Σύσταση Επιτροπής Υπουργών ΣτΕ για υποστήριξη των νεαρών προσφύγων

Τα κράτη μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΣτΕ) πρέπει να παρέχουν στους νεαρούς πρόσφυγες επιπρόσθετη προσωρινή υποστήριξη μετά την ηλικία των 18 ώστε αυτοί να μπορούν έχουν πρόσβαση σε όσα δικαιούνται, αναφέρει η Επιτροπή Υπουργών του ΣτΕ σε σύστασή της για υποστήριξη των νεαρών προσφύγων που βρίσκονται στο μεταβατικό στάδιο προς την ενηλικίωση.

Η σύσταση υιοθετήθηκε σήμερα στο ευρύτερο πλαίσιο του Σχεδίου Δράσης του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Προστασία Παιδιών Προσφύγων και Μεταναστών στην Ευρώπη (2017-2019) και του προγράμματός του “Νέοι για τη Δημοκρατία”.

Ο Ειδικός Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΣτΕ για τη μετανάστευση και τους πρόσφυγες, Tomáš Boček, δήλωσε πως “είναι προς το συμφέρον όλων μας να ενισχύσουμε την κοινωνική ένταξη των νεαρών προσφύγων για να διασφαλίσουμε ότι είναι ενεργά μέλη της κοινωνίας και να συμβάλουμε στη βελτίωση της κατάστασής τους και αυτής των κοινοτήτων υποδοχής τους”.

Είπε πως η πρώτη σύσταση του Συμβουλίου της Ευρώπης για βοήθεια των νεαρών προσφύγων κατά τη μεταβατική περίοδο προς την ενηλικίωσή τους αποτελεί έναν αποτελεσματικό τρόπο αντιμετώπισης της ριζοσπαστικοποίησης και οικοδόμησης κοινωνιών χωρίς αποκλεισμούς.

Στη σύστασή της, η Επιτροπή Υπουργών εξέφρασε βαθιά ανησυχία για τους νεαρούς πρόσφυγες που είναι μεταξύ των πιο ευάλωτων ομάδων που αντιμετωπίζουν ένα συνεχή κίνδυνο παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και θεμελιωδών ελευθεριών τους. Η κατάσταση περιγράφεται ως ιδιαίτερα δύσκολη για όσους είναι ασυνόδευτοι ή έχουν χωριστεί από τις οικογένειές τους, καθώς και για τις νεαρές γυναίκες πρόσφυγες.

Πηγή: ΚΥΠΕ