Τα παιδιά μαρτυρούν πίσω από το παραβάν!

Ανήλικα θύματα σεξουαλικής κακοποίησης «υποφέρουν» στον ίδιο χώρο στο Δικαστήριο με τους θύτες, ενώ το νομοσχέδιο…«χάθηκε» στη Νομική Υπηρεσία!

ΤΟΥ ΜΑΡΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

Την «αδικαιολόγητη καθυστέρηση» της κατάθεσης στη Βουλή, του νομοσχεδίου που θα τροποποιεί τον νόμο για τη βία στην οικογένεια σε ό,τι αφορά την προστασία μαρτύρων και θα επιτρέπει τη μαρτυρία παιδιών θυμάτων από άλλο χώρο στη Λευκωσία – από το Σπίτι του Παιδιού στην προκειμένη περίπτωση – εκτός Δικαστηρίου, κατάγγειλε η Αναστασία Παπαδοπούλου, Πρόεδρος του Συμβουλίου «Φωνή» για Εφαρμογή της Εθνικής Στρατηγικής για την Καταπολέμηση της Σεξουαλικής Κακοποίησης και Εκμετάλλευσης Παιδιών και της Παιδικής Πορνογραφίας στη συνεδρία της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Βουλής στις 15 Απριλίου 2019  όπου συζητήθηκε η πορεία εφαρμογής της Εθνικής Στρατηγικής και του Σχεδίου Δράσης. «Το νομοσχέδιο στάληκε από τον Οκτώβριο 2018 από το Υπουργείο Δικαιοσύνης στη Νομική Υπηρεσία και έκτοτε έχει…χαθεί», είπε χαρακτηριστικά σε δήλωσή της στους δημοσιογράφους αμέσως μετά τη συνεδρία η κυρία Παπαδοπούλου. « Ελπίζουμε» πρόσθεσε, «ότι το νομοσχέδιο θα σταλεί άμεσα στο Υπουργικό Συμβούλιο και θα κατατεθεί για ψήφιση στη Βουλή, όπως διαβεβαίωσε η εκπρόσωπος του Υπουργείου Δικαιοσύνης.  Από τον Μάρτιο 2018 – συνέχισε – τα παιδιά θύματα δίνουν τη μαρτυρία τους στην ίδια αίθουσα του Δικαστηρίου με τον κατηγορούμενο και τους χωρίζει μόνο ένα παραβάν – όπως συνέβαινε πριν δέκα χρόνια! Το θέμα είναι εξαιρετικά επείγον, γιατί αν δεν κατατεθεί άμεσα στη Βουλή, δεν θα ψηφιστεί η τροποποίηση και θα συνεχιστεί η ίδια κατάσταση μέσα στο καλοκαίρι και έχω πληροφορίες από παιδιά μάρτυρες ότι υποφέρουν όταν πηγαίνουν να καταθέσουν στο Δικαστήριο!».  Στη συνεδρία συμμετείχαν εκπρόσωποι του Γραφείου της Επιτρόπου Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού, του Γραφείου της Επιτρόπου Διοικήσεως, του Γραφείου της Επιτρόπου Ισότητας, των Υπουργείων Εργασίας, Δικαιοσύνης, Υγείας και Παιδείας, της Αστυνομίας Κύπρου, του Συνδέσμου για την Πρόληψη και Αντιμετώπιση της Βίας στην Οικογένεια (ΣΠΑΒΟ), της οργάνωσης «Hope for Children», του Κυπριακού Συνδέσμου Οικογενειακού Προγραμματισμού και της Συμβουλευτικής Επιτροπής για την Πρόληψη και Καταπολέμηση της Βίας στην Οικογένεια. Για πρώτη φορά συμμετείχαν επίσης στη συνεδρία, μέλη  της Κυπριακής Παιδοβουλής, μετά από πρόσκληση της Επιτροπής και με υλοποίηση της πρόσφατης υπόσχεσης της Προέδρου της, Στέλλας Κυριακίδου,  ότι οι εκπρόσωποι της Κυπριακής Παιδοβουλής θα έχουν άμεση πρόσβαση και επίσημη συμμετοχή στις συνεδρίες της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, όταν συζητούνται θέματα που αφορούν παιδιά, «για να ακούγεται η φωνή τους και να μην είναι μόνο παρατηρητές στο τραπέζι των συζητήσεων όπου λαμβάνονται αποφάσεις για παιδιά και έφηβους».

Τηλεοπτική σύνδεση με το Δικαστήριο

Όπως εξηγεί η Αναστασία Παπαδοπούλου για το συγκεκριμένο ζήτημα σε υπόμνημα της στην κοινοβουλευτική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για τη συνεδρία της περασμένης Δευτέρας, «μέσω της γενναιόδωρης εισφοράς της ΑΤΗΚ και της συνεργασίας του Ανωτάτου Δικαστηρίου έχει εγκατασταθεί στο Σπίτι του Παιδιού σύστημα τηλεοπτικής του σύνδεσης με αίθουσα του Δικαστηρίου Λευκωσίας, ώστε να καταστεί εφικτή η μαρτυρία των παιδιών θυμάτων/μαρτύρων κατά την ακροαματική διαδικασία από το Σπίτι του Παιδιού. Η ενεργοποίηση αυτού του συστήματος έχει καταστεί εξαιρετικά επείγουσα, εφόσον με την πυρκαγιά στο Δικαστήριο Λευκωσίας τον Μάρτιο 2018, έχει καταστραφεί το υφιστάμενο σύστημα του Δικαστηρίου με αποτέλεσμα στις ακροαματικές διαδικασίες από τον Μάρτιο του 2018 τα παιδιά θύματα/μάρτυρες να βρίσκονται στην ίδια αίθουσα με τον θύτη/κατηγορούμενο και να μαρτυρούν πίσω από παραβάν. Ενώ η τεχνική υποδομή είναι έτοιμη, αναμένεται ακόμη η τροποποίηση της νομοθεσίας για να μπορεί να εφαρμοστεί η δράση αυτή». Στη διάρκεια της συνεδρίας η λειτουργός του Υπουργείου Δικαιοσύνης  Ανθή Παπουτσίδου είπε ότι «το νομοσχέδιο έχει ετοιμασθεί, έχει ολοκληρωθεί ο νομοτεχνικός έλεγχος και αναμένεται να κατατεθεί σύντομα για ψήφιση στη Βουλή ώστε τα παιδιά θύματα σεξουαλικής κακοποίησης να μπορούν να καταθέτουν από ειδικό χώρο εκτός Δικαστηρίου. Έχει προς τούτο συσταθεί ειδική ανακριτική ομάδα της Αστυνομίας». Πιο συγκεκριμένη αναφορά έκανε η Πρόεδρος της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων βουλευτίνα του ΔΗΣΥ Στέλλα Κυριακίδου αναφέροντας ότι ενημερώθηκε ότι το νομοσχέδιο που βρίσκεται στη Νομική Υπηρεσία, πιθανόν στις 3 Μαϊου 2019 θα έχει ολοκληρωθεί και θα προωθηθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο και στη Βουλή.

Όταν οι οικογένειες μετανιώνουν…

Πιο έντονη ήταν η σχετική τοποθέτηση της βουλευτίνας του ΑΚΕΛ Σκεύης Κουκουμά που δήλωσε ότι στη διάρκεια της συνεδρίας «ασκήθηκαν πιέσεις ώστε το νομοσχέδιο αυτό να φτάσει στη Βουλή και να ψηφιστεί, πριν  διακόψει τις εργασίες της το καλοκαίρι. Ανησυχούμε – πρόσθεσε – γιατί παρουσιάζεται εδώ μια ακόμα παραβίαση των δικαιωμάτων του παιδιού, αφού σήμερα το παιδί βρίσκεται στο Δικαστήριο και καταθέτει πίσω από ένα παραβάν. Αυτό είναι λυπηρό γιατί το παιδί πρέπει να έχει τις διευκολύνσεις και τις υποδομές ώστε να μπορεί να καταθέτει από άλλο χώρο, χωρίς να νιώθει την πίεση της παρουσίας του στο Δικαστήριο. Και με την ευκαιρία, αναφέρω τις μεγάλες καθυστερήσεις στην εκδίκαση των υποθέσεων που αφορούν σεξουαλική κακοποίηση παιδιών. Ενημερωθήκαμε ότι η εξέταση των υποθέσεων που εκδικάζονται στο Κακουργιοδικείο ολοκληρώνεται σε ένα χρόνο, αλλά οι δυστυχώς οι υποθέσεις που εκδικάζονται στα Επαρχιακά Δικαστήρια διαρκούν δύο, τρία  ή και περισσότερα χρόνια κι αυτό ταλαιπωρεί παιδιά και οικογένειες – αυτούς δηλαδή που τόλμησαν να προβούν σε καταγγελίες. Οικογένειες μας καταγγέλλουν ότι τα παιδιά τους βιώνουν καθημερινά αυτή την αγωνία, πότε θα τους ξανακαλέσουν στο Δικαστήριο να μιλήσουν και στις πλείστες περιπτώσεις τα παιδιά και οι οικογένειες μετανιώνουν γιατί προχώρησαν στην καταγγελία».

Η κυρία Κουκουμά χαιρέτισε πάντως «τη δράση και τα όσα έχουν επιτευχθεί στον ένα χρόνο λειτουργίας του Συμβουλίου «Φωνή», όπως και τα όσα καταγράφονται στο υπόμνημα της Αναστασίας Παπαδοπούλου. «Για μας είναι πολύ σημαντική η τοποθέτηση ότι κάποια Υπουργεία και υπηρεσίες δεν ανταποκρίθηκαν», παρατήρησε.

Παγκύπριες υπηρεσίες από το Σπίτι του Παιδιού

Στο υπόμνημα της Προέδρου της «Φωνής» επισημαίνονται μεταξύ άλλων δράσεις και προγράμματα που προνοούνταν στο πρώτο τριετές Σχέδιο Δράσης της Εθνικής Στρατηγικής «και δεν έχουν υλοποιηθεί καθόλου ή σε ικανοποιητικό βαθμό» από τις κρατικές υπηρεσίες, ενώ διευκρινίζεται ότι «αναντίλεκτα έχουν υλοποιηθεί αρκετές από τις δράσεις οι οποίες προνοούνταν». Προστίθεται ότι «ο διορισμός του Συμβουλίου «Φωνή» δύο χρόνια μετά την εκπόνηση του πρώτου Σχεδίου Δράσης επηρέασε και την αποτελεσματική υλοποίηση των δράσεων που προνοούνταν σε αυτό. Αναφέρεται ότι «από τον Σεπτέμβρη 2018 το Σπίτι του Παιδιού χειρίζεται περιστατικά παγκυπρίως και λειτουργοί του ανάδοχου διαχειριστή του Σπιτιού, του Hope for Children, προβαίνουν σε προκαταρτική διαχείριση περιστατικών ανά επαρχία. Οι ιατροδικαστικές εξετάσεις άρχισαν να διεξάγονται όπου είναι εφικτό στο Σπίτι του Παιδιού από τον Φεβρουάριο 2019». Στη διάρκεια της συνεδρίας η Χαρά Ταπανίδου εξήγησε εκ μέρους των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας ότι από τον Σεπτέμβρη 2018 λειτουργούν παραρτήματα του Σπιτιού του Παιδιού στη Λάρνακα, τη Λεμεσό και την Πάφο για υπηρεσίες που αφορούν τη ψυχολογική αξιολόγηση, τη θεραπεία και την κοινωνική αποκατάσταση των παιδιών. «Αφορούν μια πιο μακροπρόθεσμη συνεργασία της οικογένειας με το Σπίτι του Παιδιού ώστε να μη χρειάζεται να μεταβαίνει η οικογένεια στη Λευκωσία, πλην της αρχικής οπτικογραφημένης κατάθεσης», είπε. «Όμως όσον αφορά την οπτικογραφημένη κατάθεση και την ενδεχόμενη ιατροδικαστική εξέταση, γίνονται στο Σπίτι του Παιδιού στη Λευκωσία γιατί τα άλλα Γραφεία τηρούν μεν το κριτήριο του φιλικού περιβάλλοντος προς τα παιδιά, αλλά δεν έχουν τις εγκαταστάσεις για σκοπούς οπτικογράφησης ή ιατρείου». Να θυμίσουμε ότι η  διαχείριση και λειτουργία του Σπιτιού του Παιδιού, που άρχισε ουσιαστικά τους πρώτους μήνες του 2018,  έχει ανατεθεί στον μη κυβερνητικό οργανισμό «Hope For Children» CRC Policy Center», που το στελεχώνει με έξι επαγγελματίες και δύο εξωτερικούς συνεργάτες – επόπτες ψυχολόγους. Την επίβλεψη και τη χρηματοδότηση της λειτουργίας του Σπιτιού, έχουν οι Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας, ενώ κάτω από την ίδια στέγη, στεγάζονται υπηρεσίες από την Αστυνομία, τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας, τις Υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας και τις Ιατρικές Υπηρεσίες.

Η επιμόρφωση δικηγόρων και δικαστών

Επισημαίνεται στο υπόμνημα της «Φωνής» ότι «οι πλείστες δράσεις που αφορούσαν τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας σε σχέση με τη Δευτερογενή Πρόληψη έχουν καθυστερήσει λόγω της εμπλοκής η οποία υπήρξε με το σύστημα CAN-MDS που αφορά την ανάπτυξη της μεθοδολογίας για τον ορισμό ενός ελάχιστου συνόλου δεδομένων σχετικά με τις περιπτώσεις κακοποίησης και παραμέλησης παιδιών». Καταγράφεται ακόμα ότι «δεν έχουν εφαρμοστεί δράσεις επιμόρφωσης των δικηγόρων της Νομικής Υπηρεσίας. Έχουν διεξαχθεί επιμορφωτικές ημερίδες για το Δικαστικό Σώμα αλλά δεν υπήρξε ικανοποιητική συμμετοχή. Σχεδιάζεται για το επόμενο τριετές Σχέδιο Δράσης συνεργασία με τη νεοσύστατη Σχολή Δικαστών, μέσω της οποίας ευελπιστούμε ότι θα καταστεί εφικτή η περαιτέρω επιμόρφωση και εκπαίδευση του Δικαστικού Σώματος».

Ανεφάρμοστες δράσεις στον τομέα της υγείας

Αναφέρεται στο υπόμνημα ότι «το Υπουργείο Υγείας δεν απάντησε στην επιστολή της «Φωνής» σε σχέση με την υλοποίηση των δράσεων οι οποίες το αφορούσαν. Εξ όσων μπορούμε να γνωρίζουμε – προστίθεται – δεν έχει υλοποιηθεί καμία από τις δράσεις οι οποίες αφορούσαν τη δημιουργία νέου πρωτόκολλου εξέτασης, δημιουργία νέου εγχειριδίου και εκπαιδεύσεις επαγγελματιών υγείας. Δεν έχουν υλοποιηθεί επίσης οι δράσεις και παρεμβάσεις προς θύτες ή υπόπτους ή άτομα τα οποία δύναται να καταστούν θύτες. Έχει γίνει εκπαίδευση των λειτουργών των Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας οι οποίοι απασχολούνται εντός των φυλακών και γίνονται παρεμβάσεις σε φυλακισθέντες, αλλά δεν έχει επαναληφθεί το πρόγραμμα εκπαίδευσης με πρόσκληση συμμετοχής και σε ιδιώτες ψυχολόγους. Ειδικά όσον αφορά παρεμβάσεις προς θύτες ή πιθανούς θύτες, είναι στόχος μας όπως περιληφθούν εξειδικευμένες δράσεις στο νέο τριετές Σχέδιο Δράσης. Δεν έχουν υλοποιηθεί επίσης οι δράσεις σε σχέση με την εξειδικευμένη επιμόρφωση επαγγελματιών υγείας για την αναγνώριση και εντοπισμό ευάλωτων ομάδων ή η επέκταση του υφιστάμενου προγράμματος επισκέψεων επαγγελματιών σε νεαρές μητέρες και μητέρες με νεογέννητα παιδιά. Έχουν εκπαιδευτεί δύο παιδοχειρουργοί και δύο ιατροδικαστές για τη διενέργεια των ιατροδικαστικών εξετάσεων των παιδιών/θυμάτων, αλλά έχουμε παρατηρήσει ότι προβαίνουν σε αυτές τις ιατροδικαστικές εξετάσεις και λειτουργοί οι οποίοι δεν έχουν λάβει την εξειδικευμένη ιατροδικαστική εκπαίδευση. Έχει εξοπλιστεί το Σπίτι του Παιδιού με τον αναγκαίο ιατρικό εξοπλισμό, παραμένουν όμως προβλήματα στα πρωτόκολλα εξέτασης και στη χρήση του νέου μη επεμβατικού εξοπλισμού εξέτασης. Βρισκόμαστε σε διαδικασία συζητήσεων με το Υπουργείο Υγείας και την Αστυνομία για την επίλυση των προβλημάτων. Λειτουργοί των Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας έχουν λάβει μέρος σε εκπαιδευτικές ημερίδες με λειτουργούς άλλων υπηρεσιών και συμμετέχουν στην Επιτροπή Εποπτείας και στην πολυθεματική ομάδα στο Σπίτι του Παιδιού με σημαντική εξειδικευμένη συνεισφορά».

Η υποχρεωτική σεξουαλική διαπαιδαγώγηση

Το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, σύμφωνα με το υπόμνημα, «έχει υλοποιήσει σε μεγάλο βαθμό τις δράσεις οι οποίες του αναλογούσαν και είναι συνεχής η ένθερμη υποστήριξη του στην εφαρμογή της Εθνικής Στρατηγικής. Ιδιαίτερη μνεία οφείλεται για το νέο εγχειρίδιο εντοπισμού και διαχείρισης περιστατικών σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης παιδιών. Υπήρξε όμως σαφής καθυστέρηση στην εφαρμογή της υποχρεωτικής σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης. Για αυτό το λόγο το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο προχώρησε σε μικρής εμβέλειας έρευνα μεταξύ εκπαιδευτικών για να εντοπίσει τα προβλήματα τα οποία επηρέασαν την εφαρμογή αυτής της δράσης. Τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας παρουσιάστηκαν στη «Φωνή» στις 26/6/18 και ακολούθως συμφωνήθηκε όπως Το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο υποβάλει στο Υπουργείο Παιδείας τον προγραμματισμό για τις δράσεις εκπαίδευσης εκπαιδευτικών στη διδασκαλία της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης. Ο εν λόγω προγραμματισμός υποβλήθηκε και εγκρίθηκε από το Υπουργείο και με την έναρξη της σχολικής χρονιάς 2018-19 άρχισε η εφαρμογή του. Όμως η δράση η οποία αφορούσε την σεξουαλική διαπαιδαγώγηση Παιδιών με Ειδικές Ανάγκες δεν έχει εφαρμοστεί. Έχει γίνει κάποια εκπαίδευση των εκπαιδευτικών Ειδικής Εκπαίδευσης του προγράμματος «Keep me Safe», αλλά δυστυχώς δεν έχει προχωρήσει η εφαρμογή προς τα παιδιά με ειδικές ανάγκες τα οποία αποτελούν μια εξαιρετικά ευάλωτη ομάδα».

Σημειώνεται ότι το Συμβούλιο «Φωνή» έχει δημιουργήσει ιστοσελίδα (www.foni.org.cy), με κατηγοριοποίηση και εκτενή πληροφόρηση ως προς την σεξουαλική κακοποίηση και εκμετάλλευση παιδιών. Στην ιστοσελίδα παρέχεται τρόπος επικοινωνίας και παροχής βοήθειας για οποιονδήποτε το επιθυμεί, μέσω τηλεφώνου ή chat, 24 ώρες το 24ωρο. Την υπηρεσία αυτή παρέχει το Hope for Children και οι λειτουργοί του.

Η Αστυνομία υλοποιεί τις πρόνοιες της Στρατηγικής

Ο Αστυνόμος Κώστας Βέης, Υπεύθυνος του Γραφείου για Θέματα 0ικογενειακής Βίας και Κακοποίησης Ανηλίκων στο Αρχηγείο Αστυνομίας, είπε στη συνεδρία ότι «η Αστυνομία έχει υλοποιήσει όλες τις πρόνοιες της Εθνικής Στρατηγικής και του Σχεδίου Δράσης για την Καταπολέμηση της Σεξουαλικής Κακοποίησης και Εκμετάλλευσης Παιδιών και της Παιδικής Πορνογραφίας που αφορούν την Αστυνομία». Εξήγησε ότι «υλοποιήθηκε η πρόνοια για εξειδικευμένη εκπαίδευση ανακριτών της Αστυνομίας που εξετάζουν υποθέσεις σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών. Έγιναν – είπε – τρείς τέτοιες εκπαιδεύσεις με εμπειρογνώμονες από το εξωτερικό και πολλές επανεκπαιδεύσεις των ίδιων ανακριτών της ειδικής ομάδας σε συνεργασία με τον οργανισμό Hope for Children, μέσα στο επαγγελματικό πλαίσιο που απαιτείται για διαχείριση περιστατικών σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών στο Σπίτι του Παιδιού. Υλοποιήθηκε ακόμα η πρόνοια για εκπαίδευση ομάδας αστυνομικών για λήψη οπτικογραφημένων καταθέσεων. Έχουμε κάνει εκπαιδεύσεις και αύριο ολοκληρώνουμε το ακαδημαϊκό μέρος μιας πρόσθετης τέτοιας εκπαίδευσης για λήψη καταθέσεων που θα ολοκληρωθεί με την πρακτική εξάσκηση τριών διαφορετικών ομάδων τον Ιούνιο 2019. Υλοποιήθηκε επίσης η πρόνοια για καθιέρωση ειδικού μαθήματος για θέματα  σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών, στο πλαίσιο της βασικής αστυνομικής εκπαίδευσης στην Αστυνομική Ακαδημία. Έγιναν και πρόσθετα σχετικά μαθήματα που διδάσκονται σε άλλες εκπαιδεύσεις αξιωματικών, εξεταστών υποθέσεων και ανακριτών. Υλοποιήθηκε η πρόνοια για ανάθεση από την Αστυνομία της λήψης των οπτικογραφημένων καταθέσεων παιδιών, σε μια μικρή ομάδα ειδικά εκπαιδευμένων αστυνομικών. Έχουμε κάνει ειδική ανακριτική ομάδα που όχι μόνο λαμβάνει τις καταθέσεις, αλλά εξετάζει τις υποθέσεις από το άλφα μέχρι το ωμέγα». Κατέληξε λέγοντας ότι υλοποιήθηκαν επίσης οι ακόλουθες πρόνοιες της Εθνικής Στρατηγικής και του Σχεδίου Δράσης για την καταπολέμηση της σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης παιδιών και της παιδικής πορνογραφίας:

*Εκπαιδεύτηκαν όλοι οι αστυνομικοί της γειτονιάς σε συνεργασία με το Hope for Children.

*Γίνεται ευαισθητοποίηση των αστυνομικών πρώτης γραμμής.

*Καταρτίσθηκε από την Αστυνομία ειδικό έντυπο για αναφορά σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών.

*Συμμετέχει η Αστυνομία στην Αρχή Εποπτείας Καταδικασθέντων για Αδικήματα Σεξουαλικής Φύσης κατά Ανηλίκων και στο Συμβούλιο «Φωνή» και βοήθησε σε διαθεματικές εκπαιδεύσεις και στην εκπαίδευση άλλων επαγγελματιών, κυρίως εκπαιδευτικών».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση της Στέλλας Κυριακίδου, ο Αστυνόμος Βέης είπε ότι «όχι μόνο η Αστυνομία, αλλά και άλλοι επαγγελματίες που πλαισιώνουν το αντικείμενο της αστυνόμευσης, έχουν μπει σε μια πιο εξειδικευμένη και επαγγελματική διαχείριση των περιστατικών παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης. Όλοι όσοι διαχειρίζονται τα περιστατικά, βρίσκονται πλέον σε ένα χώρο, σε μια δομή, σε μια κοινή στέγη (στο Σπίτι του Παιδιού) και υπάρχει συνεπώς περισσότερη ομαδικότητα και αλληλο-γνωριμία των επαγγελματιών κι αυτό ωθεί και πολλαπλασιάζει τις προσπάθειες του καθενός από αυτούς».

Όχι φωτογραφίες παιδιών στο διαδίκτυο

Από την πλευρά του ο Ανώτερος Υπαστυνόμος Ανδρέας Αναστασιάδης Υπεύθυνος του Γραφείου της Αστυνομίας για Καταπολέμηση του Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, μίλησε στη συνεδρία για «συνεχείς επιτυχίες τα τελευταία χρόνια» της Αστυνομίας στην καταπολέμηση του φαινομένου και είπε ότι εντοπίζονται 130 περιστατικά παιδικής πορνογραφίας κάθε χρόνο, «ένα ποσοστό που θεωρείται μεγάλο σε σχέση με άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης». Με αφορμή την πληροφόρηση αυτή, η Στέλλα Κυριακίδου μιλώντας μετά τη συνεδρία στα ΜΜΕ, απηύθυνε «έκκληση σε γονείς, παππούδες, γιαγιάδες, θείους και θείες», κατά την έκφρασή της, «να σταματήσουν να βάζουν φωτογραφίες παιδιών στις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης. Βρίσκουμε – είπε – μέσα σε ιστοσελίδες παιδικού πορνογραφικού υλικού, φωτογραφίες παιδιών από την Κύπρο. Δεν έχουμε δικαίωμα ως ενήλικες να κάνουμε αναρτήσεις φωτογραφιών παιδιών –  δεν τα ρωτήσαμε αν θέλουν να δημοσιοποιούμε τις φωτογραφίες τους». Σε μια μικρή αποτίμηση της γενικότερης προσπάθειας ενάντια στο έγκλημα της σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών, η κυρία Κυριακίδου εξέφρασε την άποψη ότι «παρακολουθώντας τι γίνεται στις άλλες 47 χώρες μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης, ιδιαίτερα σε αυτό το θέμα, είμαστε ως Κύπρος μια χώρα παράδειγμα για το τι έγινε τα τελευταία 4 χρόνια. Από το 2014 έγινε η αλλαγή της νομοθεσίας, η κύρωση της Σύμβασης, η εκπόνηση της πρώτης Εθνικής Στρατηγικής, η δημιουργία του Συμβουλίου «Φωνή»…έχουμε κάνει άλματα και προχωρούμε στη σωστή κατεύθυνση».

Οι εκπρόσωποι της Αστυνομίας στη συνεδρία – από αριστερά ο Ανδρέας Αναστασιάδης και ο Κώστας Βέης.

Στη συζήτηση συμμετείχαν και δύο μέλη της Κυπριακής Παιδοβουλής, μετά την πρώτη επίσημη πρόσκληση της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Η Αναστασία Παπαδοπούλου, Στέλλα Κυριακίδου, Σκεύη Κουκουμά και Χαρά Ταπανίδου στη συνεδρία της 15ης Απριλίου 2019.