίτι του.

Mπαίνοντας στο χώρο, ποια ήταν τα συναισθήματα σου όταν πέρασες ακρόαση;

Όταν μπήκα πια στον κόσμο της υποκριτικής κατάλαβα πως ο δρόμος είναι δύσκολος αλλά είχα τα μάτια μου δέκα φορές ανοιχτά και τα αυτιά μου είκοσι. Άρχισα να διαβάζω κάτω από τις λέξεις για να επιβιώσω. Έμαθα να μετρώ τους ανθρώπους πίσω από αυτό που θέλουν να δείχνουν. Άμα πέσεις πολλές φορές μαθαίνεις να σηκώνεσαι πιο εύκολα και να πέφτεις πιο δύσκολα.

Ένας ηθοποιός πρέπει να λέει εύκολα «ναι» δεδομένου, ότι ο χώρος του θεάματος στην χώρα μας είναι μικρός και δεν υπάρχουν πολλές επιλογές για τους ηθοποιούς;

Δεν πιστεύω ούτε στα εύκολα όχι ούτε στα εύκολα ναι. Και είναι δύσκολο ναι για έναν ηθοποιό στην Κύπρο να κάνει επιλογές αλλά εμένα με αφορούν πολύ οι άνθρωποι με τους οποίους συνεργάζομαι από εκεί έρχονται πια τα ναι και τα όχι μου. Και να μην πιστέψεις ποτέ πως τα κατάφερες. Είναι παγίδα.

Πώς μπήκε το ραδιόφωνο στην ζωή σου;

Το ραδιόφωνο ήρθε στη ζωή μου πριν από περίπου ενάμιση χρόνο. Πάνε αρκετά χρόνια που συνεργάζομαι με τον Αντ1 και υπάρχει πια μια σχέση εμπιστοσύνης. Ακόμα το ανακαλύπτω. Είναι μια καθημερινότητα που δεν ρουτινιάζει ποτέ γιατί κάθε μέρα ανακαλύπτεις κι ο ίδιος νέα πράγματα και καινούριες εμπειρίες. Κάθε πρωί 6 με 10 με τον Χρήστο κάνουμε παρέα στους ακροατές μας κι αυτοί σε μας. Μου δίνει βενζίνη για όλη τη μέρα. Είναι μαγεία το ραδιόφωνο και τι τυχερή είμαι που το ανακάλυψα!

Mε ποιο θα ήθελες να βρεθείς επί σκηνής;

Θα ήθελα να βρεθώ επί σκηνής με τον Δημήτρη Χορν. Δεν υπάρχει γιατί. Με μαγεύει.

Ποια συμβουλή σας έχουν δώσει πριν αρχίσετε τα πρώτα σας βήματα στην υποκριτική;

Την συμβουλή μου την έδωσε ο πατέρας μου. «Είναι ζούγκλα εκεί που πας. Πρέπει να γίνεις πιο σκληρή.» Το έχω πάντα στο νου μου. Με βοηθά να μεταμορφώνομαι σε λύκο και να δείχνω τα δόντια μου όπου χρειάζεται.

Πιστεύεται ότι υπάρχουν πραγματικές φιλίες στο χώρο του θεάματος;

Υπάρχουν εμένα οι φίλοι μου είναι σχεδόν όλοι από αυτό το χώρο. Δεν είναι πολλοί αλλά υπάρχουν.

Ποια τα μελλοντικά σας πλάνα;

Στις 5 Απριλίου βγήκαμε με το «Όλα τα Υπέροχα Πράγματα» στο Υφαντουργείο με τη Χριστίνα Κωνσταντίνου επί σκηνής και οι παραστάσεις θα συνεχιστούν μέχρι τις 3 Μαΐου. Μετά στις 28 Μαΐου κάνει πρεμιέρα στο Ριάλτο το Παιχνίδι της Σφαγής του Ε. Ιονέσκο σε δική μου πάλι σκηνοθεσία μια παραγωγή της ΕΘΑΛ. Και το καλοκαίρι θα συμμετέχω σε μια καλοκαιρινή παραγωγή την οποία θα είμαι σε  θέση να ανακοινώσω σύντομα και για την οποία ανυπομονώ. Συνεχίζουμε σταθερά στο ραδιόφωνα και με πολλά “Καμώματα τζι Αρώματα στο ΡΙΚ”.

Tης Νικολέτας Χρήστου