Οι αναθεωρήσεις των Συνταγμάτων Ελλάδας και Κύπρου συζητήθηκαν σε εκδήλωση του Frederick

Θέματα που άπτονται της αναθεώρησης του Συντάγματος, αναλύοντας τις προεκτάσεις τους σε Κύπρο και Ελλάδα ανέλυσαν ο πρώην Γενικός Εισαγγελέας της Κυπριακής Δημοκρατίας Αλέκος Μαρκίδης και ο Καθηγητής Ευάγγελος Βενιζέλος, πρώην Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας και Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης σε δημόσια συζήτηση με θέμα: «Η Αναθεώρηση του Κυπριακού και Ελληνικού Συντάγματος, που διοργάνωσε το Πανεπιστήμιο Frederick και εντάσσεται στο πλαίσιο δράσεων του Τμήματος Νομικής».

Όπως αναφέρεται σε δελτίο Τύπου του Frederick στο πλαίσιο της εκδήλωσης έγινε παρουσίαση του νέου βιβλίου του Ευάγγελου Βενιζέλου «Η Δημοκρατία μεταξύ συγκυρίας και Ιστορίας», από τον Πρέσβη Ανδρέα Μαυρογιάννη, Διαπραγματευτή για το Κυπριακό και Συνεργάτη Καθηγητή Διεθνούς Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Frederick.

Την εκδήλωση συντόνισε ο Πρόεδρος του Τμήματος Νομικής του Πανεπιστημίου Frederick Χρίστος Κληρίδης,.

Σύμφωνα με το δελτίο Τύπου, ο κ. Μαρκίδης στην ομιλία του αναφέρθηκε στην αναθεωρητική λειτουργία του κυπριακού Συντάγματος και υπογράμμισε τη σημασία της για την εσωτερική έννομη τάξη, μέσα από ιστορική αναδρομή.

Κατά τον κ. Μαρκίδη, το δίκαιο της ανάγκης που εισήχθη στην Κύπρο κατά τα έτη 1963/1964, ουσιαστικά διέσωσε τη λειτουργία του κυπριακού κράτους, οδηγώντας υποχρεωτικά σε συνταγματικές αναθεωρήσεις σε μείζονα θέματα, όπως ο αριθμός των βουλευτών, η εισαγωγή πολιτικού γάμου και η αλλαγή ορίου ηλικίας για το δικαίωμα ψήφου.

Ο Καθηγητής Βενιζέλος στην παρέμβασή του εξέθεσε τις ομοιότητες, αλλά και τις διαφορές των Συνταγμάτων των δύο χωρών, όπως προέκυψαν μέσα από τις ιστορικές καταβολές τους.

Επικεντρώθηκε ιδιαίτερα στο γεγονός ότι το Σύνταγμα της Ελλάδας προέκυψε από τη λαϊκή κυριαρχία ως πηγή κάθε εξουσίας, ενώ το Κυπριακό Σύνταγμα δημιουργήθηκε κατόπιν διεθνών διαβουλεύσεων και συμφωνιών. Στη συνέχεια της ομιλίας του, αναφέρθηκε στις αναθεωρήσεις του Ελληνικού Συντάγματος, δίνοντας έμφαση στον ρόλο του υπό συνθήκες μνημονίων και του γενικότερου περιβάλλοντος δημοσιονομικής κρίσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αναφερόμενος σε φλέγοντα ζητήματα, όπως στην αλλαγή της απαιτούμενης πλειοψηφίας για την εκλογή προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας από την πρώτη ψηφοφορία, την ανάγκη συμπερίληψης διαδικασίας δημοσιονομικής επίγνωσης εκ μέρους των θεσμικών οργάνων και του αναθεωρητικού νομοθέτη στα σύγχρονα ευρωπαϊκά συντάγματα, αλλά και τις σχέσεις της οικονομικής κρίσης με τη νομική επιστήμη, τόνισε ότι η δημοσιονομική κρίση συνιστά πλέον δικανική πρόκληση.

Στην παρουσίαση του νέου βιβλίου του Καθηγητή Ευάγγελου Βενιζέλου, ο κ Μαυρογιάννης εξήρε τη συγγραφή και δημοσίευσή του τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, ως πολιτική και επιστημονική παρέμβαση.

Πηγή: ΚΥΠΕ