Νέα «βουτιά» της τουρκικής λίρας μετά το αμερικανικό μπλόκο στα F-35

Νέα «βουτιά», άνω του 2% σημείωσε σήμερα η τουρκική λίρα, με την ισοτιμία της έναντι του δολαρίου να υποχωρεί για λίγο στις 5,6125 λίρες. Η πτώση έγινε αφότου οι ΗΠΑ σταμάτησαν να παραδίδουν στην Τουρκία εξοπλισμό σχετικό με το μαχητικό αεροπλάνο F-35.

Στις 12:29, η ισοτιμία της τουρκικής λίρας βρισκόταν στις 5,5570 λίρες για ένα δολάριο, ενώ χθες, Δευτέρα, είχε κλείσει στις 5,4913.

Το τουρκικό νόμισμα σημειώνει αστάθεια και μετά την αβεβαιότητα που προέκυψε από τις τοπικές εκλογές, κατά της οποίες ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατέγραψε μεγάλη ήττα σε κομβικές πόλεις της χώρας. Η λίρα χθες είχε εξασθενήσει κατά 2,5% έναντι του δολαρίου, φθάνοντας στις 5,7 λίρες ανά δολάριο, πριν ανακτήσει έδαφος.

Θρίλερ με την Κωνσταντινούπολη

Στην Κωνσταντινούπολη, τόσο το κύριο αντιπολιτευόμενο Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) όσο και το κόμμα AKP του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσαν τη νίκη τους στις δημοτικές εκλογές.

Στη συνέχεια και οι δύο πλευρές δήλωσαν ότι ο Εκρέμ Ιμάμογλου του CHP προηγείται κατά περίπου 25.000 ψήφους. Ωστόσο το AKP ανακοίνωσε πως καταθέτει προσφυγές κατά των αποτελεσμάτων.

«Μπλόκο» από τις ΗΠΑ

Πάντως η κόντρα Ουάσινγκτον – Άγκυρας για τα F-35 είναι η τελευταία σε μια σειρά διπλωματικών διενέξεων ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Τουρκία, πρώτες μεταξύ των οποίων είναι τα τουρκικά αιτήματα να εκδώσουν οι ΗΠΑ τον μουσουλμάνο ιερωμένο Φετουλάχ Γκιουλέν, οι διαφορές στην πολιτική για το Μεσανατολικό και τον πόλεμο στη Συρία και οι κυρώσεις σε βάρος του Ιράν.

Αμερικανοί αξιωματούχοι ενημέρωσαν τους Τούρκους ομολόγους τους πως δεν θα γίνουν περαιτέρω παραδόσεις εξοπλισμού σχετικού με τα F-35, ο οποίος χρειάζεται για να προετοιμαστεί η άφιξη αυτών των «αόρατων» μαχητικών αεροσκαφών, δήλωσαν χθες πηγές του Reuters.

Το μέτρο της Ουάσινγκτον να μπλοκάρει την παράδοση του αεροσκάφους ελήφθη εν μέσω φόβων στις ΗΠΑ και σε άλλους συμμάχους του ΝΑΤΟ ότι το ραντάρ του ρωσικού πυραυλικού συστήματος S-400 θα μάθει πώς να εντοπίζει και να παρακολουθεί το F-35, μειώνοντας έτσι την ικανότητα του αμερικανικού αεροπλάνου να διαφεύγει από τα ρωσικά όπλα.

Πιέσεις λόγω των διαρθρωτικών προβλημάτων της οικονομίας

«Η λίρα δέχεται πίεση καθώς τώρα υπογραμμίζονται και πάλι τα διαρθρωτικά προβλήματα της τουρκικής οικονομίας», δήλωσε ο Νικολάι Μάρκοφ, ανώτερος οικονομολόγος στο Pictet Asset Management.

Το διευρυνόμενο έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών μπορεί να βαθύνει την οικονομική ύφεση της Τουρκίας με μια περαιτέρω υποτίμηση του νομίσματος, που θα οδηγούσε σε υψηλότερο πληθωρισμό και σε υψηλότερα κόστη δανεισμού, δήλωσε ο Μάρκοφ.

«Η κεντρική τράπεζα θα πρέπει να αυξήσει τα επιτόκια, αλλά αυτό δεν θα συμβεί εξαιτίας της πίεσης που ασκείται από την κυβέρνηση», αν και οι απώλειες του AKP στις πόλεις μπορεί να μειώσουν την πίεση που μπορούν να ασκούν οι αρχές στην τράπεζα, πρόσθεσε.

Πηγή: protothema