“Η Ευρωζωνη ειναι καλα προετοιμασμενη εναντι πιθανης νεας κρισης”

Η ευρωζώνη είναι καλύτερα εξοπλισμένη έναντι πιθανών νέων οικονομικών αναταραχών σε σύγκριση με την οικονομική κρίση πριν από δέκα χρόνια, δήλωσε ο επικεφαλής του ΕΜΣ Κλαους Ρεγκλινκ την Πέμπτη στην εαρινή συνεδρίαση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας, όπως αναφέρεται σε τηλεγράφημα του Γερμανικου Πρακτορειου- DPA.

Το ερώτημα, εάν θα μπορούσε η ευρωζώνη να ξεπεράσει μια επόμενη κρίση, δεν τον αφήνει πια ξάγρυπνο, δήλωσε ο Ρεγκλινκ, κάτι που δεν ίσχυε πριν από δέκα χρόνια, όταν έπρεπε να δημιουργηθούν τα εργαλεία δημοσιονομικής σταθερότητας.

«Η νομισματική ένωση είναι ισχυρότερη από ό,τι πριν από δέκα χρόνια», δήλωσε ο Ρεγκλινκ. Αυτό οφείλεται σε ένα επιτυχημένο συνδυασμό μέτρων και μεταρρυθμίσεων. Συνέβαλε επίσης η μη συμβατική νομισματική πολιτική της ΕΚΤ, αλλά κυρίως η δημιουργία των εργαλείων δημοσιονομικής σταθερότητας, πρόσθεσε o επικεφαλής του ΕΜΣ.

«Χωρίς τη δημιουργία του Ταμείου Διάσωσης, χώρες που εφάρμοζαν προγράμματα, όπως η Ελλάδα, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία, θα αναγκάζονταν να αποχωρήσουν από τη νομισματική ένωση», ανέφερε ο Ρεγκλινκ τονίζοντας ότι «Η Ευρώπη σήμερα θα ήταν διαφορετική».

Όπως επισημαίνεται στο τηλεγράφημα, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας παρείχε ενέσεις ρευστότητας ύψους 295 δισ. ευρώ σε Ελλάδα, Ιρλανδία, Πορτογαλία και Κύπρο. Η Ιρλανδία, η Κύπρος, η Ισπανία και η Πορτογαλία σημειώνουν, εντωμεταξύ, μεγάλη ανάπτυξη και ταχεία μείωση της ανεργίας. Και η Ελλάδα κινείται στη σωστή κατεύθυνση. Εξάλλου, οι χώρες της ευρωζώνης έχουν δεσμευθεί για περαιτέρω εμβάθυνση της νομισματικής ένωσης, καταλήγει το τηλεγράφημα.

Πηγή: ΚΥΠΕ