Ο Μακρόν παρουσιάζει την Πέμπτη τα μέτρα-απάντηση στα «κίτρινα γιλέκα»

Την πολυαναμενόμενη απάντησή του στις κινητοποιήσεις των «κίτρινων γιλέκων» θα παρουσιάσει την Πέμπτη ο Εμανουέλ Μακρόν μ’ ένα μεταρρυθμιστικό σχέδιο που μπορεί να αποδειχθεί κρίσιμο για την προεδρία του και το πολιτικό του μέλλον.

«Ο Μακρόν ετοιμάζεται για τη 2η πράξη της προεδρίας του», γράφει η Le Figaro καθώς ο Γάλλος πρόεδρος θα ανακοινώσει με συνέντευξη Τύπου στις 18:00 τοπική ώρα την ερχόμενη Πέμπτη μια σειρά μεταρρυθμίσεων που αποφασίστηκαν μετά τον Εθνικό Δημόσιο Διάλογο που ο ίδιος ξεκίνησε τον περασμένο Ιανουάριο ως απάντηση στις διαμαρτυρίες των «κίτρινων γιλέκων».

Ο 41χρονος Μακρόν ανήλθε στην εξουσία προ διετίας με την ελπίδα ότι με την έλευσή του θα πνεύσει νέος άνεμος στη Γαλλία, αλλά από τον περασμένο Νοέμβριο βρίσκεται αντιμέτωπος με το κύμα διαδηλώσεων κατά της κοινωνικής ανισότητας. Σύμφωνα με δημοσιεύματα του γαλλικού Τύπου οι μεταρρυθμίσεις που θα ανακοινώσει -ενόψει και των ευρωεκλογών – θα είναι μεν φιλολαϊκές, καθώς θα προβλέπουν μειώσεις φόρων για τη μεσαία τάξη, αλλά μάλλον όχι επαναστατικές.

Τεράστιο το διακύβευμα για τον Μακρόν

Το διακύβευμα για τον Εμανουέλ Μακρόν είναι τεράστιο καθώς οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι τα ποσοστά αποδοχής του κυμαίνονται γύρω στο 30%, πολύ μακριά από το 60% τις πρώτες μέρες από την ανάληψη των προεδρικών του καθηκόντων.

Ο Μακρόν έχει ήδη στραμμένο το βλέμμα στις εκλογές του 2022, αλλά γνωρίζει ότι οι δύο προκάτοχοί του, ο Φρανσουά Ολάντ και ο Νικολά Σαρκοζί δεν κατάφεραν να προωθήσουν σημαντικές αλλαγές και να επανεκλεγούν. Και δεν είναι μόνον η φιλόδοξη μεταρρυθμιστική του ατζέντα για τη Γαλλία που διακυβεύεται, αλλά και το κύρος του ως ηγέτη ικανού να κοιτάζει στα μάτια τον Ντόναλντ Τραμπ και τον Βλαντίμιρ Πούτιν και να πάρει στα χέρια του τα ηνία της Ευρώπης, καθώς η Άνγκελα Μέρκελ διανύει την τελευταία της θητεία στην καγκελαρία και η Βρετανία παραμένει βυθισμένη στο χάος του Brexit.

Αυξάνεται η δημοτικότητα του Μακρόν μετά την πυρκαγιά στην Παναγία των Παρισίων

Οι ανακοινώσεις Μακρόν επρόκειτο να γίνουν την Δευτέρα 15 Απριλίου, το διάγγελμά του είχε ήδη βιντεοσκοπηθεί, αλλά δύο ώρες πριν την προγραμματισμένη μετάδοσή του η καταστροφική πυρκαγιά στην Παναγία των Παρισίων άλλαξε τα σχέδια του Γάλλου προέδρου, που έσπευσε στον φλεγόμενο καθεδρικό.

Έχασε το πλεονέκτημα του αιφνιδιασμού ο Μακρόν;

Την επομένη ο Μακρόν απευθύνθηκε στους Γάλλους πολίτες, αλλά επικέντρωσε την ομιλία του από το Ελιζέ στη φωτιά στην Παναγία των Παρισίων. Μόνον που το βιντεοσκοπημένο διάγγελμα που είχε ετοιμάσει διέρρευσε στα γαλλικά ΜΜΕ. Στο μήνυμα εκείνο ο Μακρόν υποσχόταν να μειώσει τους φόρους για τη μεσαία τάξη χρηματοδοτώντας το μέτρο με την πάταξη της φοροδιαφυγής, ενώ υποσχόταν μεταξύ άλλων και να αναθεωρήσει το ερχόμενο έτος την απόφασή του για κατάργηση του φόρου αλληλεγγύης στους πλούσιους, που είχε προκαλέσει οργή σε μεγάλο κομμάτι της κοινής γνώμης. Η διαρροή, ωστόσο, προκάλεσε μεγάλη αμηχανία στο Ελιζέ, καθώς χάθηκε το πλεονέκτημα του θετικού αιφνιδιασμού των πολιτών. Συνεργάτες του Μακρόν είπαν ότι βασικές πτυχές του σχεδίου του -όπως οι μειώσεις φόρων- δεν θα αλλάξουν, αλλά πολλά άλλα στοιχεία μπορούν να βελτιωθούν. Η Journal de Dimanche έγραψε, πάντως, ότι η διαρροή δεν ήταν και τόσο καταστροφική αφού «έδωσε στον Μακρόν την ευκαιρία να διαπιστώσει τις ανάμεικτες αντιδράσεις στην ομιλία που δεν πρόλαβε να κάνει και να εξάγει συμπεράσματα».

Πηγή: iefimerida.gr