«Αν τον δεις, μοιάζει πολύ καλός, αλλά τα μάτια του.. ήταν σαν του διαβόλου» – Νίκος Μεταξάς: Ο serial killer που έκανε τους πάντες να ”ανατριχιάσουν” (Εικόνες & Βίντεο)

Συγκλονισμένη παρακολουθεί η κοινωνία της Κύπρου και όχι μόνο τα όσα έρχονται στο φως της δημοσιότητας για τη δράση του περιβόητου «Ορέστη».

Της Μαριλούς Χατζηκλεάνθους 

Ο 35χρονος ίλαρχος κατάφερε με τα κατορθώματά του να στρέψει τα βλέμματα όλων πάνω του, προκειμένου να «θαυμάσουν» την εγκληματική του δράση. Δυστυχώς το θρίλερ βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη…

Το πρώτο πτώμα
Στις 14 Απριλίου 2019, νωρίς το απόγευμα τουρίστες εντόπισαν σε φρεάτιο στο παλιό μεταλλείο του Μιτσερού ένα πτώμα σε κατάσταση σαπωνοποίησης. Πρόκειται για άτομα από τη Γερμανία και τις ΗΠΑ, τα οποία μετέβησαν στο μεταλλείο, με σκοπό να βιντεογραφήσουν πλάνα από το μέρος. Αμέσως ειδοποιήθηκαν οι Αρχές. Οι πρώτες πληροφορίες έκαναν λόγο για πτώμα ανδρός, ωστόσο όταν στη συνέχεια γύρω στις 8:30 μμ ανασύρθηκε η σορός, τότε διαπιστώθηκε ότι πρόκειται για πτώμα γυναίκας. Το πτώμα εντοπίστηκε με δεμένα τα χέρια και τα πόδια, με σχοινί μπλε χρώματος, ενώ ήταν τυλιγμένο με σεντόνι. Κατά τη διάρκεια των ερευνών εντοπίστηκαν μέσα στο φρεάτιο άκρα του σώματος του θύματος. Απλά φρίκη..

Συγκεκριμένα, όπως είχε αναφέρει ο ανακριτής της υπόθεσης, Ιωάννης Γιωρκάτζης για το πως οι τουρίστες εντόπισαν το πτώμα: «Στο μέρος βρίσκονταν ακόμα 3 άτομα με τα οποία συνομίλησαν και τα οποία τους ανέφεραν ότι σε φρεάτιο είδαν κάτι, το οποίο έμοιαζε με πτώμα και ήταν τυλιγμένο μερικώς με σεντόνι. Αφού μετέβησαν στο συγκεκριμένο φρεάτιο, στο οποίο υπήρχε νερό, δυο από τα πρόσωπα κατέβηκαν μέσα σε αυτό και είδαν από κοντά το πτώμα, που ήταν δεμένο με μπλε σχοινί, χρώματος μπλε, επιβεβαιώνοντας ότι επρόκειτο για ανθρώπινο».. Το θρίλερ είχε ήδη ξεκινήσει..

Μετά από εκτεταμένες έρευνες, αναγνωρίστηκαν από οικείο πρόσωπο τα σκουλαρίκια, που φορούσε η άτυχη γυναίκα και ταυτοποιήθηκαν με γυναίκα από τις Φιλιππίνες. Πρόκειται για την 38χρονη Marry Rose Tiburcio Infante, τα ίχνη της οποίας χάθηκαν από τις 5 Μαϊου του 2018.

Στις 16 Απριλίου η Αστυνομία συλλαμβάνει τον 33χρονο πρώην συμβίο του θύματος. O συλληφθείς κατάγεται από την Ρουμανία. Με την άτυχη 38χρονη είχαν χωρίσει και το 2016 οι σχέσεις τους ήρθαν σε οριστική ρήξη, μιας και δεν την άφηνε να βλέπει το παιδί τους. Ταυτόχρονα ξεκινάν τις έρευνες για τον εντοπισμό της 6χρονης κόρης τους Sierra Graze Seucalliuc, η οποία είχε δηλωθεί ως ελλείπον πρόσωπο την ίδια περίοδο με την μητέρα της.


Η Marry Rose και η 6χρονη κόρη της Sierra Graze

Η 38χρονη δεν πήρε μαζί της προσωπικά της αντικείμενα, ενώ τα προσωπικά της έγγραφα εντοπίστηκαν στην οικία του υπόπτου, καθώς και σχοινί, που ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι το πήρε από την οικοδομή, όπου εργάζεται, για οικιακούς λόγους. Επίσης, στην κατοχή του εντοπίστηκαν τρία κινητά και τρεις κάρτες, καθώς και το διαβατήριο της ελλειπούσας. Ο 33χρονος ύποπτος οδηγείται ενώπιον του δικαστηρίου στις 17 Απριλίου και το δικαστήριο εκδίδει διάταγμα 8ημερης κράτησής του.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον ανακριτή της υπόθεσης, η συγκάτοικος της άτυχης γυναίκας στην κατάθεση της ανέφερε πως τις 04/05/2018 η 39χρονη έφθασε στη Λευκωσία, για να συναντήσει και να διαμείνει με ένα πρόσωπο, το οποίο διατηρούσε δεσμό και το οποίο γνώρισε μέσω ιστοσελίδας κοινωνικής δικτύωσης. Όπως ανέφερε στους ανακριτές, έκτοτε δεν επέστρεψε στο σπίτι ούτε η ίδια, ούτε η κόρη της.

Στις 18 Απρίλιου ξεκινούν οι προσπάθειες άντλησης νερού από το φρεάτιο, καθώς εξετάζουν το ενδεχόμενο να βρίσκεται εντός του φρεατίου και το πτώμα της 6χρονης. Ωστόσο διαπιστώνεται πως κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό.

Η Αστυνομία αρχίζει να δέχεται επικρίσεις για την υπόθεση και απαντά πως ο φάκελος της υπόθεσης δεν έκλεισε ποτέ και έγιναν όλες οι ενδεδειγμένες ενέργειες. Από την πρώτη στιγμή που μητέρα και κόρη είχαν δηλωθεί ως ελλείποντα πρόσωπα, είχαν ανακριθεί άτομα του περιβάλλοντος της γυναίκας και πρόσωπα από τον εργασιακό της χώρο και παραλήφθηκαν και κάποια τεκμήρια προς διερεύνηση. Επίσης, είχαν ενημερωθεί και οι αρχές των Φιλιππινών για την εξαφάνιση και είχαν ενημερώσει την κυπριακή Αστυνομία ότι η γυναίκα και το παιδί της δεν είχαν ταξιδέψει στη χώρα τους, ενώ είχε ενημερωθεί πλήρως και ο πρόξενος των Φιλιππίνων, με τον οποίο είχε συνάντηση μέλος της ανακριτικής ομάδας.

Την ίδια μέρα (18/04) η Αστυνομία συλλαμβάνει ακόμη δύο πρόσωπα. Πρόκειται για Ελληνοκύπριους από την Λευκωσία 30 και 35 ετών, οι οποίοι συνελήφθησαν μετά από μαρτυρία που προέκυψε. Η υπόθεση φαίνεται να μπλέκεται ολοένα και περισσότερο…

Μια μέρα μετά, στις 19 Απριλίου και πριν λήξει το διάταγμα 8ημερης προσωποκράτησης, ο 33χρονος πρώην συμβίος αφήνεται ελεύθερος χωρίς να κατηγορηθεί, ενώ εκδίδονται διατάγματα προσωποκράτησης για τον 30χρονο και τον 35χρονο.

Τα ενοχοποιητικά στοιχεία – Η εμφάνιση του ”Ορέστη”
Σύμφωνα με μαρτυρία της συγκατοίκου της Mary Rose, στις 4 Μαΐου 2018, το θύμα μαζί με την κόρη της, παρέλαβε στις 23:30 ο φίλος της ”Ορέστης”, τον οποίο είχε γνωρίσει μέσω του κοινωνικού δικτύου Badoo και χρησιμοποιούσε το προφίλ “orestis35”. Η ίδια είχε επίμονα ζητήσει από την φίλη της να μην πάρει μαζί της την κόρη της, αλλά εκείνη της ανέφερε ότι ο ”Ορέστης” επέμενε να την πάρει μαζί της, γιατί όπως της είπε, ήθελε να την γνωρίσει στα δύο παιδιά του και να παίζουν μαζί. Έκτοτε δεν τις ξαναείδε.

Η συγκάτοικος του θύματος έδωσε επίσης στην αστυνομία φωτογραφία του “orestis35” από την ιστοσελίδα Badoo, η οποία διαπιστώθηκε ότι ανήκει στον πρώτο ύποπτο, ο οποίος διαμένει στην Περιστερώνα και κατάγεται από το Μιτσερό, όπου και μεγάλωσε. Ανακρινόμενος ο 30χρονος αρνήθηκε οποιαδήποτε ανάμειξη με την υπόθεση και ανέφερε ότι η φωτογραφία είναι δική του και ότι ολόκληρη την φωτογραφία την είχε αναρτήσει στο Facebook και σε αυτή είναι μαζί με τη σύζυγό του. Επιπλέον, ανέφερε ότι γνωρίζει τον δεύτερο ύποπτο (35χρονο) από το εργασιακό τους περιβάλλον, χωρίς ωστόσο να διατηρεί οποιεσδήποτε ιδιαίτερες σχέσεις μαζί του.

Επιπροσθέτως, σύμφωνα με τα όσα κατέθεσε ο ανακριτής κ.Γιωρκάτζης ενώπιον του Δικαστηρίου, από έρευνες που έκανε η Αστυνομία μέσω Google, Facebook και Cablenet εντόπισε προφίλ στο Facebook με την επωνυμία «Ορέστης Αποέλ» με τελευταία ημερομηνία πρόσβασης στις 14 Απριλίου 2019 από το ip address του δεύτερου υπόπτου, κατά την οποία και διαγράφηκε ο λογαριασμός από τον ίδιο το χρήστη. Όπως υπενθύμισε στο Δικαστήριο ο ανακριτής, η 14η Απριλίου ήταν και η ημερομηνία εντοπισμού της σορού του θύματος.

Σύμφωνα με την απάντηση της εταιρείας Cablenet, ο κάτοχος του συγκεκριμένου ip address ήταν ο 2ος ύποπτος, 35 χρονών. Από εξετάσεις που έγιναν, διαπιστώθηκε ότι αυτός είναι σε διάσταση με την σύζυγό του και ότι έχει δύο παιδιά. Η Αστυνομία βρήκε επίσης προφίλ του υπόπτου στο Facebook, στο οποίο υπάρχουν φωτογραφίες του λατομείου όπου εντοπίστηκε η σορός του θύματος και συγκεκριμένη φωτογραφία του φρεατίου, καθώς και φωτογραφίες του ίδιου στον ίδιο χώρο να κρατά τριπόδι φωτογραφικής.

Σε έρευνα που διενεργήθηκε στην οικία του 2ου υπόπτου βρέθηκαν μεταξύ άλλων μπλε σχοινί, πανομοιότυπο με αυτό που ήταν δεμένο το θύμα, κολλητική ταινία, όμοια με αυτή που βρέθηκε στο φρεάτιο του λατομείου, αριθμός καρτών κινητής τηλεφωνίας, κινητά τηλέφωνα, φορητός ηλεκτρονικός υπολογιστής και αριθμός μέσω αποθήκευσης ψηφιακών δεδομένων, φωτογραφικές μηχανές, ένα αυτοκίνητο του υπόπτου και άλλα τεκμήρια. Σύμφωνα με τον ανακριτή, κατά τη διάρκεια της έρευνας στο σπίτι του, ο δεύτερος ύποπτος προσπάθησε να καταπιεί μια κάρτα κινητού τηλεφώνου, ενέργεια που αντιλήφθηκε αστυνομικός, ο οποίος τον συνέλαβε για τα αδικήματα της απόπειρας καταστροφής τεκμηρίου και της παρέμβασης σε δικαστική διαδικασία.

Ανακρινόμενος από την Αστυνομία ο 35χρονος αρνήθηκε να απαντήσει οποιαδήποτε ερώτηση, λέγοντας ότι αυτή ήταν η συμβουλή του δικηγόρου του.

Η ομολογία
Λίγες ώρες μετά ο 35χρονος ύποπτος, ”σπάει” κατά τη διάρκεια της ανάκρισης και ομολογεί τις δολοφονίες μητέρας και κόρης. Συγκεκριμένα, είπε ότι έπνιξε την 38χρονη στο σπίτι του και ακολούθως μετέφερε το πτώμα της στο μεταλλείο, όπου και το πέταξε στο φρεάτιο. Αργότερα υπέδειξε συγκεκριμένο σημείο στη Λίμνη «Μεμί», δίπλα από το μεταλλείο του Ξυλιάτου, όπου βρίσκεται το πτώμα της 6χρονης. Συγκεκριμένα ο δράστης ανέφερε ότι είχε αρχικά πετάξει την άτυχη 6χρονη στη λίμνη. Ωστόσο, το σώμα της μικρής είχε κολλήσει σε δέντρο και ως εκ τούτου εκείνος την ξαναέσπρωξε μέχρι να πέσει στη λίμνη.

Το Σάββατο 20 Απριλίου ξεκίνησαν οι έρευνες στη λίμνη για τον εντοπισμό του πτώματος της 6χρονης. Μέχρι και σήμερα, η σορός της μικρής αγνοείται…

Ο 30χρονος, ο οποίος είχε τεθεί, επίσης, υπό κράτηση για την υπόθεση, αφέθηκε την ίδια μέρα ελεύθερος.

Το δεύτερο πτώμα και η παραδοχή
Το απόγευμα του Σαββάτου, οι άντρες της ΕΜΑΚ έρχονται αντιμέτωποι με ένα ακόμα αποτρόπαιο θέαμα. Στο φρεάτιο στο μεταλλείο Μιτσερού εντοπίστηκε δεύτερο πτώμα, όπου ανήκει σε γυναίκα και όχι στην 6χρονη. Και το δεύτερο πτώμα βρέθηκε γυμνό, επίσης δεμένο χειροπόδαρα και σε κατάσταση σαπωνοποίησης.

Εν τω μεταξύ έρχονται στο φως της δημοσιότητας στοιχεία για την ταυτότητα του δολοφόνου. Ο άνθρωπος που έχει σπείρει το θάνατο, ο Ελληνοκύπριος «Ορέστης», σύμφωνα με τις πληροφορίες, δεν είναι άλλος από τον ίλαρχο της Εθνικής Φρουράς, Νίκο Μεταξά.

Την Κυριακή 21 Απριλίου ο 35χρονος οδηγείται εκ νέου ενώπιον του δικαστηρίου. Εκεί παραδέχθηκε τη δολοφονία και της δεύτερης γυναίκας. Πρόκειται για την 28χρονη Arian Palanas Lozano, την οποία ο δράστης συνάντησε στο ίδιο site γνωριμιών (Βadoo).


H Arian Palanas Lozano

Ο 35χρονος ανέφερε ότι είχε σεξουαλική επαφή μαζί της και αφού την έπνιξε, στη συνέχεια πέταξε τη σορό της στο Μιτσερό. Η 28χρονη με καταγωγή από τις Φιλιππίνες, ελλείπει από την κατοικία της στην Αγλαντζιά από τις 21 Ιουλίου 2018. Ήταν οικιακή βοηθός πρώην υψηλόβαθμου στελέχους στο Αρχηγείο Αστυνομίας, η οποία φέρεται να είχε πει στην εργοδότρια της ότι θα μετέβαινε το καλοκαίρι στις Πλάτρες για μερικές μέρες παρέα με μία φίλη της. Έκτοτε εξαφανίστηκε, ενώ είχε κλειστά τα κινητά της τηλέφωνα. Η εργοδότης της επικοινώνησε με την εν λόγω φίλη της, ωστόσο η κοπέλα ανέφερε πως δεν ήταν μαζί και δε γνωρίζει που είναι η 28χρονη Αrian. Ακολούθησε καταγγελία στον κεντρικό Αστυνομικό σταθμό Λευκωσίας, με την εργοδότη της να εκφράζει φόβο για τη ζωή της.

Το Δικαστήριο εκδίδει εκ νέου διάταγμα προσωποκράτησής του 35χρονου για άλλες 6 μέρες (αφού παράλληλα συνέτρεχε και το προηγούμενό του, που ήταν για 8 μέρες), για το οποίο ο 35χρονος δεν έφερε έντσταση. Νωρίτερα είχε αποσυρθεί ο δικηγόρος του 35χρονου στρατιωτικού, ο οποίος είχε παραστεί την πρώτη φορά στο δικαστήριο.

Οι έρευνες στο φρεάτιο του μεταλλείου του Μιτσερού συνεχίζονται, αφού σύμφωνα με πληροφορίες από την Αστυνομία, υπάρχουν ενδείξεις για πιθανό εντοπισμό κι άλλων πτωμάτων.

«Κυνικός και θρασύς» ο δράστης
Σοκαρισμένοι δήλωσαν οι ανακριτές μετά την συγκλονιστική μαρτυρία του 35χρονου όταν ανακρινόμενος για το φόνο της Mary Rοse, με κυνικό και θρασύ ύφος είπε: «Όταν την έπνιγα ένιωθα ωραία». Σύμφωνα με πληροφορίες από την εφημερίδα ”Φιλελεύθερος”, ο 35χρονος είπε ακόμη ότι επειδή ένιωσε ωραία αποφάσισε να το ξανακάνει. Γι’ αυτό το λόγο, προσέγγισε μετέπειτα το δεύτερο θύμα, που εντοπίστηκε στο φρεάτιο, την Αριάν.

Πώς δρούσε ο serial killer «Ορέστης» – Το διαδίκτυο και οι φωτογραφίες
Ο serial killer είναι κάτοικος του χωριού της Επαρχίας Λευκωσίας στην Κύπρο. Με την αποφοίτησή του από το Λύκειο μετέβη στην Αθήνα, όπου υπηρέτησε στη Σχολή Ευελπίδων.

Τα όσα αποκάλυψε ο δολοφόνος για τη δράση του παραπέμπουν σε ταινία τρόμου. Ο δράστης προσέγγιζε τα θύματά του μέσω διαδικτύου με το ψευδώνυμο «Ορέστης». Αφού έκανε την πρώτη επαφή, στη συνέχεια φρόντιζε να είναι φιλικός. Τις έπειθε να κλείσουν ραντεβού μαζί του και να συναντηθούν.

Στη συνέχεια, όπως ομολόγησε ο ίδιος, κατά τη διάρκεια της ερωτικής πράξης, τις έπνιγε. Ο 35χρονος υποστήριξε πως του αρέσουν οι Φιλιππινέζες και γι’ αυτό και τα δύο θύματά του ήταν από τις Φιλιππίνες.

Ο «Ορέστης», αν και ήταν στρατιωτικός, παρουσιαζόταν με το επάγγελμα του φωτογράφου. Είχε συνεργασίες με ηλεκτρονικά περιοδικά φωτογραφίας, ενώ είχε βραβευτεί και για ορισμένες φωτογραφίες του. Μάλιστα, πολλές από τις φωτογραφίες που είχε βγάλει ήταν τοπία από το σημείο όπου εντοπίστηκαν τα πτώματα.

Πώς «ψάρευε» τα θύματά του ο 35χρονος
Άνθρωπος στον οποίο είχε απευθυνθεί ο 35χρονος serial killer προφανώς προσπαθώντας να ψαρέψει νέα θύματα, αποκάλυψε νέες πτυχές του διεστραμμένου χαρακτήρα του «Ορέστη».

Συγκεκριμένα, ο κ.Στέλιος Πάναρης, ιδιοκτήτης καταστημάτων που πραγματοποιούν φορτωτικές σε ασιατικές χώρες, μίλησε στο SigmaLive και είπε πως ο 35χρονος είχε έρθει σε επαφή μαζί του το 2016. Ο serial killer, του συστήθηκε ως ερασιτέχνης φωτογράφος και του ανέφερε ότι θα ήθελε να πραγματοποιήσει μια εκδήλωση σε συνεργασία με το γραφείο του κ. Πάναρη, στην οποία θα συμμετείχαν γυναίκες από τις Φιλιππίνες και όχι μόνο.

Ο «Ορέστης» φέρεται να ζήτησε σε μια απ’ τις συναντήσεις που είχε μαζί του, όπως του δώσει κινητά τηλέφωνα αλλά και Facebook γυναικών απ’ τις Φιλιππίνες. Βασικός σκοπός του serial killer ήταν για να διαχωρίσει ποιες γυναίκες θα μπορούσαν να φωτογραφηθούν απ’ τον ίδιο ερασιτεχνικά, ως μοντέλα. Σε συνάντηση που πραγματοποίησε μαζί με τον serial killer, ο τελευταίος ζητούσε ημίγυμνες φωτογραφίες των γυναικών, με τα εσώρουχα. Ο κ. Πάναρης ανέφερε στον 35χρονο ότι δεν ήθελε να του δώσει τέτοια στοιχεία, αφού επρόκειτο για προσωπικά δεδομένα.

Ο serial killer φαίνεται να έλεγε στα παραλίγο θύματά του ότι η πληρωμή για τις φωτογραφίσεις θα ανερχόταν στα 150 με 200 ευρώ (να σημειωθεί ότι μοντέλο όντως πόζαρε στο φακό του «Ορέστη», όπως το αποκάλυψε η ίδια).

Μοντέλο από τη Βουλγαρία πόζαρε για τον «Ορέστη» στο σπίτι του τρόμου – Σοκαρισμένη με τα όσα αποκαλύφθηκαν (Βίντεο)

Στις τρεις συνολικά συναντήσεις που είχε με τον serial killer ο κ. Πάναρης, γινόταν εύκολα αντιληπτό, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει, ότι ο 35χρονος δεν ήταν άνθρωπος εμπιστοσύνης. Οι επισκέψεις του στο γραφείο του κ. Πάναρη ολοκληρώθηκαν όταν του ζήτησε να προσκομίσει έγγραφα που πιστοποιούσαν το ποιος είναι. Καταληκτικά, σύμφωνα πάντα με όσα είπε ο κ. Πάναρης στο SigmaLive πολλές από τις δολοφονηθείσες γυναίκες είχαν περάσει και από τα καταστήματά του.

«Καθαρός» ο 35χρονος
Σύμφωνα με τις έρευνες που διενεργούνται και τις απαραίτητες εξετάσεις, ο 35χρονος δεν ήταν γνωστός στην ΥΚΑΝ, καθώς δεν υπάρχει καμία ένδειξη για χρήση ναρκωτικών στο παρελθόν ή όταν έπραττε τα αποτρόπαια εγκλήματα.

Αυτό φυσικά, είναι κατά κάποιο τρόπο ”εις βάρος” του 35χρονου, καθώς δεν υπάρχει καν το ελαφρυντικό ότι ήταν «θολωμένο» το μυαλό του από τη χρήση ναρκωτικών, κατά τη διάρκεια των εγκλημάτων. Την Τρίτη (24/04) κυβερνητικός ψυχίατρος εξέτασε τον 35χρονο. Όπως διαπιστώθηκε, ο 35χρονος είχε πλήρη επίγνωση των πράξεών του.

Οι φόβοι, που θα επιβεβαιωθούν
Είναι «πολύ περισσότερα» από δύο τα πτώματα που βρίσκονται ακόμα στο φρεάτιο του Μιτσερού στην Κύπρο, είχε δηλώσει τη Μεγ.Δευτέρα (22/04) ο Αρχηγός της Αστυνομίας, Ζαχαρίας Χρυσοστόμου στο ΡΙΚ.

Ο 35χρονος διαπιστώθηκε πως είχε επικοινωνία και με άλλες κοπέλες, οι οποίες είχαν δηλωθεί ως ελλείπουσες, γεγονός το οποίο ενισχύει τους φόβους των Αρχών. Δυστυχώς, λίγο αργότερα οι φόβοι θα επαληθευθούν…

Στο στόχαστρο η Αστυνομία
Όπως ενδεχομένως είναι αναμενόμενο, με την εγκληματική δράση του 35χρονου να έρχεται στο προσκήνιο, έχει βρεθεί στο στόχαστρο η Αστυνομία, καθώς δέχεται επικρίσεις σχετικά με τη δράση της.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας, κ.Ανδρέας Αγγελίδης ανέφερε σε δηλώσεις του (24/04) ότι ο Αρχηγός της Αστυνομίας έχει ορίσει τριμελή επιτροπή, υπό το Βοηθό Αρχηγό Εκπαίδευσης κ. Δημητρίου, για να διενεργήσει διοικητική έρευνα, ώστε να διαπιστωθεί κατά πόσον έγιναν όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες και ενέργειες που έπρεπε να γίνουν.

Επίσης, είπε πως η έρευνα θα εξετάσει το κατά πόσον έχουν διαπραχθεί οποιαδήποτε ποινικά ή πειθαρχικά αδικήματα από οποιονδήποτε μέλος της Αστυνομίας, σε σχέση με τις δύο υποθέσεις των ελλειπόντων προσώπων που εντοπίστηκαν νεκρά στο φρεάτιο.

Νέο ένταλμα για 3ο φόνο
Το απόγευμα της Μεγ.Τετάρτης (24/04) εκδίδεται νέο ένταλμα σύλληψης εναντίον του 35χρονου, έπειτα από μαρτυρία, που εξασφαλίστηκε για διευκόλυνση των ανακρίσεων σχετικά με νέα υπόθεση φόνου εκ προμελέτης και απαγωγής με σκοπό τον φόνο.

Την επόμενη μέρα (25/04) το δικαστήριο διατάσει δίημερη κράτηση στον 35χρονο για υπόθεση απαγωγής και τρίτου φόνου, η οποία αφορά την Maricar Valdez από τις Φιλιππίνες, που εξαφανίστηκε στις 13 Δεκεμβρίου 2017.

H Maricar Valtez Arquiola

Ο 35χρονος εμαφανίστηκε στο δικαστήριο χωρίς δικηγόρο και παραδέχθηκε ότι συναντήθηκε με την συγκεκριμένη γυναίκα. Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε ο ανακριτής κ.Γιωρκάτζης, προέκυψε μαρτυρία, η οποία καταδεικνύει ότι ο ύποπτος ήταν το πρόσωπο που συναντήθηκε με την Maricar Valtez Arquiola στις 13/12/2017, ενώ σημείωσε ότι λήφθηκε μαρτυρία, σύμφωνα με την οποία ο ύποπτος είχε στην κατοχή του φωτογραφίες, οι οποίες απεικονίζουν την άδεια προσωρινής παραμονής της Maricar, η οποία εντοπίστηκε στις 23/02/2018 στην περιοχή των Αγίων Ομολογητών και είχαν ληφθεί την ημέρα της εξαφάνισης της 13/12/2017.

Το τρίτο πτώμα και η φρικτή ομολογία για άλλες τρεις δολοφονίες
Λίγο αργότερα, το μεσημέρι της Μεγ.Πέμπτης (25/04) εντοπίζεται άλλο ένα πτώμα στο πεδίο βολής στην Ορούντα, μετά από υπόδειξη του 35χρονου. Ο ίλαρχος της Εθνικής Φρουράς ανέφερε ότι δε θυμάται αν η γυναίκα ήταν από το Νεπάλ ή την Ινδία, ενώ το πτώμα της γυναίκας ειναι σε αποσύνθεση. Ο 35χρονος ανέφερε πως τη σκότωσε το καλοκαίρι του 2018, ωστόσο δεν προσδιόρισε ακριβώς πότε.

Επιπροσθέτως, την ίδια ημέρα ο 35χρονος ομολογεί τρεις ακόμα δολοφονίες. Πρόκειται για τη Maricar Valtez Arquiola από τις Φιλιππίνες, για το φόνο της οποίας είχε ήδη συλληφθεί, τη Livia Florentina Bunea, 36 χρόνων από τη Ρουμανία και την κόρη της Elena Natalia Bunea, 8 χρόνων, των οποίων η εξαφάνιση δηλώθηκε στις Αρχές στις 30 Σεπτεμβρίου 2016.


H 36χρονη Livia Florentina Bunea, η 8χρονη κόρη της Elena Natalia Bunea

Σύμφωνα με την ομολογία του 35χρονου, αφού τις σκότωσε, τις έβαλε μέσα σε βαλίτσες τις οποίες πέταξε στην Κόκκινη Λίμνη στο Μιτσερό.


H στιγμή που ο 35χρονος υπό τη συνοδεία αστυνομικών υποδεικνύει τη σκηνή όπου πέταξε τα πτώματα

Παραδέχθηκε την ομολογία της 6χρονης Sierra
Την ίδια μέρα ο δράστης παραδέχθηκε ότι σκότωσε την 6χρονη Sierra κόρη της Mary Rose.

Ο 35χρονος αρχικά είχε αναφέρει ότι η 6χρονη πέθανε από εισρόφηση εμεσμάτων, ωστόσο σύμφωνα με ρεπορτάζ του Alpha, ο Νίκος Μεταξάς παραδέχθηκε τη δολοφονία του μικρού κοριτσιού, ενώ αποκάλυψε και τις φρικιαστικές λεπτομέρειες λέγοντας πως έριξε το πτώμα της 6χρονης στη λίμνη Μεμί «για να βρίσκεται σε ένα παραμυθένιο τοπίο».

Ακολουθεί το σχετικό βίντεο:

Την Μεγ.Παρασκευή (26/04) το μεσημέρι ο δράστης επανασυνελήφθη δυνάμει δικαστικού εντάλματος, που τελεί υπό κράτηση για υποθέσεις απαγωγής και φόνου εκ προμελέτης. Το νέο ένταλμα σύλληψης εναντίον του, εκδόθηκε μετά από μαρτυρία που εξασφαλίστηκε, για διευκόλυνση των ανακρίσεων σχετικά με τρείς νέες υποθέσεις φόνων εκ προμελέτης και απαγωγής με σκοπό το φόνο.

Διαμαρτυρία για τα θύματα του ”Ορέστη”
Το απόγευμα της Μεγ.Παρασκευής (26/04) πραγματοποιήθηκε αυθόρμητη εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από το Προεδρικό στη Λευκωσία με τη συμμετοχή εκατοντάδων ανθρώπων, οι οποίοι ζητούσαν την ανάληψη ευθυνών για τις γυναίκες που εξαφανίσθηκαν και δολοφονήθηκαν από τον 35χρονο λοχαγό.

Κύριο σύνθημα της εκδήλωσης ήταν «Παραιτήσεις τώρα» και «Πού είναι;». Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης διαβάστηκε λίστα με τα ονόματα των επτά θυμάτων, αλλά και των 32 άλλων γυναικών οι οποίες αγνοούνται, ενώ τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των δολοφονημένων γυναικών.

Ακολουθεί σχετικό βίντεο:

Η Αστυνομία ρίχνει τις ευθύνες στη Βουλή – Τί λέει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης
Την ίδια μέρα απάντηση στις επικρίσεις κατά της Κυπριακής Αστυνομίας έδωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας, Αντρέας Αγγελίδης. «Η αστυνομία βρίσκεται κάτω από έντονη κριτική για επίδειξη ολιγωρίας και πλημμελή έρευνα, στη διερεύνηση των εξαφανίσεων των γυναικών και των παιδιών, που δολοφονήθηκαν τα τελευταία τρία χρόνια, από τον λοχαγό Ν. Μεταξά».

Ο κ. Αγγελίδης επανέλαβε ότι ο αρχηγός Ζαχαρίας Χρυσοστόμου διόρισε ερευνητική επιτροπή, η οποία μέσω διοικητικής έρευνας θα αποδώσει τις ευθύνες αν υπάρχουν, ενώ προσέθεσε ότι όσον αφορά τις εξαφανίσεις προσώπων, δεν επιτρέπεται από τον νόμο, και για αυτό δεν ζητήθηκε διάταγμα άρσης απορρήτου τηλεπικοινωνιακών δεδομένων και άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών.

Επεσήμανε ότι από το 2007 η Αστυνομία ζήτησε να συμπεριληφθούν απαγωγές και εξαφανίσεις στον νόμο για την άρση απορρήτου, όμως δεν εισακούστηκε. «Αν η Αστυνομία είχε στα χέρια της τα νομικά εργαλεία, το έργο της θα ήταν πολύ πιο αποτελεσματικό».

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης σημείωσε πως συμμερίζεται πλήρως τα αισθήματα της κοινής γνώμης και τον αποτροπιασμό απέναντι στα ειδεχθή αυτά εγκλήματα, όπως και την πηγαία αγανάκτηση της κυπριακής κοινωνίας για δολοφονίες, που φαίνεται να είχαν επιλεκτικά στόχο αλλοδαπές, που βρίσκονται στη χώρα μας για να εργασθούν, αφού τέτοια ένστικτα είναι αντίθετα με την παράδοση και τις αξίες του πολιτισμού μας. Τέλος, ο Πρόεδρος της Κύπρου δήλωσε πως με ψυχραιμία θα αναζητηθούν τυχόν ευθύνες και θα αποδοθούν.

Σε ποια ανήκει το τρίτο πτώμα
Τρεις μέρες μετά την ομολογία του για την ύπαρξη πτώματος σε λάκκο στο Πεδίο Βολής Ξυντούς στην Ορούντα, ενώπιον δικαστηρίου αποκαλύφθηκε πως το πτώμα ανήκει σε γυναίκα από το Νεπάλ, την Κάτχα Ανού (Asmita Khadka Bista), η οποία εξαφανίστηκε στις 2/07/2018.


H Κάτχα Ανού (Asmita Khadka Bista)

Την ίδια μέρα (27/04) το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας ανανέωσε για άλλες 8 ημέρες το διάταγμα προσωποκράτησης του 35χρονου. Όταν ρωτήθηκε για πιθανή δράση του στην Ελλάδα, το αρνήθηκε λέγοντας: «Δεν γνωρίζω τα μέρη εκεί. Δεν είχα που να θάψω κάποια γυναίκα».

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδα «Πολίτης», που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας μέρες αργότερα (στις 10/05) η 30χρονη Asmita Kahdka Anu δε δολοφονήθηκε με τον ίδιο τρόπο που βρήκαν το θάνατο η 38χρονη Marry Rose και η 36χρονη Livia Florentina Bunea. Από τη νεκροτομή και την ιατροδικαστική εξέταση θεωρείται ως πιθανή αιτία θανάτου ο ξυλοδαρμός, καθώς δε βρέθηκαν ίχνη, που να δικαιολογούν χρήση μαχαιριού ή όπλου, ενώ τα στοιχεία αποκλείουν τον στραγγαλισμό.

Η εξέλιξη αυτή δείχνει ότι ο ίλαρχος, δεν είχε συγκεκριμένο μοτίβο στον τρόπο που σκότωνε, όπως επίσης δεν ακολουθούσε πάντα την ίδια τακτική στην απόκρυψη των θυμάτων του, τα οποία πέταγε σε διαφορετικούς χώρους.

Οι βαλίτσες
Αργότερα το Μεγ.Σάββατο δυο βαλίτσες εντοπίστηκαν στην Κόκκινη Λίμνη του Μιτσερού. Ανήμερα το Πάσχα (28/04) ανασύρθηκε η μία βαλίτσα, εντός της οποίας υπήρχε το πτώμα μιας γυναίκας σε προχωρημένη αποσύνθεση και ένα τσιμεντομπλόκ.

Παρότι το πτώμα δεν έχει ακόμα ταυτοποιηθεί, φαίνεται πως ανήκει στην 36χρονη Livia Florentina Bunea από τη Ρουμανία.

Scotland Yard
Τη Δευτέρα (29/04) πραγματοποιήθηκε η κάθοδος πέντε ειδικών συμβούλων από το Ηνωμένο Βασίλειο, κατόπιν σχετικού αιτήματος του Αρχηγού της Αστυνομίας. Οι ειδικότητες περιλαμβάνουν Ιατροδικαστή, Κλινικό Ψυχολόγο, Ειδικό Σύμβουλο με εμπειρία σε τέτοιας μορφής εγκλήματα, Ειδικό Ανακριτή με εμπειρία στο σοβαρό έγκλημα και Ειδικό Εμπειρογνώμονα για πολύπλοκες υποθέσεις. Ανάμεσα σε αυτούς βρίσκεται και ένας Κύπριος. Πρόκειται για τον Ανδρέα Μαρνερίδη, ιατροδικαστή – παθολογοανατόμο, ο οποίος εργάζεται στο Λονδίνο.

Η ομάδα διενέργησε εκ νέου νεκροτομές στα πτώματα. Οι νέες νεκροτομές κατέδειξαν πως τα δύο θύματα δολοφονήθηκαν με στραγγαλισμό, αλλά ο δράστης δεν χρησιμοποίησε τις παλάμες και τα δάχτυλα, αλλά το εσωτερικό μέρος του αγκώνα, σφίγγοντας τον λαιμό τους. Αυτό οδηγεί στο συμπέρασμα πως ο δράστης ενδεχομένως αιφνιδίασε τα θύματα βρισκόμενος πίσω από τη πλάτη τους.

Για την 38χρονη Marry Rose Tiburcio από τις Φιλιππίνες και την γυναίκα που βρισκόταν στη βαλίτσα στη Κόκκινη Λίμνη, καταγράφηκε ως αιτία θανάτου, «στραγγαλισμός – κεφαλοκλείδωμα». Για τις άλλες δύο, την 28χρονη Arian Palanas Lozano από τις Φιλιπίνες που βρέθηκε στο φρεάτιο του μεταλλείου Μιτσερού και την 30χρονη Asmita Kahda Anu από το Νεπάλ, που εντοπίστηκε στο πηγάδι στο πεδίο βολής στην Ορούντα δε διαπιστώθηκε η αιτία του θανάτου τους.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο ”τρόπος” ανάκρισης, καθώς και τα ερωτηματολόγια, τα οποία ετοίμασαν οι εμπειρογνώμονες της Σκότλαντ Γιαρντ θα φέρουν στο φως νέα δεδομένα. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι ο 35χρονος serial killer δεν ”περιόρισε” την εγκληματική του δράση στις εφτά δολοφονίες, αλλά υπάρχουν και άλλα θύματα. Η άποψή τους αποδίδεται στην ”ιδιόρυθμη” συχνότητα δράσης του δολοφόνου, ενώ όπως έχει γίνει γνωστό, έχουν ήδη εκ πείρας υποδείξει στις κυπριακές αρχές κι άλλα σημεία για έρευνες.

Η ομολογία της πρώην συζύγου του δράστη
Παρακολουθώντας τα όσα διαδραματίζονται, «έσπασε» τη σιωπή της η πρώην σύζυγος του Νίκου Μεταξά, με τον οποίο απέκτησε δύο παιδιά.

Σύμφωνα με πληροφορίες του REPORTER, η πρώην σύζυγος του 35χρονου, τον περασμένο Ιούνιο, προέβη σε καταγγελία εναντίον του λοχαγού, εκφράζοντας φόβους για βίαιη συμπεριφορά και απειλές, που εκτόξευσε προς το πρόσωπο της. Μεταξύ άλλων ανέφερε ότι, ο 35χρονος μετά από έντονη συζήτηση που είχαν, άρχισε να σπάει πράγματα στο σπίτι και να της λέει χαρακτηριστικά: «Δεν ξέρεις τι είμαι ικανός να κάμω». (Μέχρι εκείνο το διάστημα είχε κάνει πέντε φόνους)

Αυτούσια η καταγγελία από την πρώην σύζυγο του:
«Στις 19/6/2018 και ώρα 08:25 καταγγέλθηκε στον σταθμό από την… και ανέφερε ότι την 18/6/2018 και περί ώρα 22:00, ενώ συζητούσε με το σύζυγο της για διάφορα οικογενειακά θέματα που αντιμετωπίζουν κι αυτός ξεκίνησε να ρίχνει διάφορα αντικείμενα στο έδαφος και στη βεράντα της οικίας τους και μιλούσε πολύ έντονα σε σημείο που η παραπονούμενη φοβήθηκε για πιθανή σωματική βία. Όπως ανέφερε η παραπονούμενη, την περασμένη εβδομάδα, του ζήτησε διαζύγιο κι ο σύζυγος της δεν μπορεί να το αποδεχτεί. Επίσης, την απείλησε με τη φράση “μεν τολμήσεις να πιάσεις διαζύγιο, δεν ξέρεις τι είμαι ικανός να κάμω”».
Η παραπονούμενη την 19/6/2018 το πρωί, ενημέρωσε το γραφείο ευημερίας. Σε γραπτή της κατάθεση ανέφερε ότι δεν επιθυμεί την ποινική δίωξη του, αλλά να του γίνουν συστάσεις, ώστε να μην επαναληφθεί παρόμοιο περιστατικό. Στη συνέχεια ο 35χρονος σύμφωνα με πληροφορίες, αφού εντοπίστηκε του δόθηκαν οι «δέουσες συστάσεις», ενώ ανέφερε ότι «δεν πρόκειται ποτέ να βλάψει τη γυναίκα του σωματικά, αλλά προσπαθεί να την πείσει να μην χωρίσουν». Ακολούθως ο 35χρονος απολογήθηκε και «υποσχέθηκε συμμόρφωση».

”Διάσημος” ο δολοφόνος
Τα αποτρόπαια εγκλήματά του έχουν κάνει τον 35χρονο διάσημο σε όλο τον κόσμο, με δημοσιεύματα να αναφέρονται στη δράση του.

Παραίτηση Υπ.Δικαιοσύνης
Όλο αυτό το διάστημα έντονες είναι οι επικρίσεις, τόσο όσον αφορά τη δράση της Αστυνομίας, αλλά και ως προς το πρόσωπο του Υπουργού Δικαιοσύνης, Ιωνά Νικολάου.

Το πρωί της Πέμπτης (2/05) o κ.Νικολάου υπέβαλε την παραίτηση του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, μετά από συνάντηση, που είχε με τον Πρόεδρο. Όπως χαρακτηριστικά είπε:
«Τον ενημέρωσα για την απόφασή μου να παραιτηθώ από τη θέση του Υπουργού Δικαιοσύνης και τον ευχαρίστησα για την εμπιστοσύνη με την οποία με έχει περιβάλει όλα αυτά τα χρόνια».

Ο Υπουργός ανέφερε ότι υποβάλλει την παραίτησή του για λόγους πολιτικής ευθιξίας και μόνο, γνωρίζοντας ότι δεν έχει οποιαδήποτε ευθύνη για τους χειρισμούς των καταγγελιών και ούτε έτυχε οποιασδήποτε ενημέρωσης για αυτές από την Αστυνομία.

Παύση Αρχηγού Αστυνομίας
Στις 3/05 ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης αποφασίζει τον τερματισμό των υπηρεσιών του Αρχηγού της Αστυνομικής Δύναμης Κύπρου Ζαχαρία Χρυστοστόμου.

Ο τερματισμός των υπηρεσιών του κ. Χρυσοστόμου τέθηκε σε ισχύ από την 7η Μαΐου 2019.

Ακολουθεί η Επιστολή του Προέδρου της Δημοκρατίας:

Νέος Αρχηγός της Αστυνομίας ορίστηκε ο μέχρι πρότεινος Υπαρχηγός της Αστυνομίας, Κύπρος Μιχαηλίδης.

Το 4ο πτώμα
Το βράδυ της Πέμπτης (2/05) ανασύρθηκε ένα ακόμα τσιμεντομπλόκ από την Κόκκινη Λίμνη, ενώ το Σάββατο (4/05) έφτασε στην Κύπρο το Sonar, ένα παγκόσμιο γεωγραφικό σύστημα αναφοράς, το οποίο θα βοηθούσε στις έρευνες.


Εικόνα από το τσιμεντομπλόκ, που βρέθηκε στην Κόκκινη Λίμνη

Ακολουθεί βίντεο με όσα είχε αναφέρει ο Ισπανός χειριστής του Sonar:

Έτσι κι έγινε. Την Κυριακή (5/05) δύτης ανέσυρε ένα νέο εύρημα από την Κόκκινη Λίμνη στο Μιτσερό. Πρόκειται για ακόμη μία βαλίτσα…

Μέσα της βρισκόταν μια ακόμα ανθρώπινη σορός, σε κατάσταση προχωρημένης αποσύνθεσης, η οποία ανήκει σε παιδί, την 8χρονη Elena Natalia Bunea, κόρη της 36χρονης Livia Florentina Bunea από τη Ρουμανία.

Τα όσα έζησαν κατά την εύρεση αλλά και την ανάσυρση της δεύτερης βαλίτσας περιέγραψε ο Διευθυντής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Μάρκος Τράγκολας στο ΡΙΚ: «Δεν γνωρίζαμε το μέγεθος της βαλίτσας και όταν κατέβηκε κάτω ο δύτης, ο οποίος δεν έχει ορατότητα, αλλά διά της αφής ανιχνεύει. Ωστόσο, έχουμε συνεχή συνομιλία μαζί του και βλέπουμε κάποιες θολές κινήσεις που κάνει. Μόλις μας επιβεβαίωσε ότι ήταν βαλίτσα, η επόμενη ερώτηση που του κάναμε ήταν για το μέγεθος της βαλίτσας και εκείνος μας απάντησε ότι είναι περίπου 50 επί 50 εκατοστά. Αμέσως, καταλάβαμε ότι επρόκειτο για το μωρό».

Ο κ. Τράγκολας συνέχισε λέγοντας «καταλαβαίνετε τα συναισθήματα που είχαμε από αυτή την πληροφορία που μας έδωσε».

Όπως χαρακτηριστικά είπε ο διευθυντής της Πυροσβεστικής, είδε τον Ισπανό χειριστή του sonar Αλεχάνδρο Παλμέιρο να δακρύζει, προσθέτοντας ότι τότε κατάλαβε πως είχαν δίπλα τους έναν σωστό συνεργάτη με αισθήματα.

Ήταν και βιαστής;
Την ίδια μέρα (5/05) ο 35χρονος ίλαρχος Νίκος Μεταξάς, οδηγείται εκ νέου στο δικαστήριο για ανανέωση των διαταγμάτων κράτησης του για τους επτά φόνους που έχει παραδεχθεί, ενώ όπως αποκάλυψε ο ανακριτής της αστυνομίας προστέθηκε μία ακόμα κατηγορία, για υπόθεση βιασμού μίας γυναίκας.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο ίλαρχος το 2016 είχε γνωρίσει μέσω του site γνωριμιών Badoo μια 19χρονη από τις Φιλιππίνες, την οποία έπεισε να φωτογραφίσει γιατί διέθετε προσόντα μοντέλου. Στις αρχές του 2017 την κάλεσε για να της δείξει τις φωτογραφίες. Αφού την παρέλαβε από το σπίτι της, με το αυτοκίνητό του και τη μετέφερε σε έρημη περιοχή της Λευκωσίας, όπου την βίασε, ενώ την ίδια ώρα βιντεογραφούσε το βιασμό με το κινητό του τηλέφωνο.

Η 19χρονη λίγες μέρες αργότερα αποκάλυψε το συμβάν στην πρώην σύζυγο του ίλαρχου αλλά και σε μία φίλη της, η οποία δεν βρίσκεται σήμερα στη Κύπρο. Μάλιστα έδωσε στους ανακριτές και φωτογραφίες από τα μηνύματα, που είχε ανταλλάξει και αποδεικνύουν ότι εκείνη την περίοδο είχε όντως εκμυστηρευθεί τον βιασμό.

Η ίδια γυναίκα αποκάλυψε ότι το 2018 συνομιλούσε και πάλι με τον 35χρονο ίλαρχο στο Facebook, χωρίς ωστόσο να γνωρίζει ότι πρόκειται για τον ίδιο άνθρωπο, αφού χρησιμοποιούσε ψευδώνυμο. Οι συνομιλίες του 2018 αφορούσαν φωτογραφίες κλπ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι 35χρονος serial killer, για να προλάβει την καταγγελία για βιασμό είχε πάει μόνος του στην αστυνομία και είχε καταγγείλει το θύμα του για εκβιασμό εναντίον του, λέγοντας πως τον παρενοχλεί και τον απειλεί ότι θα τον καταγγείλει για βιασμό. Δεν είχε ζητήσει την δίωξη της, αλλά είχε πει στους αστυνομικούς ότι ήθελε να καταγραφεί η θέση του, έτσι ώστε να γνωρίζουν ότι αν γίνει καταγγελία εναντίον του, θα ειναι ψευδής.

Στο δικαστήριο, που παρουσιάστηκε για ανανέωση του διατάγματος κράτησής του δεν παραδέχθηκε την καταγγελία για βιασμό.

Υπάρχουν κι άλλα θύματα;
Την Τρίτη (7/05) οι ανακριτές κατάφεραν να «ξεκλειδώσουν» την κάρτα κινητού του 35χρονου, ο οποίος το βράδυ της σύλληψης του επιχείρησε να την καταπιεί. Οι ανακριτές εντόπισαν στη μνήμη του κινητού δεκάδες τηλέφωνα αλλοδαπών γυναικών και η Αστυνομία άρχισε την διερεύνηση προκειμένου να διαπιστωθεί αν όλες οι γυναίκες είναι καλά στην υγεία τους.

Επιπροσθέτως, σύμφωνα με την εφημερίδα ”Φιλελεύθερος”, οι ανακριτές του Γραφείου Καταπολέμησης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος παρακολουθούν διάφορα προφίλ συγκεκριμένων γυναικών, που είχαν έρθει σε επαφή με τον 35χρονο προκειμένου να διαφανούν ποια είναι ενεργά και ποια ανένεργα. Όσον αφορά τα προφίλ των γυναικών, που συνομίλησε ο κατά συρροή δολοφόνος και τα οποία είναι ανένεργα για μεγάλο διάστημα, οι ανακριτές προσπαθούν να έρθουν σε επικοινωνία μαζί τους, για να διαπιστωθεί μέχρι, που έχουν φτάσει οι συνομιλίες του «Ορέστη».

Υπενθυμίζεται ότι οι ειδικοί της Scotland Yard εκτιμούν πως ο 35χρονος serial killer δεν ”περιόρισε” την εγκληματική του δράση στις εφτά δολοφονίες, αλλά υπάρχουν και άλλα θύματα. Η άποψή τους αποδίδεται στην ”ιδιόρυθμη” συχνότητα δράσης του δολοφόνου.

Το μεσημέρι της ίδιας μέρας ανασύρθηκε από την Κόκκινη Λίμνη αντικείμενο με τη βοήθεια απόχης, ωστόσο δεν επρόκειτο τελικά για σορό, αλλά για τρία σφουγγάρια γύρω από ένα ξύλο τυλιγμένα σε χαλάκι.

«Λέει ψέματα ότι σκότωσε την μικρή Sierra… Δε νομίζω να είναι τόσο κτήνος.. »
Με τις έρευνες για την εύρεση της σορού της 6χρονης Sierra, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Οικιακών Βοηθών Λούης Κουτρουκίδης επιμένει στην άποψή του ότι η μικρή είναι ζωντανή. O ίδιος βρέθηκε φιλοξενούμενος στην εκπομπή ”Alpha Ενημέρωση” και εξέφρασε την άποψη ότι ο 35χρονος αξιωματικός της Εθνικής Φρουράς λέει ψέματα σε σχέση με το θάνατο της 6χρονης Sierra.

Συγκεκριμένα ο κ.Κουτρουκίδης αναφερόμενος στον 35χρονο είπε: «Συναντούσε τη Μarry Rose σε ένα εστιατόριο στη Λακατάμεια που το έχει μια Κινέζα παντρεμένη με Κύπριο. Εκεί βρισκόταν με την Marry Rose με το παιδί της και με τα παιδιά του, τα οποία τα έπαιρνε σε μια σχολή πολεμικών τεχνών κοντά. Την γνώριζε, ήταν φιλενάδα του. Το παιδάκι γνώριζε και τα παιδάκια του. Δεν νομίζω να είναι τόσο κτήνος, το παιδάκι που ήταν φίλη με τα παιδάκια του να μπορούσε να του κάνει κακό».

Ο κ.Κουτρουκίδης στήριξε τις υποψίες του ότι η 6χρονη Sierra είναι ακόμα ζωντανή λέγοντας: «..Εφόσον σκοτώσω μάνα και κόρη και πετάω εκεί την μάνα, γιατί να πάω άλλα είκοσι χιλιόμετρα μακριά για να πετάξω την κόρη. Λέει ψέματα, χίλια τοις εκατό. Το παιδάκι κάπου είναι. Πού είναι; Θα το βρούμε…».

Ακολουθεί το σχετικό βίντεο:

Συνεχίζονται οι έρευνες… – Εντοπίστηκε το όχημα που χρησιμοποιούσε το 2016
Τη Δευτέρα 13 Μαϊου ανανεώθηκε για ακόμη οκτώ ημέρες η προσωποκράτηση του 35χρονου. Ο ύποπτος, ο οποίος παρουσιάστηκε στην κατάμεστη αίθουσα στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, και πάλι χωρίς την εκπροσώπηση δικηγόρου, δεν έφερε ένσταση στην περαιτέρω κράτησή του. Συγκεκριμένα, ερωτηθείς σχετικά από τη Δικαστή είπε: «Δεν έχω ένσταση, εντιμοτάτη».

Επιπροσθέτως, η Αστυνομία εντόπισε το όχημα που χρησιμοποιούσε ο ύποπτος το 2016, έχει συλλέξει τεκμήρια και έχει διενεργήσει εξετάσεις και αναμένονται τα αποτελέσματα.

Για ποιο λόγο ο Νίκος Μεταξάς είπε ψέματα σχετικά με τις δολοφονίες που διέπραξε (βίντεο)
Εν τω μεταξύ, ο δολοφόνος έχει απασχολήσει αρκετά με τη συμπεριφορά του, δημιουργώντας διάφορα ερωτήματα σχετικά με τις δολοφονίες που διέπραξε. Το κυριότερο είναι γιατί έχει πει κατά διαστήματα ψέμματα. Υπενθυμιζεται ότι, ο 35χρονος αρχικά ισχυρίστηκε πως δεν υπάρχουν άλλα θύματα, ότι συναντήθηκε με τη Μαρικάρ, αλλά δεν τη σκότωσε και τέλος ανέφερε ότι δεν σκότωσε την Sierra και η αιτία θανάτου της ήταν εισρόφηση εμεσμάτων. Ωστόσο, στην πορεία ομολόγησε ότι υπάρχουν και άλλα θύματα και ότι αυτός σκότωσε την Μαρικάρ και την 6χρονη Sierra.

H Δικαστική Ψυχολόγος Έρη Ιωαννίδου μίλησε στην εκπομπή ”Alpha Ενημέρωση” σχετικώς, λέγοντας τα εξής: «Έχει την πίτα, έχει και το μαχαίρι..Έχει την εξουσία αυτή τη στιγμή. Ο λόγος που λέει ψέματα είναι είτε επειδή παίζει παιχνίδι με τις αρχές και τη δημοσιότητα ή από την άλλη να ελπίζει ότι δε θα βρεθούν τόσοι σοροί και δεν χρειάζεται να τα ομολογήσει.. Βρίσκεται σε κατάσταση πίεσης, ιδιαίτερα αφού δεν συμβουλεύεται από νομικό και αυτή η πίεση μπορεί να άλλαξε τον τρόπο σκέψης του. Όσον αφορά τον αριθμό των θυμάτων, ενδεχομένως να ψεύδεται για να σταματήσει η ανάκριση και να προχωρήσουν παρακάτω και στη φυλακή…. Έχει όλα τα φώτα της δημοσιότητας πάνω του και αν αυτός δεν μιλήσει, δεν υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να βρεθούν».

Όσον αφορά για τη δολοφονία των παιδιών η κ. Ιωαννίδου πιστεύει ότι έτυχε να πέσουν θύματα τα παιδιά και ότι δεν είχε πρόθεση να τα σκοτώσει, αλλά αυτό προέκυψε στην πορεία.

Ακολουθεί το σχετικό βίντεο:

Το νέο εύρημα και που οδηγεί
Την Τρίτη (14/05) κι ενώ οι έρευνες συνεχίζονται, δύτης ανέσυρε τσιμεντομπλόκ από την Κόκκινη Λίμνη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το τσιμεντομπλόκ, βρέθηκε σε βάθος δεκατριών μέτρων, ενώ μέσα από αυτό ήταν περασμένο σχοινί, το οποίο έχει δέσει ο δράστης με την τελευταία εκ των βαλιτσών, στην οποία αναμένεται να βρίσκεται η σορός της 29χρονης Μαρικάρ Βαλντέζ από τις Φιλιππίνες.Το τεκμήριο, παραλήφθηκε από μέλη του ΤΑΕ, όπου στάλθηκε για εξετάσεις. Υπενθυμίζεται ότι, όπως είχε παραδεχθεί ο 35χρονος ίλαρχος, χρησιμοποίησε τα τσιμεντομπλόκ, προκειμένου να παραμείνουν οι βαλίτσες στο βυθό. Είναι το δεύτερο τσιμεντομπλόκ που εντοπίζεται και αυτό σημαίνει ότι οι βαλίτσες “ταξιδεύουν” μέσα στο νερό.

Ο Διευθυντής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Μάρκος Τράγκολας δήλωσε σχετικά με το νέο εύρημα, πως με τον εντοπισμό του αναπτερώνεται το ηθικό και η ελπίδα για τον εντοπισμό της τρίτης βαλίτσας.

Σε σχέση με το τσιμεντομπλόκ, ο κ. Τράγκολας είπε πως «είναι απόλυτα συνδεδεμένο με μια από τις τρεις βαλίτσες και με συγκεκριμένη βαλίτσα κι αυτό αναπτερώνει το ηθικό μας για να συνεχίσουμε… Ψάχνουμε συνεχώς παρά τις δυσκολίες που υπάρχουν γιατί πρέπει να εξευρεθεί η τρίτη βαλίτσα». Όπως, προσέθεσε, έχει αποδειχθεί ότι τα τσιμεντομπλόκ έμειναν σταθερά, ενώ οι βαλίτσες ακολούθησαν μια πορεία άλλη, «ταξίδευσαν» προς κάποια περιοχή. «Αυτή την πορεία προσπαθούμε να δούμε, ποια πορεία ακολούθησε η τρίτη βαλίτσα σε σχέση με τις άλλες δύο που βρήκαμε στην ανατολική πλευρά της λίμνης», είπε χαρακτηριστικά.

Την ίδια μέρα, ολοκληρώθηκε η νεκροτομή επί της σορού, που εντοπίστηκε μέσα στην δεύτερη βαλίτσα, η οποία ανασύρθηκε από την Κόκκινη Λίμνη στο Μιτσερό και η οποία πιστεύεται ότι πρόκειται για την 8χρονη Έλενα-Ναταλία Μπουνέα.

Όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ, ο Αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας, Στέλιος Στυλιανού, λήφθηκαν δείγματα τα οποία θα σταλούν για περαιτέρω επιστημονικές εξετάσεις., ενώ δεν έχουν εξακριβωθεί τα ακριβή αίτια του θανάτου της 8χρονης.

«Δεν υπάρχει εξαφάνιση γυναίκας μεταξύ των 30 που συνομιλούσε ο Νίκος Μεταξάς»
Μια μέρα μετά, στις 15 Μαϊου ο Αρχηγός της Αστυνομίας Κύπρος Μιχαηλίδης θα πει πως δεν υπάρχει εξαφάνιση γυναίκας μεταξύ των 30 γυναικών, με τις οποίες συνομιλούσε ο 35χρονος.

Επιπλέον, σύμφωνα πάντα με τα όσα είπε ο κ.Μιχαηλίδης, από τα μέχρι στιγμής δεδομένα από την πορεία των ερευνών και ανακρίσεων δεν υπάρχουν εύλογες υποψίες ότι ο 35χρονος εμπλέκεται σε άλλες υποθέσεις δολοφονιών.

Συνεχίζει να σοκάρει ο 35χρονος
Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας ”Φιλελεύθερος”, οι ανακριτές έχουν συγκροτήσει τα στοιχεία που απαιτούνται και έχουν απαντηθεί όλα τα ερωτήματα γύρω από την όλη υπόθεση. Η Αστυνομία, όπως φαίνεται, θα καταχωρήσει την υπόθεση που θα αφορά τις επτά δολοφονίες και τον βιασμό 19χρονης ακόμη και αν δεν βρεθούν οι σοροί της Μαρικάρ και της 6χρονης Σιέρρα.

Ο 35χρονος επιμένει να δηλώνει πως δεν διέπραξε άλλους φόνους, παρά μόνο αυτούς τους επτά, ενώ σοκάρει με τα λεγόμενά του, λέγοντας ότι «τι εφτά ισόβια, τι 17, αφού δε διέπραξα άλλους, εκατάφερα να το ελέγξω».

Επιπροσθέτως, νέα δεδομένα έρχονται στο φως της δημοσιότητας, αφού σύμφωνα με πληροφορίες, ο 35χρονος ισχυρίστηκε πως προτού πετάξει το σώμα της 6χρονης στη λίμνη Μεμί, το έδεσε με τσιμεντομπλόκ και το τύλιξε σε σεντόνι.

Υπενθυμίζεται ότι αρχικά είχε αναφέρει πως δε σκότωσε την Sierra και πως η αιτία θανάτου της ήταν εισρόφηση εμεσμάτων. Ωστόσο, στην πορεία ομολόγησε πως εκείνος σκότωσε την 6χρονη Sierra, ενώ αποκάλυψε και τις φρικιαστικές λεπτομέρειες λέγοντας πως έριξε το πτώμα της 6χρονης στη λίμνη Μεμί «για να βρίσκεται σε ένα παραμυθένιο τοπίο».

Ο ”ψύχραιμος” serial killer
Στις 21 Μαϊου ανανεώθηκε για 5η φορά το διάταγμα κράτησης του 35χρονου δολοφόνου, από το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας, με σκοπό τη συμπλήρωση του ανακριτικού έργου της Αστυνομίας.

Ο 35χρονος εμφανίστηκε για ακόμα μια φορά χωρίς δικηγόρο στο δικαστήριο, φορώντας αλεξίσφαιρο γιλέκο. Η διαδικασία διεξήχθη σε μια κατάμεστη αίθουσα και υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας. Ο ύποπτος απάντησε με δύο μονολεκτικά “όχι” στις ερωτήσεις του δικαστηρίου, εάν έχει ένσταση στην κράτησή του και εάν επιθυμεί να υποβάλει οποιαδήποτε ερώτηση προς τον ανακριτή της υπόθεσης, που παρουσίασε το αίτημα της Αστυνομίας για ανανέωση του διατάγματος κράτησής του.

Κατά την εξέταση του αιτήματος της Αστυνομίας, ο ανακριτής της υπόθεσης, Υπαστυνόμος Ιωάννης Γιωρκάτζης ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι στον ύποπτο υποδείχθηκε το τσιμεντομπλόκ που εντοπίστηκε στη Κόκκινη Λίμνη στις 14/5/2019 το οποίο ήταν δεμένο με σχοινί, δίνοντας σχετική απάντηση.

Είπε επίσης ότι στις 18/5/2019 ο ύποπτος εξέφρασε την επιθυμία όπως προβεί σε υποδείξεις σκηνών, υποδεικνύοντας σημείο σε ανοικτή τοποθεσία στη Λευκωσία όπου ανευρέθηκαν τεκμήρια τα οποία σχετίζονται άμεσα με τις υποθέσεις και τα οποία στάλθηκαν για επιστημονικές εξετάσεις.

Υπενθυμίζεται ότι εναντίον του υπόπτου διερευνώνται συνολικά έξι υποθέσεις που αφορούν τα αδικήματα του φόνου εκ προμελέτης, της απαγωγής προσώπου με σκοπό τον κρυφό και άδικο περιορισμό του, την απαγωγή με σκοπό το φόνο εκ προμελέτης, του βιασμού, την άσεμνη επίθεση εναντίον γυναίκας, την απόπειρα καταστροφής τεκμηρίου, την παρέμβαση σε δικαστική διαδικασία και της παράβασης του νόμου για την προστασία του ατόμου και την επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα. Επιπροσθέτως, εναντίον του υπόπτου διερευνάται και υπόθεση βιασμού αλλοδαπής γυναίκας με τον ίδιο να αρνείται οποιαδήποτε ανάμειξη.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, με τη λήξη του νέου διατάγματος κράτησης την Τετάρτη, 29 Μαΐου, η υπόθεση αναμένεται να καταχωρηθεί στο δικαστήριο και ο ύποπτος να οδηγηθεί σε απευθείας δίκη ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου Λευκωσίας αντιμέτωπος με επτά φορές ισόβια.

Βοήθεια από το Ισραήλ
Εν τω μεταξύ ήδη από τις 21 Μαϊου βρίσκονται στο νησί οι επικεφαλής της ομάδας από το Ισραήλ, οι οποίοι και είχαν επαφή με τον συντονιστή των ερευνών, Διευθυντή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, Μάρκο Τράγκολα, καθώς και με τον υπεύθυνο της ιδιωτικής εταιρείας Brasal Marine Services Cy σε σχέση με τους σχεδιασμούς που γίνονται στην Κόκκινη Λίμνη, στο Μιτσερό, και στη Λίμνη Μεμί, στο Ξυλιάτο, για εντοπισμό των σορών των δύο τελευταίων θυμάτων του 35χρονου.

Στις έρευνες στις δύο λίμνες θα συνδράμουν δύτες και εξειδικευμένη ρομποτική κάμερα από το Ισραήλ. H ομάδα από το Ισραήλ αποτελείται από επτά άτομα, εκ των οποίων έξι είναι δύτες και ένας τεχνικός.

Υπενθυμίζεται ότι το υπερσύγχρονο σόναρ, το οποίο βοήθησε στον εντοπισμό των δύο βαλιτσών, έφυγε από το νησί στις 14 Μαϊου, καθώς η σάρωση των δύο λιμνών έχει ολοκληρωθεί και δεν έχει να προσφέρει περισσότερα στις έρευνες.

Νέο εύρημα και οι ελπίδες που ”έπεσαν” στο κενό
Μια μέρα μετά, στις 22 Μαϊου ανασύρθηκε αντικείμενο από την Κόκκινη Λίμνη στο Μιτσερό. Το εύρημα ήταν δύσκολο να ανασυρθεί και χρειάστηκε η βοήθεια του σκάφους που συνόδευε τον δύτη.

Ωστόσο, τελικά, δεν είχε καμία σχέση με την υπόθεση δολοφονιών κι έτσι οι ελπίδες όλες, ”έπεσαν” για άλλη μια φορά στο κενό.

Η νέα μαρτυρία γυναίκας που ήρθε στο φως
Ολοένα και νέες μαρτυρίες έρχονται στο φως της δημοσιότητας, με τελευταία αυτή μίας γυναίκας από τις Φιλιππίνες, η οποία στις 23 Μαϊου σε δηλώσεις της στον ΑΝΤ1, είπε πως αν δεν σκεφτόταν λίγο περισσότερα τα λεγόμενά του, θα ήταν και αυτή ένα από τα θύματά του.

Η γυναίκα χαρακτηριστικά ανέφερε: «Τον συνάντησα σε κεντρικό πολυκατάστημα στις 11 Απριλίου, την Πέμπτη το πρωί πριν συλληφθεί.. […] Ήταν πολύ καλός, με ρώταγε ”πως είσαι, από πού είσαι, πόσα χρόνια είσαι στην Κύπρο;” και μετά με ρώτησε αν θέλω δουλειά, μερική απασχόληση. […] Ξαφνικά με συνόδευσε από το πολυκατάστημα στην στάση του λεωφορείου.. Με ρώτησε πόσα χρήματα παίρνω την ώρα στη δουλειά μου. Του είπα 6 ευρώ την ώρα. Μου λέει ”δεν πειράζει, έχω πολλά λεφτά”. Μου ζήτησε να πάω μαζί του αλλά του έλεγα ”όχι, όχι δεν θέλω γιατί έχω δουλειά”. Μου πρότεινε να μου δώσει περισσότερα λεφτά, όσα ήθελα, αν ήθελα να πάω σουπερμάρκετ θα μου έπαιρνε ότι ήθελα».

Στο τέλος η ίδια δήλωσε πως: «Αν τον δεις, μοιάζει πολύ καλός, αλλά τα μάτια του δεν ήταν. Τα μάτια του ήταν σαν του διαβόλου».

Τί γίνεται τώρα
Οι έρευνες της Αστυνομίας συνεχίζονται για εντοπισμό των σορών των δύο θυμάτων του 35χρονου Ίλαρχου της Εθνικής Φρουράς, ο οποίος φέρεται να ομολόγησε τη διάπραξη 7 δολοφονιών αλλοδαπών γυναικών, μεταξύ των οποίων και δύο ανήλικων κοριτσιών, ηλικίας 6 και 8 χρόνων.

Οι έρευνες επικεντρώνονται στη λίμνη Μεμί στο Ξυλιάτο για εντοπισμό της 6χρονης Sierra Granze και στην Κόκκινη Λίμνη στο Μιτσερό, απέναντι ακριβώς από το φρεάτιο του παλιού μεταλλείου, για εντοπισμό της Maricar Valdez, 31 ετών από τις Φιλιππίνες.

Μέχρι στιγμής έχουν εντοπιστεί οι σοροί πέντε θυμάτων. Συγκεκριμένα από το φρεάτιο στο μεταλλείο Μιτσερού ανασύρθηκε η σορός της μητέρας της 6χρονης, Mary Rose, 38 ετών από τις Φιλιππίνες, η οποία έχει ταυτοποιηθεί, καθώς και της 28χρονης Arian Palanas, από τις Φιλιππίνες, η σορός της οποίας έχει επίσης ταυτοποιηθεί.

Από λάκκο στο Πεδίο Βολής Ξυντούς στην Ορούντα και μετά από υποδείξεις του υπόπτου, ανασύρθηκε ακόμη μια ανθρώπινη σορός, που πιστεύεται ότι ανήκει σε γυναίκα από το Νεπάλ ή την Ινδία, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του 35χρονου. Ούτε και αυτή η σορός έχει μέχρι στιγμής ταυτοποιηθεί.

Τέλος, από την Κόκκινη Λίμνη έχουν ανασυρθεί οι σοροί της 36χρονης Livia Florentina Bunea και της 8χρονης κόρης της Elena Natalia Bunea. Μέχρι στιγμής οι σοροί δεν έχουν ταυτοποιηθεί.

Και το θρίλερ συνεχίζεται…

Με πληροφορίες από: 24h.com.cy, ΚΥΠΕ, iefimerida.gr, protothema.gr, Εφημερίδα ”Φιλελεύθερος”, Sigmalive, alphanews.live, news247.gr, in.gr