Υπόθεση Focus – Αν.Παλάλα Χαρίδη: «Δεν έχω χρηματιστεί ποτέ και από κανένα.. Δε γνώριζα για τη διαγραφή του δανείου μου»

Τη θέση ότι δεν ζήτησε ούτε και γνώριζε για τη διαγραφή του δανείου της στη Λαϊκή τράπεζα από την Focus με οδηγίες του Ανδρέα Βγενόπουλου, προέβαλε σήμερα η δημοσιογράφος Αναστασία Παλάλα Χαρίδη, προσθέτοντας ότι δεν γνώριζε για τη Focus και τον Μιχάλη Ζολώτα και πως ουδέποτε χρηματίστηκε από οποιονδήποτε.

Καταθέτοντας σήμερα στη γνωστή υπόθεση της Focus, ως μάρτυρας κατηγορίας, η κ. Χαρίδη είπε ότι το 2005 εξασφάλισε δάνειο από τη Λαϊκή Τράπεζα ύψους 3000 λιρών, με εγγυητές τη μητέρα της και τον αδελφό της, με μηνιαία δόση 60 λίρες και διάρκεια αποπληρωμής τα πέντε χρόνια.

Η κα. Χαρίδη είπε ότι σε δύο περιπτώσεις η μητέρα της έλαβε δύο επιστολές από την Τράπεζα με τις οποίες η τράπεζα εξέφραζε την ανησυχία της για την καθυστέρηση που παρατηρείτο στην αποπληρωμή του δανείου.

Η μάρτυρας είπε ότι το γεγονός αυτό την εξόργισε και διαμαρτυρήθηκε στα τότε ανώτατα στελέχη της Λαικής, κ. Κουνή και κ. Λυσάνδρου, για το λεκτικό των επιστολών όσον αφορά στην καθυστέρηση, όπως είπε, μιας δόσης των 60 λιρών.

Όπως είπε, τη συζήτηση αυτή την άκουσε ο Βγενόπουλος και έδωσε οδηγίες στην παρουσία της να τροποποιηθεί το λεκτικό των επιστολών που αποστέλλονταν στους δανειολήπτες.

Ανέφερε ότι τον επόμενο μήνα σκόπιμα, όπως είπε, καθυστέρησε να πληρώσει τη δόση της για να δει αν όντως άλλαξε το λεκτικό των επιστολών για να διαπιστώσει ότι δεν υπήρξε καμία αλλαγή.

Σε νέα συνάντηση με στελέχη της Λαϊκής, στα πλαίσια της εργασίας της, διαμαρτυρήθηκε εκ νέου έντονα και μεγαλοφώνως για το ίδιο θέμα.

Στη συνέχεια, όπως είπε, όταν έλαβε την κατάσταση του λογαριασμού της διαπίστωσε με έκπληξη ότι ο λογαριασμός της είχε κλείσει και είχε μηδενιστεί το υπόλοιπο το οποίο ανερχόταν στις 1,790 λίρες.

Όταν ζήτησε επίμονα να μάθει το λόγο που έκλεισε ο λογαριασμός της, κατέθεσε η μάρτυρας, ο κ. Κουνής ή ο κ. Λυσάνδρου, δεν θυμόταν ακριβώς, της είχαν πει ότι ο λογαριασμός έκλεισε με άνωθεν οδηγίες.

Τότε επικοινώνησε τηλεφωνικώς με τον Βγενόπουλο για να του πει ότι οι παρατηρήσεις της σχετικά με τις επιστολές για τις καθυστερημένες δόσεις δεν αποσκοπούσαν στη διαγραφή του δανείου της «αλλά για να γίνουν πιο ανθρώπινοι προς τους πελάτες τους».

Ο Ανδρέας Βγενόπουλος της απάντησε, σύμφωνα με την ίδια, «πληρώνουμε τα λάθη μας κα. Χαρίδη» ενώ η ίδια δεν ρώτησε περισσότερα πράγματα, εκλαμβάνοντας την ενέργεια αυτή ως μια χειρονομία καλής θέλησης.

Είπε ότι δεν πέρασε ποτέ από το μυαλό της ότι πλήρωσε κάποιος για να εξοφληθεί το δάνειο της αλλά ότι ήταν απλά μια λογιστική πράξη από την τράπεζα, προσθέτοντας ότι «δεν γνώριζα καμία Focus ούτε ποτέ χρηματίστηκα από οποιονδήποτε»

Είπε επίσης ότι μετά από δικές της έρευνες διαπίστωσε ότι είχε γίνει έμβασμα στο λογαριασμό της ποσού €3000 από την Focus μέσω της Deutsche Bank για εξόφληση δανείου, επαναλαμβάνοντας ότι « δεν έχω χρηματιστεί ποτέ και από κανένα».

Αναφορικά με τη σχέση της με τον Βγενόπουλο, είπε ότι ήταν επαγγελματική και η προσωπική της υπόθεση δεν επηρέασε καθόλου την αντιμετώπιση που έτυχε από την ίδια, στα πλαίσια των δημοσιογραφικών της καθηκόντων, « για να θεωρηθεί ως αντάλλαγμα».

Είπε ότι ήρθε αρκετές φορές σε αντιπαράθεση δημόσια με τον Βγενόπουλο με τον ίδιο κάποια στιγμή να απολογείται προς την ίδια.

Είπε, επίσης, ότι μετά που έμαθε για το έμβασμα που έγινε στο λογαριασμό της δεν επικοινώνησε με τον Βγενόπουλο.

Ανέφερε , επίσης, ότι η ίδια δεν ζήτησε διευθέτηση του χρέους της και πως δεν γνώριζε τη Focus και τον Μιχάλη Ζολώτα.

Κατά την έναρξη της κατάθεσης κα. Χαρίδη, η υπεράσπιση είχε εγείρει ένσταση ζητώντας από το δικαστήριο να μην επιτρέψει την κατάθεση της ως μη σχετική με τα επίδικα θέματα της υπόθεσης, η οποία και απορρίφθηκε.

Το δικαστήριο υιοθέτησε την θέση της Κατηγορούσας Αρχής όπως επιτραπεί η κατάθεση της μάρτυρος κ. Χαρίδη. Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος της Κατηγορούσας Αρχής είχε υποστηρίξει ότι η μαρτυρία της κ. Χαρίδη και άλλες μαρτυρίες τις οποίες θα προσκομίσει καταδεικνύουν ότι η εταιρεία Focus αποτελούσε το «όχημα» της MIG και του Βγενόπουλου για να προβαίνει σε πληρωμές στην Κύπρο.

Κατά τη σημερινή δικάσιμο κατέθεσαν επίσης ως μάρτυρες κατηγορίας ο δημοσιογράφος της εφημερίδας «Πολίτης» Σωτήρης Παρούτης και το ανώτατο στέλεχος της τότε Λαϊκής Νεοκλής Λυσάνδρου.

Ο κ. Παρούτης κατέθεσε σε σχέση με τα δημοσιεύματα της εφημερίδας αναφορικά με την υπόθεση. Ο κ. Λυσάνδρου κατάθεσε αναφορικά με την αποχώρηση του κ. Κιζουρίδη από την τράπεζα και τη διαφορά που προέκυψε μεταξύ των δύο πλευρών σε σχέση με τις αποζημίωση που θα παραχωρείτο προς τον κ. Κιζουρίδη. Ο κ. Λυσάνδρου αναφέρθηκε στην παρέμβαση του κ. Χριστοδούλου προς τον ίδιο για εξεύρεση κάποιας λύσης στο θέμα.

Η υπόθεση αφορά στην κατ΄ ισχυρισμό δωροδοκία του πρώην Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Χριστόδουλου Χριστοδούλου με €1 εκ. από την εταιρεία Focus.

Μετά την αθώωση του κ. Κιζουρίδη, κατηγορούμενοι στην υπόθεση, εκτός από τον κ. Χριστοδούλου, είναι ο Μιχάλης Ζολώτας, η κόρη του κ. Χριστοδούλου, Αθηνά Χριστοδούλου και ο Μιχάλης Φόλε ως επίσης και οι εταιρείες Α. C. Christodoulou Consultants Ltd, Marfin Invesment Group – MIG (πρώην Marfin Financial Group – MFG) και Focus MaritimeCorp. ως νομικά πρόσωπα.

Το κατηγορητήριο της υπόθεσης περιλαμβάνει 24 συνολικά κατηγορίες, σε σχέση με αδικήματα διαφθοράς, δεκασμού, δωροδοκίας, δωροληψίας, κατάχρησης εξουσίας, κατάχρησης εμπιστοσύνης και νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Για όλους τους κατηγορούμενους ισχύει το τεκμήριο της αθωότητας μέχρι αποδείξεως της ενοχής τους από το δικαστήριο πέραν πάσης λογικής αμφιβολίας.

Πηγή: ΚΥΠΕ