Α. Νεοφύτου: “Η Ευρώπη έστειλε ξεκάθαρα μηνύματα στην Τουρκία”

Η Ευρώπη έχει στείλει ξεκάθαρο μήνυμα ότι οι σχέσεις της με την Τουρκία ορίζονται σε μεγάλο βαθμό από το πώς εξελίσσονται τα πράγματα στην Κύπρο, είπε σήμερα ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, ο οποίος ζήτησε από όλους συστράτευση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και ενότητα, σε αυτές τις κρίσιμες ώρες που η Τουρκία έχει εισβάλει στην κυπριακή ΑΟΖ.

Μιλώντας στο θεματικό συνέδριο για την Ημέρα της Ευρώπης, με τίτλο «Οι πραγματικότητες της Ευρώπης που έχουμε, στο όραμα της Ευρώπης που θέλουμε», ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ κάλεσε όλους να σταθούν στο πλευρό της Ευρώπης συμμετέχοντας καθολικά σε αυτές τις ιδιαίτερα κρίσιμες, όπως τις χαρακτήρισε, εκλογές, ώστε να διασφαλίσουμε ότι προχωράμε μπροστά και δεν αφήνουμε κανένα περιθώριο σε όσους έχουν άλλες βλέψεις για το ευρωπαϊκό οικοδόμημα, σε όσους καταφεύγουν σε ακραίες ρητορικές για να αποκομίσουν κομματικά οφέλη.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στους τρεις πυλώνες πολιτικής που αποτελούν, όπως εξήγησε, τον πυρήνα του προγράμματος για την Ευρώπη του αύριο που προτείνει το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και ο υποψήφιος για την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Manfred Weber. Πρόκειται, σύμφωνα με τον Αβέρωφ Νεοφύτου, για συγκεκριμένες πολιτικές που θα καταστήσουν: Πρώτον, την Ευρώπη πιο ισχυρή. 10.000 συνοριοφύλακες ως το 2022 θα ενισχύσουν ακόμη περισσότερο τα σύνορα της Ευρώπης και θα σταματήσουν την παράνομη μετανάστευση. Επίσης με συνένωση πόρων και δομών θα δημιουργηθεί σταδιακά ένα ευρωπαϊκό FBI.

Δεύτερον, την Ευρώπη πιο Έξυπνη. Με συνένωση δυνάμεων μέσα από ένα μέσα από ένα ευρωπαϊκό σχέδιο δράσης για την καταπολέμηση του καρκίνου. Με τη δημιουργία 5 εκατομμυρίων θέσεων εργασίας για νέους. Με την αξιοποίηση της τεχνολογίας έξυπνων σπιτιών που θα διασφαλίζει ότι οι ηλικιωμένοι θα συνεχίσουν να ζουν στο σπίτι τους και όχι σε οίκους ευγηρίας. Και με τη  στοχευμένη κατάργηση 1.000 ξεπερασμένων κανονισμών για την αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας.

Και τρίτον, να την καταστήσουν μια Ευρώπη Ανθρώπινη. Με πολιτικές όπως η δημιουργία Ταμείου Ψηφιακής Μετάβασης για τους εργαζόμενους που πλήττονται από την ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης στο χώρο εργασίας τους. Με τη δημιουργία χρηματοδοτικών εργαλείων για νέες οικογένειες ώστε να αποκτήσουν το δικό τους σπίτι. Για μια Ευρώπη που μπορεί να εφαρμόσει σε παγκόσμιο επίπεδο πολιτικές που αφορούν στην απαγόρευση της παιδικής εργασία. Και πολιτικές στη μάχη για την κλιματική αλλαγή και την προστασία του περιβάλλοντος.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ επεσήμανε ότι σε αυτή την Ευρώπη, που οραματιζόμαστε, δεν έχει θέση η σημερινή Τουρκία με τις συνεχείς παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που επιτίθεται στην Κύπρο εισβάλλοντας στην ΑΟΖ της και παραβιάζοντας το διεθνές δίκαιο για άλλη μια φορά. Πρόσθεσε ότι σε αυτές τις κρίσιμες ώρες, η Κύπρος έλαβε στήριξη από κράτη μέλη και Ευρωπαϊκούς θεσμούς και ζήτησε συστράτευση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, μακριά από όποιες κομματικές οι άλλες σκοπιμότητες. «Με ενότητα να ενισχύσουμε την εθνική προσπάθεια που καταβάλλεται», είπε ο Αβέρωφ Νεοφύτου και σημείωσε ότι «η Ευρώπη έχει στείλει ξεκάθαρα μηνύματα: οι σχέσεις της Ευρώπης με την Τουρκία, ορίζονται σε μεγάλο βαθμό από το πώς εξελίσσονται τα πράγματα στην Κύπρο».

Αναγνωρίζοντας ότι υπάρχουν πολλά που πρέπει να γίνουν καλύτερα και στην Κύπρο και στην Ευρώπη, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ κάλεσε όλους στις ευρωεκλογές στις 26 του Μάη να πουν όχι στους λαϊκιστές και στους δημαγωγούς και σε όσους γυρνάνε την πλάτη στον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της Κύπρου και να επιλέξουν Δημοκρατικό Συναγερμό και Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα.

Πηγή:ΚΥΠΕ