Συμφωνούν Αναστασιάδης – Ακκιντζί, αλλά ματαιώνουν CYTA και MTN

Σχεδόν μια δεκαετία συμπληρώνεται από τότε που άρχισαν οι προσπάθειες για τηλεφωνική σύνδεση των ελευθέρων περιοχών με τα κατεχόμενα, αλλά αποτέλεσμα δεν φαίνεται στον ορίζοντα.

Της Αλεξίας Καφετζή

Κατά καιρούς έχει εξαγγελθεί, με πανηγυρικό τρόπο μάλιστα, η κατάληξη σε συμφωνία για τηλεφωνική σύνδεση κατεχομένων και ελευθέρων περιοχών χωρίς ωστόσο μέχρι σήμερα να σημειωθεί ουσιαστικό αποτέλεσμα. Δημοσιεύματα που εμφανίζονται στον τύπο
αποδίδουν την αναποτελεσματικότητα της προσπάθειας σε διάφορους λόγους ενώ η πραγματικότητα είναι μια. Κύριο εμπόδιο για τη μη επίτευξη τελικής συμφωνίας είναι τα οικονομικά συμφέροντα.

Πιο συγκεκριμένα όπως έχει αποκαλύψει εδώ και ένα μήνα περίπου η εφημερίδα μας, CYTA και MTN δεν έχουν κανένα λόγο να θέλουν αυτή τη σύνδεση αφού θα επηρεαστούν σοβαρά τα οικονομικά τους συμφέροντα. Όπως είχαμε γράψει και ποτέ δεν έχει διαψευσθεί, οι δυο εταιρείες με την ενδεχόμενη τηλεφωνική σύνδεση ελευθέρων
περιοχών με τα κατεχόμενα, θα έχουν να αντιμετωπίσουν και να ανταγωνισθούν τουρκικές τηλεπικοινωνιακές εταιρείες κολοσσούς που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε πολύ χαμηλότερες τιμές.

Ιδιαίτερα χαμηλές τιμές οι τουρκικές εταιρείες προσφέρουν στο διαδίκτυο, κάτι που θα πλήξει καίρια τον κύκλο εργασιών των δυο προαναφερθείσες εταιρείες.

Όπως γίνεται αντιληπτό CYTA και MTN δεν θα ήθελαν με κανένα τρόπο να βρεθούν σε δυσμενή θέση και να πληγούν οικονομικά. Ως εκ τούτου κάνουν ό,τι μπορούν να ματαιώσουν μια ενδεχόμενη συμφωνία ή τουλάχιστον να την καθυστερήσουν με την προσδοκία ότι σε κάποιο χρόνο στο μέλλον θα είναι έτοιμες να αντιμετωπίσουν τον
επερχόμενο ανταγωνισμό. Δεδομένου ότι εκπρόσωποι των δυο εταιρειών μετέχουν στις επιτροπές που έχουν συσταθεί για να μελετήσουν και να εφαρμόσουν τη συμφωνία που επετεύχθη στο πιο ψηλό επίπεδο, κωλυσιεργούν παρεμποδίζοντας την κατάληξη σε ένα
πλαίσιο που θα καθιστούσε εφικτή την τηλεφωνική σύνδεση.

Η τηλεφωνική σύνδεση μεταξύ των δυο πλευρών θα διευκολύνει τη ζωή και την επικοινωνία των ανθρώπων ένθεν και ένθεν της γραμμής Αττίλας και θα τους φέρει ακόμα πιο κοντά. Θα διευκολύνει επίσης και τις οικονομικές δοσοληψίες μεταξύ τους προς γενικό όφελος αφού θα προσφέρει αμεσότητα στην επικοινωνία.

Η πραγματική αιτία
Την πολυεπίπεδη σημασία της τηλεφωνικής επικοινωνίας μεταξύ των δυο πλευρών αντιλήφθηκαν πολύ νωρίς οι ηγέτες των δυο πλευρών γι’ αυτό και υπήρξαν και ανάλογες συμφωνίες. Τελευταία φορά που Αναστασιάδης και Ακκιντζί συμφώνησαν σε τηλεφωνικής
σύνδεση ελευθέρων και κατεχομένων περιοχών ήταν στις 26 περασμένου Φεβρουαρίου και περιέλαβαν τη συμφωνία σε πακέτο μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Ωστόσο μέχρι τώρα ουσιαστική πρόοδος δεν επετεύχθη. Για να δικαιολογηθεί η καθυστέρηση αφήνεται να διαρρεύσουν διάφοροι λόγοι που όμως δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα αφού κύρια και ουσιαστική αιτία της μη κατάληξης σε τελική συμφωνία, είναι η απροθυμία τουλάχιστον, των δυο εταιρειών που δραστηριοποιούνται στις ελεύθερες περιοχές και που τα συμφέροντά τους σε μια τέτοια εξέλιξη θα θιγούν σημαντικά.

Χαρακτηριστικό για τη γενικότερη κατάσταση που επικρατεί στο θέμα είναι προχτεσινό δημοσίευμα του «Φιλελευθέρου» που αναφέρει και τα εξής:

«Παρά τις πιέσεις από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Ελληνοκύπριο διαπραγματευτή, διπλωμάτες, τους εκπροσώπους της Ε.Ε. και τον ΟΗΕ και το γεγονός ότι ασχολούνται έντονα η Cyta, το Τμήμα Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών (ΤΗΕ) και το Γραφείο του
Επιτρόπου Ρύθμισης Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών (ΓΕΡΗΕΤ), η πρόοδος στην κατεύθυνση διασύνδεσης των δικτύων ελεύθερων και κατεχόμενων περιοχών γίνεται με ρυθμούς χελώνας. Κι αυτό γιατί πολλά προβλήματα που προκύπτουν παραμένουν άλυτα. Ταυτόχρονα η λύση ενός προβλήματος φαίνεται πως δημιουργεί άλλα στην πορεία.

Συναντίληψη υπάρχει μέχρι τώρα, μόνο στον τρόπο της οικονομικής εκκαθάρισης των κλήσεων που θα γίνονται από συνδρομητές δικτύων των ελεύθερων περιοχών προς τα κατεχόμενα και το αντίστροφο, των κλήσεων μέσω κινητών Ελληνοκυπρίων από ελεύθερες περιοχές προς Ελληνοκύπριους στα κατεχόμενα και το αντίστροφο, Τουρκοκυπρίων από τα κατεχόμενα προς Τουρκοκύπριους που θα βρίσκονται στις
ελεύθερες περιοχές και το αντίστροφο και τέλος κλήσεων μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων. 

Η λύση που βρέθηκε είναι ότι ένας τρίτος κοινά αποδεκτός εξιδεικευμένος οργανισμός θα κάνει τις πιστώσεις και χρεώσεις των κλήσεων αυτών προς κάθε δίκτυο και ανά τακτά διαστήματα θα διανέμει στον καθένα τα ποσά που εκκαθαρίζονται».

Το χρονικό της προσπάθειας
Για να διαφανεί η τρομερή καθυστέρηση που επικρατεί στην επίτευξη συμφωνίας στο θέμα της τηλεφωνικής σύνδεσης ελευθέρων και κατεχομένων περιοχών είναι και δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινής», ημερομηνίας 27 Μαϊου 2014. Έγραφε πριν από πέντε χρόνια η εφημερίδα:

«Δεν θα υπάρχει κανένα εμπόδιο στην επικοινωνία μέσω κινητών τηλεφώνων σε ολόκληρη την Κύπρο, ανακοίνωσε ο πρόεδρος του τ/κ επιμελητηρίου, Φικρί Τορός, σημειώνοντας πως τα επιμελητήρια και στις δύο πλευρές εδώ και πολύ καιρό δουλεύουν πάνω σε αυτό.

Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, σε δηλώσεις του στο Αλ Τζαζίρα (Al Jazeera) ο κ. Τορός ανέφερε ότι το θέμα είχαν συζητήσει με το ΚΕΒΕ στη Μάλτα πριν αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις το 2013, αλλά δεν είχε επιτευχθεί πρόοδος τότε. Συνέχισαν όμως τις προσπάθειες και η διαδικασία άλλαξε, όπως είπε, με αποτέλεσμα οι Ε/κ να αποδεχθούν.

“Αυτή τη στιγμή είτε στο βορρά, είτε στο νότο όλα τα δίκτυα βρίσκονται σε συνεννόηση. Πλέον ασχολούνται με τεχνικά ζητήματα όπως τις τιμές, ποια βάση/σταθμό και πού θα χρησιμοποιήσουν. Σύμφωνα με την πληροφόρηση που έχω εγώ εάν δεν υπάρξει κάποιο πολιτικό εμπόδιο, μέχρι το τέλος Μαΐου, δηλαδή τις επόμενες μία – δύο εβδομάδες ελπίζω πως θα λειτουργήσει”.

Με τον τρόπο αυτό, πρόσθεσε, θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν και οι τηλεφωνικές γραμμές στην Τουρκία στο “νότο”. Αυτό, είπε, θα είναι προς όφελος και των δύο πλευρών, προσθέτοντας πως η απευθείας επικοινωνία μέσω κινητών τηλεφώνων εγκρίθηκε και από τους δύο ηγέτες».

Η ίδια εφημερίδα ένα χρόνο αργότερα έγραφε ενόψει συνάντησης των ηγετών των δυο πλευρών:
«Μετά από σαράντα ένα χρόνια κατοχής και απουσίας στοιχειώδους επικοινωνίας ελεύθερων και κατεχόμενων περιοχών, Νίκος Αναστασιάδης και Μουσταφά Ακιντζί εμφανίζονται διατεθειμένοι να δώσουν ώθηση στην εκκολαπτόμενη επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό. Εκτός από τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, που ανακοίνωσε μονομερώς ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, μετά την επικράτηση του Μουσταφά Ακιντζί, οι δύο ηγέτες βρίσκονται πολύ κοντά να ανακοινώσουν τον τερματισμό του αποκλεισμού που υπάρχει, μετά από το 1974 στις τηλεπικοινωνίες μεταξύ Ε/κ και Τ/κ. Σύμφωνα με άριστα ενημερωμένες πηγές της «Κ», οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων φαίνεται να είναι έτοιμοι να ανακοινώσουν στο δείπνο της 11ης Μαΐου ή στην πρώτη τους συνάντηση την επίτευξη συμφωνίας, με την οποία θα τερματίζεται η υφιστάμενη κατάσταση που επικρατεί με τις τηλεπικοινωνίες από και προς τα Κατεχόμενα.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η συμφωνία θα αφορά σε πρώτο στάδιο την κινητή τηλεφωνία, μιας και οι προκαταρκτικές διεργασίες, όπως πληροφορούμαστε, βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο. Τόσο στο Προεδρικό όσο και στην κατεχόμενη Λευκωσία, η
αποκατάσταση εν μέρει των τηλεπικοινωνιών θεωρείται ως ένα σημαντικό βήμα, που θα επιδράσει θετικά στο κλίμα που έχει δημιουργηθεί. Σε πολιτικό επίπεδο εκτιμάται, ότι η διαφαινόμενη συμφωνία θα δώσει ώθηση στη νέα προσπάθεια, αν ληφθεί υπόψη ότι το θέμα αποκατάστασης της τηλεπικοινωνιακής επαφής των δύο κοινοτήτων είχε τεθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων πριν από δύο χρόνια και δεν προχώρησε λόγω της άρνησης που επέδειξε η τότε ηγεσία των Τ/κ υπό τον Ντερβίς Έρογλου. Αν δεν παρουσιασθούν προβλήματα της τελευταίας στιγμής και η συμφωνία εφαρμοσθεί, θα ανοίξει ο δρόμος και για επέκτασή της και στη σταθερή τηλεφωνία. Εκτός από το ουσιαστικό κομμάτι της όλης προσπάθειας που είναι η απρόσκοπτη επικοινωνία σε όλη την επικράτεια της Κυπριακής Δημοκρατίας, τα Κατεχόμενα για πρώτη φορά θα πάψουν να εμφανίζονται στο χώρο της κινητής τηλεφωνίας, ως μια επαρχία της Τουρκίας μέσω της οποίας έχουν μέχρι σήμερα τηλεπικοινωνιακή πρόσβαση στον υπόλοιπο κόσμο με
εξαίρεση τις ελεύθερες περιοχές».

Μετά από τόσες προσπάθειες και τόσες εξαγγελίες το θέμα παραμένει ουσιαστικά στάσιμο, αφού τα οικονομικά συμφέρονται των δυο εμπλεκομένων εταιρειών CYTA και MTN υπερτερούν του γενικότερου καλού. Με τα δεδομένα αυτά δεν φαίνεται ότι θα υπάρξει σύντομα λύση και έτσι το πρόβλημα θα διαιωνίζεται.