Μέχρι το 1983 ίσχυε η θανατική ποινή για φόνους στην Κύπρο – Ποιοι εκτελέστηκαν και τι ισχύει στην Ευρώπη (Εικόνες)

Στις 15 Δεκεμβρίου 1983  καταργήθηκε στην Κύπρο η θανατική ποινή για φόνους και  για όλα τα εγκλήματα, στις 19 Απριλίου 2002 και αντικαταστάθηκε με ισόβια κάθειρξη.

Η Κύπρος έχει υπογράψει και το δεύτερο προαιρετικό πρωτόκολλο του Διεθνούς Συμφώνου για τα Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα, το οποίο προβλέπει την πλήρη κατάργηση της θανατικής ποινής. Η Κύπρος είχε αρχικά κάνει κράτηση για το δεύτερο πρωτόκολλο, που επέτρεπε την εκτέλεση για σοβαρά εγκλήματα σε περίοδο πολέμου, αλλά στη συνέχεια κατήργησε αυτή τη κράτηση.

Οι τελευταίες εκτελέσεις πραγματοποιήθηκαν στις 13 Ιουνίου 1962. Τρεις άνδρες, ο Χαμπής Ζαχαριά, ο Μιχαήλ Ηλιτικός και ο Λάζαρης Δημητρίου, κρεμάστηκαν για φόνο στις Κεντρικές Φυλακές της Λευκωσίας.

Ο Ζαχαριά είχε σκοτώσει άνθρωπο το 1958 σε αμπελώνα στη Λεμεσό. Ο Ηλιτικός και ο Δημητρίου είχαν καταδικαστεί για το πυροβολισμό ανθρώπου έξω από κέντρο νυχτερινής διασκέδασης στη Λεμεσό το 1961. Οι Βρετανοί εκτελεστές Χάρι Άλεν και ο Τζον Άντερχιλ ταξίδεψαν στην Κύπρο για να πραγματοποιήσουν την εκτέλεση.

Η πρώτη χώρα που κατήργησε τη θανατική ποινή είναι η Βενεζουέλα το 1863. Σε καμία χώρα της Ευρώπης δεν ισχύει η θανατική ποινή πλην της Λευκορωσίας. Δύο άτομα το 2017 οδηγήθηκαν στο εκτελεστικό απόσπασμα.  Οι τελευταίες εκτελέσεις που πραγματοποιήθηκαν το 1996 στην Ρωσία και το 1997 στην Ουκρανία το κεφάλαιο αυτό έχει κλείσει οριστικά για την Ευρώπη.

Στην Ελλάδα η τελευταία εκτέλεση έγινε στις 26 Αυγούστου του 1972 και αφορά στον θανατοποινίτη Βασίλη Λυμπέρη που είχε σκοτώσει την σύζυγο του, την πεθερά του και τα δύο παιδιά του. Η θανατική ποινή μετατράπηκε σε ισόβια κάθειρξη από το 1975 στην Ελλάδα.

Πληροφορίες: από Βικιπαίδεια/24h