Άνοιγμα διόδου Πυροϊου ζήτησε ο Δήμαρχος Αθηένου από Ρώσο Πρέσβη

Τη βοήθεια του για άνοιγμα της διόδου του Πυροϊου, ζήτησε ο Δήμαρχος Αθηένου, από τον  Πρέσβη της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Κύπρο.

Σε γραπτή ανακοίνωση του Δήμου αναφέρεται ότι «σήμερα ο κ. Καρεκλάς είχε στη Λευκωσία συνάντηση με τον Πρέσβη της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Κύπρο Στανισλάβ Οσάτσι, αναφορικά με το άνοιγμα της διόδου Πυροΐου».

Ο Δήμαρχος υπέδειξε σε χάρτη στον κ. Οσάτσι «ότι ο Δήμος έχει απομονωθεί συγκοινωνιακά, ενώ με τη διάνοιξη του δρόμου Αθηένου – Λευκωσίας μέσω Πυροΐου η απόσταση Αθηένου – Λευκωσίας καλύπτεται σε 10 λεπτά, αντί 45 – 60 λεπτά που χρειάζονται σήμερα» και εξήγησε τα προβλήματα που δημιουργούνται για τους κατοίκους Αθηένου.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση ο Δήμαρχος Αθηένου ανέφερε ακόμα στον Πρέσβη της Ρωσίας ότι «με το άνοιγμα της διόδου Πυροΐου, η είσοδος της Λευκωσίας θα αποσυμφορηθεί, καθώς οι κάτοικοι της περιοχής της νότιας και ανατολικής Κύπρου θα χρησιμοποιούν αυτόν τον δρόμο προς την πρωτεύουσα».

Σημείωσε ακόμα ότι για να επιτευχθεί το άνοιγμα της διόδου χρειάζεται μεγάλη πίεση και κατάλληλοι χειρισμοί προς την τουρκοκυπριακή πλευρά. Ταυτόχρονα, «κάλεσε τον πρέσβη της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Κύπρο, στα πλαίσια των δυνατοτήτων του ως επικεφαλής της Πρεσβείας μιας μεγάλης δύναμης στην Κύπρο και σε συνεργασία με τους άλλους πρέσβεις στην Κύπρο των μεγάλων δυνάμεων του Συμβουλίου Ασφαλείας, να βοηθήσει στην επίτευξη του στόχου, δηλαδή να πεισθεί η τουρκική πλευρά να ανοίξει η δίοδος».

Στην ανακοίνωση προστίθεται ότι «ο Πρέσβης της Ρωσίας αφού ενημερώθηκε για το θέμα και βλέποντας το πρόβλημα και την αδικία που υπάρχει και στον χάρτη, υποσχέθηκε ότι σε συναντήσεις του θα εγείρει το θέμα στην τουρκοκυπριακή πλευρά και θα προσπαθήσει να βοηθήσει. Ανέφερε ακόμα ότι γνωρίζει το συγκεκριμένο δρόμο, αφού όπως εξήγησε, είχε και το μοναδικό του αυτοκινητιστικό ατύχημα το 1970, ως υπάλληλος της τότε Πρεσβείας της Σοβιετικής Ένωσης στην Κύπρο».

Ο Δήμαρχος Αθηένου απηύθυνε πρόσκληση στον κ. Οσάτσι να επισκεφθεί τον Δήμο, την οποία ο Πρέσβης της Ρωσίας αποδέχθηκε.

Πηγή:ΚΥΠΕ