Οι Πρόεδροι των Κοινοβουλίων Κύπρου, Ελλάδας, Ιορδανίας συμφωνούν για ενίσχυση της συνεργασίας τους

Ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρης Συλλούρης, ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, Νίκος Βούτσης και ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Ιορδανίας, Atef Tarawneh, εξέδωσαν τη Δευτέρα Κοινή Δήλωση, εκφράζοντας τη δέσμευσή τους να ενισχύσουν περαιτέρω τη συνεργασία μεταξύ των τριών Κοινοβουλίων, μέσω τακτικών ανταλλαγών και στο πλαίσιο διεθνών κοινοβουλευτικών οργανισμών.

Οι τρεις Πρόεδροι των Κοινοβουλίων, που συναντήθηκαν σήμερα στη Νεκρή Θάλασσα, στο πλαίσιο της 1ης Τριμερούς Συνάντησης Προέδρων των Κοινοβουλίων Κύπρου-Ελλάδας-Ιορδανίας, εξέφρασαν επίσης τη δέσμευσή τους να υποστηρίξουν το αποτέλεσμα της Τριμερούς Συνόδου των ηγετών Κύπρου, Ελλάδας, Ιορδανίας που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή, 14 Απριλίου, στο Αμμάν.

Σύμφωνα με τη δήλωση, οι τρεις Πρόεδροι των Κοινοβουλίων υποστηρίζουν τις εν εξελίξει προσπάθειες για επανάληψη της διαδικασίας των διαπραγματεύσεων, στο πλαίσιο της Αποστολής Καλών Υπηρεσιών του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, για δίκαιη, συνολική και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, το διεθνές δίκαιο και τις αρχές που εδράζεται η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Μια συνολική διευθέτηση δεν θα είναι μόνο προς όφελος του κυπριακού λαού, αλλά θα συμβάλει σημαντικά στην ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή, υπογραμμίζουν.

Επαναβεβαιώνουν παράλληλα την υποστήριξή τους σε μια συνολική, δίκαιη και διαρκή διευθέτηση της διένεξης Ισραηλινών και Παλαιστινίων, στη βάση της λύσης των δύο κρατών, ενώ προσθέτουν ότι το καθεστώς της Ιερουσαλήμ θα πρέπει να καθοριστεί στο πλαίσιο μιας συνολικής διευθέτησης.

Όσον αφορά την περιφερειακή συνεργασία σε θέματα ενέργειας, τουρισμού, εκπαίδευσης και πολιτισμού, οι τρεις Πρόεδροι αποφάσισαν να διαβουλευθούν περαιτέρω με σκοπό την επίτευξη απτών αποτελεσμάτων μέσω κοινών πρωτοβουλιών και δράσεων.

Αναφέρονται ακόμη στη σημασία της ενέργειας ως καταλύτη για την ειρήνη και την ευημερία, καθώς και για την προώθηση της ενεργειακής ασφάλειας, με αυστηρή τήρηση του διεθνούς δικαίου και των κυριαρχικών δικαιωμάτων των κρατών στα ζητήματα ενέργειας.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε συγκεκριμένα σε κοινές πρωτοβουλίες και δράσεις, με στόχο, μεταξύ άλλων, την περαιτέρω προώθηση της εξοικονόμησης ενέργειας, της ενεργειακής απόδοσης και της προστασίας του περιβάλλοντος.

Επίσης, οι κ. Συλλούρης, Βούτσης και Tarawneh συζήτησαν τρόπους περαιτέρω προώθησης της συνεργασίας στους τομείς του τουρισμού, μέσω κοινών τουριστικών πακέτων που θα στοχεύουν σε νέες αγορές, ενώ υπέδειξαν την ανάγκη για περαιτέρω εμπλοκή της διασποράς των τριών χωρών.

Όσον αφορά τους τομείς της εκπαίδευσης και του πολιτισμού, οι Πρόεδροι των τριών Κοινοβουλίων συζήτησαν τρόπους προώθησης της αμοιβαίας κατανόησης και των στενότερων σχέσεων μεταξύ των λαών, ενώ έδωσαν ιδιαίτερη έμφαση στη διδασκαλία της αραβικής και της ελληνικής γλώσσας.

Υπογράμμισαν ακόμη την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά των τριών χωρών και την ανάγκη για ανάπτυξη συνεργασιών σε διμερές και τριμερές επίπεδο, με στόχο την καταπολέμηση της παράνομης εμπορίας αρχαιοτήτων και άλλων πολιτιστικών θησαυρών.

Συμφώνησαν τέλος στη διεξαγωγή της 2ης Τριμερούς Συνάντησης των Προέδρων των Κοινοβουλίων Κύπρου, Ελλάδας και Ιορδανίας στην Αθήνα και της επόμενης στη Λευκωσία.

Πηγή: ΚΥΠΕ