Θέα Νικολάου: Οι ευρωεκλογές μπορούν να αλλάξουν την «πραγματικότητα» που ζούμε

Ο ρόλος που πρέπει να έχει ένας πολιτικός πρέπει να πηγάζει από την αγάπη πάνω από όλα για τον συνάνθρωπο μας. Πώς θα εκτιμήσει κανείς μέσα στον πολιτικό κυκεώνα που ζούμε την περιπλοκότητα και τον πολιτικό συμβιβασμό ένα καλό πολιτικό; Μια είναι η απάντηση οι πράξεις του. Έχουμε ανάγκη για πολιτική αλλαγή, για μια καλύτερη ζωή για μας και τα παιδιά μας. Ιστορικοί ηγέτες έχουν φύγει από την ζωή και την θέση τους παίρνει η νέα γενιά πολιτικών. Σε καμία περίπτωση δεν μιλάμε για σύγκριση πολιτικών…Ας μιλήσουμε για τον  πολιτικό και κοινωνικό πολιτισμό που πάσχει. Ας μιλήσουμε για τους νέους ανθρώπους της προσφοράς και κυρίως του εθελοντισμού χωρίς «φαμφάρες» και «χειροκροτήματα».

Είναι πολύτεκνη μητέρα, επιχειρηματίας και δραστήρια με ευαισθησίες γύρω από τα κοινά και τους πολίτες. Η δύναμη η οποία κάθε γυναίκα κρύβει μέσα της είναι απύθμενη. Έτσι δεν είναι κ. Νικολάου: «Η συμφιλίωση οικογένειας και εργασίας/καριέρας απαιτεί πολύ καλό προγραμματισμό και οργάνωση. Λατρεύω τα παιδιά μου και την οικογένεια μου. Δεν αποποιούμαι τις ευθύνες μου, ως σύζυγος και μητέρα, άλλωστε πιστεύω πολύ στις αξίες και ιδανικά που η γυναίκα μπορεί να μεταδώσει, μέσα από το θεσμό της οικογένειας. Ο εθελοντισμός δε, όταν τον νιώθεις, δεν είναι καθήκον ή υποχρέωση, αλλά τρόπος ζωής κι έτσι πάντα μπορείς να βρεις χρόνο. Η ευαισθησία μου γύρω από τους ανθρώπους και ειδικά τις ευπαθείς ομάδες, με κρατούν ενεργά δραστήρια στα κοινά. Το τρίπτυχο, οικογένειας, καριέρας και εθελοντισμού, μπορεί να πετύχει, αν έχεις πάθος και αγάπη για αυτό που κάνεις, προγραμματισμό και οργάνωση».

Η Θέα Νικολάου, διεκδικεί μια θέση στην ευρωβουλή με το ψηφοδέλτιο της ΕΔΕΚ και έχει πολλούς λόγους να το κάνει. Η τηλεφωνική συνέντευξη γίνεται σχεδόν μεσάνυχτα. Με απίστευτη ευγένεια και όρεξη για «κουβέντα», παρά το δύσκολο πρόγραμμα που είχε ανοίγει την ψυχή της και απαντά σε όλες μας τις ερωτήσεις.

Η κ.Νικολάου έχει γεννηθεί το 1977 στη Λευκωσία και είναι το πρώτο παιδί μίας πολύτεκνης οικογένειας, με γονείς που κατάγονται από την Πάφο. Είναι μία πολύτεκνη μητέρα, ακτιβίστρια, επιχειρηματίας, με έντονη δράση στα κοινά.  Υπηρέτησε το χώρο της διαφήμισης για 14 χρόνια . Είναι ιδιοκτήτρια του παιδότοπο Bubble bubble kids world, από το 2011.  Διετέλεσε πρόεδρος της Γυναικείας Οργάνωσης του Κινήματος Αλληλεγγύη, από όπου και παραιτήθηκε. Η καθημερινή επαφή της με τον κόσμο, με τους ανθρώπους και τα προβλήματα, τα οποία έχει  να αντιμετωπίσει η κοινωνία και οι πολίτες, σε συνδυασμό με την έντονη ευαισθησία και την ανιδιοτελή προσφορά της, την κρατούν ενεργή στην πρώτη γραμμή του εθελοντισμού.

Αν σας ρωτούσε ένας άγνωστος εάν είστε ακτιβίστρια ή πολιτικός τι θα λέγατε;

Ακτιβιστής σημαίνει, νοιάζομαι και δρω! Είναι μία μορφή εθελοντισμού, από ανθρώπους που έρχονται ενάντια στις προσβολές που δέχονται τα ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά και το περιβάλλον. Πολιτικός γίνομαι μέσα από τον ακτιβισμό και η δράση μου έχει στόχο τη βελτίωση της καθημερινής ποιότητας ζωής και την ελαχιστοποίηση παραγόντων που την υποβαθμίζουν ή οδηγούν στη στέρηση βασικών αγαθών  των ανθρώπων.

Πότε αρχίσατε να ασχολείστε με την πολιτική και γιατί σας “κέρδισε” η ΕΔΕΚ;

Έντονα ενεργή δράση στη πολιτική άρχισα να έχω όταν εξελέγηκα  πρόεδρος της Γυναικείας Οργάνωσης του Κινήματος Αλληλεγγύη. Τα όσα είχα να διαχειριστεί ως πρόεδρος αλλά και η τριβή μου μέσα από τον εθελοντισμό, καθώς επίσης και τα πολλά προβλήματα που έχει να αντιμετωπίσει η κοινωνία μας και ο λαός μας, με πείσμωσαν, με θύμωσαν και με ένταξαν στην πρώτη γραμμή της διεκδίκησης για μία κοινωνία που αξίζει στα παιδιά μας!

Η ΕΔΕΚ με έχει κερδίσει γιατί είναι το μοναδικό κόμμα στη Κύπρο το οποίο έχει σταθερές θέσεις, σταθερή πολιτική που δημιουργείται με γνώμονα το κοινό καλό. Με προτάσεις και αποφάσεις ανθρωποκεντρικές. Με εκφράζει ιδεολογικά στους τρεις βασικούς πυλώνες της πολιτικής, στο εθνικό, στην οικονομική πολιτική και στην κοινωνική επίσης πολιτική, που στόχο έχει την κοινωνική ευημερία.

 Πως φτάσαμε στο η “κοινωνία μας πάσχει”…

Μπροστά μας έχουμε να αντιμετωπίσουμε ανεργία, εκποιήσεις, μη εξυπηρετούμενα δάνεια, άστεγους, κοινωνική ανισότητα . . . Όλα αποτελέσματα μιας λανθασμένης οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής. Μίας πολιτικής την οποία ανεχόμαστε για τουλάχιστο δύο πενταετίες τώρα και μερίδιο ευθύνης δε, έχουμε κι εμείς, ως πολίτες, που επιτρέψαμε και επιτρέπουμε στους κυβερνόντες να πράττουν σοβαρά οικονομικά εγκλήματα και να μένουν ατιμώρητα. Μεγάλο τραύμα της κακής οικονομικής πολιτικής, αποτελεί και η κατασπάραξη της μεσαίας τάξης, το οποίο οδηγεί άμεσα σε οικονομική δυσχέρεια την πλειοψηφία του λαού μας.

Γιατί οι πολίτες πισώπλατου τους πολιτικούς σε εκλογικές αναμετρήσεις;

Η απογοήτευση προκαλεί θυμό και ο έντονος θυμός, αδράνεια και η αδράνεια, αποχή! Οι πολίτες έχουν αδρανοποιηθεί και πισώπλατού τους πολιτικούς σε εκλογικές αναμετρήσεις γιατί είναι θεατές ενός πολιτικού κατεστημένου, που μόνο άγχος τους προκαλεί. Άγχος αν θα συνεχίσουν να έχουν πατρίδα, σπίτι, δουλεία, φαγητό. Νιώθουν ότι τίποτα δεν μπορεί να αλλάξει και έχουν αφεθεί έρμαια στα χέρια αυτών που μας κυβερνούν. Κακώς το πράττουν! Μόνο με διεκδίκηση μπορούμε να αποκτήσουμε ξανά όραμα και να δώσουμε και στους νέους μας μέλλον.

Ποιο είναι το μεγαλύτερο σας κίνητρο για την διεκδίκηση μιας θέσης στην ευρωβουλή;

Το περιβάλλον και τα ανθρώπινα δικαιώματα προσβάλλονται καθημερινά. Η δικιά μου υποψηφιότητα επικεντρώνεται στην κοινωνική ευημερία και την προστασία του περιβάλλοντος!”  Έχω θέσει υποψηφιότητα αναγνωρίζοντας ότι οι βασικές Ευρωπαϊκές Αξίες, όπως η Δημοκρατία, η  Ανθρώπινη Αξιοπρέπεια,  η Ελευθερία, η Ισότητα,  ο Σεβασμός των Ανθρώπινων Δικαιωμάτων , έχουν κλονιστεί και χρειάζονται αναβαθμισμένες πολιτικές για την επαναφορά της ακεραιότητας τους

Μετά την τουρκική εισβολή ποια θεωρείται ότι είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα μας;

Η Τουρκία, εδώ και 45 χρόνια, καταπατά σημαντικές ευρωπαϊκές αξίες όπως είναι η Δημοκρατία, η Ανθρώπινη Αξιοπρέπεια, η Ελευθερία, η Ισότητα και ο Σεβασμός των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων,  έχοντας υπό την κατοχή της το 37% του νησιού μας, που τόσο βάρβαρα κατέκτησε μετά την εισβολή του 1974 . Συνεχίζουμε να ζούμε σε ημικατεχόμενη πατρίδα και να δεχόμαστε καθημερινά τις προκλήσεις του τούρκου κατακτητή.

Της Νικολέτας Χρήστου