Πασχαλινό τραπέζι: Ο σεφ Σάββας Κουντουριώτης προτείνει πρωτότυπες συνταγές

Το Πάσχα γιορτάζεται με κάθε μεγαλοπρέπεια και όταν λέμε μεγαλοπρέπεια συνήθως εννοούμε ένα πασχαλινό τραπέζι που είναι φουλ γεμάτο κυρίως με εδέσματα από κρέας. Για να είναι ένα  πασχαλινό τραπέζι εντυπωσιακό πάνω από όλα πρέπει  το φαγητό πρέπει να είναι σπιτικό.

Σημαντική είναι επίσης και η διακόσμηση. Πριν στρώσετε το  πασχαλινό τραπέζι φροντίστε να «ντύσετε» το  πασχαλινό τραπέζι με  λουλούδια, λινές πετσέτες, τραπεζομάντηλα κυρίως σε παστέλ αποχρώσεις.

Ο σεφ Σάββας Κουντουριώτης απόφοιτος Ανώτατου Ξενοδοχειακού Ινστιτούτου Κύπρου εργάζεται ως Artisan Technical Bakery chef στην εταιρία Pastry Pro cy, μας δίνει τις καλύτερες συνταγές για ορεκτικά που θα ξετρελάνουν την παρέα σας το Πάσχα. Επίσης μας δίνει συμβουλές και τρόπο για να βάψουμε τα πασχαλινά μας αβγά.

Κατσικάκι φούρνου με αρωματική μαρινάδα

 

Υλικά (Για 6 άτομα) 

  • 2 κατσικίσια μπούτια (1½ -2 κιλά το καθένα)
    • 1 ποτήρι του κρασιού ελαιόλαδο
    • 5 κουταλιές Worcestershire sauce
    • 5 ποτήρια του κρασιού λευκό αρετσίνωτο κρασί
    • 5 ποτήρια του κρασιού νερό
    • 2 φύλλα δάφνης
    • 6 κλαδάκια ρίγανη
    • 10 κλαδάκια θυμάρι
    • 6 σκελίδες σκόρδο (περασμένες στο μπλέντερ)
    • 1 κοφτό κουταλάκι γλυκιά πάπρικα
    • Αλάτι
    • Πιπέρι

Εκτέλεση

Για τη Μαρινάδα

Ρίχνετε σε μια μικρή κατσαρόλα όλα τα υλικά εκτός από το κατσικάκι και τα αφήνετε να πάρουν μία βράση. Βάζετε το κρέας σε ένα ταψί και το περιχύνετε με τη ζεστή μαρινάδα. Αλατοπιπερώνετε, προσθέτετε το νερό, σκεπάζετε με λαδόκολλα και ψήνετε στους 200° C για 2,5-3 ώρες. Ελέγχετε μετά την πρώτη ώρα και κάθε 30-40΄ τη στάθμη των υγρών και, αν χρειάζεται, συμπληρώνετε νερό. Τα τελευταία 10-15΄ ξεσκεπάζετε το ταψί για να ροδίσει το κρέας. Στο τέλος, σουρώνετε τους χυμούς του ψησίματος και τους κρατάτε για σάλτσα.

Κατσικάκι με μέλι και κρασί

Υλικά
  • 2 κιλά μπούτι από κατσίκι
  • 2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
  • 1 φλιτζ. λευκό κρασί
  • 5 κ.σ. θυμαρίσιο μέλι
  • 2 λεμόνια (το ξύσμα και ο χυμός τους)
  • 8 πατάτες μικρού μεγέθους ολόκληρες
  • 1 καρότο τριμμένο
  • 2 πιπεριές κόκκινες ψιλοκομμένες
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • ⅓ Φλιτ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.σ. βούτυρο
  • 1 κ.σ. μουστάρδα
  • 1 κ.σ. ρίγανη
  • 1 κ.σ. θυμάρι
  • αλάτι
  • πιπέρι

Εκτέλεση

  1. Κόβουμε τις πατάτες στα τέσσερα. Τις βάζουμε στη γάστρα μαζί με το καρότο, τις πιπεριές, το χυμό και το ξύσμα  λεμονιού και αλατοπιπερώνουμε.
  2. Κάνουμε τρύπες με ένα μαχαιράκι στο κρέας και βάζουμε μέσα το σκόρδο και λίγο βούτυρο. Φτιάχνουμε μια μαρινάδα με το μέλι, τη μουστάρδα θυμάρι, ρίγανη και λίγο από το ελαιόλαδο. Αλατοπιπερώνουμε το μπούτι και το αλείφουμε με τη μαρινάδα. Από πάνω βάζουμε το κατσικάκι. Περιχύνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και το κρασί.
  3. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180°C, για περίπου 1 ώρα και 45 λεπτά. Κατά τη διάρκεια του ψησίματος, ελέγχουμε τα υγρά του φαγητού και αν χρειάζεται, προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό.