Άντρη Αναστασιάδη: «Η κυβέρνηση στηρίζει αμέριστα τα άτομα με ειδικές ανάγκες»

Δεδομένη πρέπει να θεωρείται η αμέριστη στήριξη της κυβέρνησης στις προσπάθειες που αποσκοπούν στην καλύτερη ποιότητα ζωής των ατόμων με ειδικές ανάγκες, διαβεβαίωσε σήμερα η σύζυγος του Προέδρου της Δημοκρατίας Άντρη Αναστασιάδη.

Η κα. Αναστασιάδη μιλούσε στη φιλανθρωπική εκδήλωση «Πανηγυράκι Αγάπης – Μια ζωή, μια αγκαλιά», που άρχισε το πρωί και ολοκληρώνεται την Κυριακή 19 Μαΐου, στην Πλατεία Ευρώπης στη Λάρνακα και διοργανώνεται από την Επαρχιακή Γραμματεία ΔΗΣΥ Αμμοχώστου και τον Δήμο Λάρνακας. Όλα τα έσοδα από το πανηγυράκι θα διατεθούν στα ειδικά σχολεία των επαρχιών Λάρνακας και Αμμοχώστου.

Στον χαιρετισμό της η σύζυγος του Προέδρου της Δημοκρατίας συνεχάρη τους διοργανωτές για την εκδήλωση και σημείωσε πως «τέτοιου είδους αξιέπαινες εκδηλώσεις και ιδιαιτέρως οι ευγενείς σκοποί τους οποίους υπηρετούν, ταυτίζονται με την αγάπη και την προσφορά στον συνάνθρωπο και αναγνωρίζονται πραγματικά ως ανεκτίμητης αξίας».

Αναμφίβολα, συνέχισε «οι παρεχόμενες υπηρεσίες εκπαίδευσης και συνολικής μέριμνας των εν λόγω σχολείων, χάρις στην άοκνη δράση της διεύθυνσης, του προσωπικού και των μελών των Συνδέσμων Γονέων, χαρακτηρίζονται από υψηλό επίπεδο και συμμορφώνονται πλήρως με τις προϋποθέσεις της σχετικής νομοθεσίας που διέπει τη λειτουργία τους. Δεδομένης όμως της πληθώρας αναγκών αλλά και της απαιτητικής αποστολής των σχολείων αυτών, που περιλαμβάνει και την ολόπλευρη ανάπτυξη των παιδιών, η ενίσχυση τους κρίνεται άκρως σημαντική».

Διαβεβαίωσε ακόμα ότι «πρόσθετα με την μέχρι τώρα πολιτική του κράτους για την εύρυθμη και αποτελεσματική λειτουργία των σχολείων αυτών και την ενδυνάμωση του άξιου επαίνου έργου που επιτελούν, θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη η αμέριστη στήριξη μας στις όποιες προσπάθειες αποσκοπούν στην διασφάλιση της όσο το δυνατόν καλύτερης ποιότητας ζωής των συνανθρώπων μας».

Στο χαιρετισμό της η κα. Αναστασιάδη αναφέρθηκε στις Ευρωεκλογές που θα διεξαχθούν στις 26 Μαΐου και σημείωσε πως «είναι καθήκον και υποχρέωση όλων μας να πάμε να ψηφίσουμε για να έχουμε θέση και λόγο και να μην μείνουμε στα σπίτια μας και να κάνουμε πολιτική εκ του ασφαλούς».

Στο δικό του χαιρετισμό ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου συνεχάρη τους διοργανωτές για την πρωτοβουλία να ετοιμάσουν το πανηγύρι αγάπης και εξέφρασε ευχαριστίες και «στήριξη στους Συνδέσμους Γονέων, στις Διευθύνσεις και το εκπαιδευτικό προσωπικό των σχολείων, στους γονείς αλλά και στα παιδιά μας, που είναι παιδιά με ειδικές ικανότητες και χρειάζεται να μπούμε εμείς στο δικό τους κόσμο για να νοιώθουν τη αναγνώριση και το αγκάλιασμα της κοινωνίας».

Πρόσθεσε ότι «αυτά τα παιδιά δεν θέλουν ούτε βολέματα, ούτε δουλειές, ούτε προαγωγές, ούτε χρήματα. Χρειάζονται μια αγκαλιά και ένα χαμόγελο και αυτό πρέπει να τους δίνουμε» και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι «αυτό το πανηγύρι αγάπης θα γίνει θεσμός για την όμορφη πόλη της Λάρνακας».

Από την πλευρά του ο Επαρχιακός Γραμματέας του ΔΗΣΥ Αμμοχώστου Φλώρος Τσαγγάρης είπε πως το πανηγύρι «Μια Ζωή, Μια Αγκαλιά» αποτελεί «μια προσπάθεια να ρίξουμε λίγο φως σ’ αυτούς τους σύγχρονους ήρωες της καθημερινής μας ζωής, στα παιδιά με τα τόσα πολλά χαρίσματα και τις τόσες πολλές ικανότητες».

Πρόσθεσε ότι «εμείς δηλώνουμε κοντά στα παιδιά, δίπλα στα ειδικά σχολεία, που επιτελούν τεράστιο εκπαιδευτικό, κοινωνικό αλλά και ανθρωπιστικό έργο. Οι πρόσφατες επιτυχίες της Κυπριακής Αποστολής στους Ειδικούς Ολυμπιακούς Αγώνες στο Αμπου Ντάμπι χρειάστηκε πολλαπλάσια προσπάθεια ώστε οι επιτυχίες αυτές να γίνουν πράξη, προσπάθεια τόσο από τους ίδιους τους αθλητές όσο και από τους συνοδούς και τους προπονητές τους και μακριά από τα φώτα της προβολής και της δημοσιότητας».

Ανέφερε ακόμα ότι ο ΔΗΣΥ Αμμοχώστου ανέλαβε «φέτος την πρωτοβουλία για διοργάνωση της εκδήλωσης, μακριά από κόμματα, από κάθε μικροπολιτικό συμφέρον, για να στηρίξουμε τα παιδιά και τα σχολεία των επαρχιών Λάρνακας και Αμμοχώστου» και σημείωσε πως φιλοδοξία όλων «είναι το πανηγυράκι να καταστεί θεσμός στις δύο επαρχίες και να θέσουμε όλοι μαζί το δικό μας λιθαράκι στο κτίσιμο μιας σαφώς πιο ανθρώπινης κοινωνίας».

Στο δικό του χαιρετισμό ο Αδάμος Κακουρής εκ μέρους των έξι ειδικών σχολείων των επαρχιών Λάρνακας και Αμμοχώστου, είπε πως όλοι όσοι συμμετέχουν εθελοντικά για τα παιδιά με αναπηρίες πρέπει να έχουν υπόψη πως «τα άτομα αυτά έχουν έντονη την επιθυμία της συμμετοχής και της ένταξης στο κοινό βίο. Αν η κοινωνία δεν έχει τις δομές, τη φαντασία και την ικανότητα, τις γνώσεις και τους θεσμούς να ξεκινήσει αυτή την προσπάθεια τότε θα πρέπει να τους ενθαρρύνουμε και να τους ωθήσουμε να γίνουν εθελοντές».

Αφού ανέφερε πως «είναι στιγμές που νοιώθουμε πως είμαστε μόνοι και πως το κράτος εφησυχάζει και αδιαφορεί», πρόσθεσε ότι «υπάρχει πρόβλημα στα ειδικά κέντρα στα οποία τα άτομα με αναπηρίες μετά τα 21 τους αφήνονται ουσιαστικά στην καλή θέληση των εθελοντών. Η επιχορήγηση του κράτους είναι ελάχιστη σε σχέση με τον προϋπολογισμό, κάτι που δυσκολεύει τη λειτουργία τους».

Δυστυχώς, συνέχισε «είμαστε το λιγότερο φιλικό κράτος στην ΕΕ όσον αφορά τις υποδομές για τα άτομα με ειδικές ανάγκες», αφού όπως εξήγησε «τόσο στις δημόσιες όσο και στις ιδιωτικές υπηρεσίες δεν υπάρχουν οι απαραίτητες υποδομές πρόσβασης και αυτοεξυπηρέτησης των ατόμων με αναπηρίες. Στη χώρα μας τα άτομα αυτά μένουν κρυμμένα και αποκλεισμένα στα σπίτια τους γιατί απλά δεν μπορούν να κυκλοφορήσουν έξω χωρίς να κινδυνεύσουν».

Χαιρετίζοντας την εκδήλωση ο Δήμαρχος Λάρνακας Ανδρέας Βύρας ανέφερε ότι «ο πολιτισμός και η κουλτούρα ενός λαού, μιας κοινωνίας και μιας πόλης φαίνεται και από τον τρόπο που αντιμετωπίζει και χειρίζεται τους συνανθρώπους μας που έχουν κάποιες περισσότερες ανάγκες από κάποιους άλλους. Στη Λάρνακα και στην Αμμόχωστο είμαστε περήφανοι γιατί όλα τα ειδικά σχολεία έχουν ένα εξαιρετικό περιβάλλον, έχουν τη δυνατότητα επειδή υπάρχει ανθρωπιά ακόμα στη κοινωνία μας και με διάφορες δραστηριότητες συγκεντρώνονται χρήματα που χρησιμοποιούνται και συμπληρώνουν αυτά που δίνει το κράτος, γιατί μόνο με τα χρήματα αυτά δεν θα μπορούσαν τα συγκεκριμένα σχολεία να έχουν το επίπεδο που έχουν σήμερα».

Πρόσθεσε πως με αφορμή πρόσφατη επίσκεψη του σε ειδικά σχολεία στο εξωτερικό, διαπίστωσε ότι «τα δικά μας σχολεία δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτε από τα ειδικά σχολεία άλλων χωρών, αλλά αντιθέτως βρίσκονται ίσως και σε πολύ καλύτερο δρόμο».

Συνεχάρη τους διοργανωτές για την πρωτοβουλία τους να διοργανώσουν το πανηγυράκι που θα διαρκέσει για τρεις μέρες και υποσχέθηκε ότι θα είναι δίπλα τους.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με τραγούδια από τη Νεφέλη Αντωνίου και μετά τους χαιρετισμούς έγινε η βράβευση των παιδιών που έλαβαν μέρος στους Παγκόσμιους Ειδικούς Ολυμπιακούς Αγώνες τον Μάρτιο του 2018 στο Abu Dhabi, τα οποία κατάγονται από τη Λάρνακα και την Αμμόχωστο.

Βραβεία δόθηκαν στην Ιωάννα Παφίτη από το Παραλίμνι για την κολύμβηση, στην Γεωργία Στυλιανίδου από Κέντρο Αμέα Άγιος Λάζαρος στο Bocce, στην Παναγιώτα Λεωνίδου από το Ειδικό Σχολείο Αγίου Σπυρίδωνα στη Λάρνακα για το bowling, στον Πέτρο Καλαμαρά από το Κέντρο ΑΜΕΑ Άγιος Λάζαρος επίσης για το bowling, στον Ηλία Αντωνίου από το Κέντρο Απόστολος Παύλος στο Λιοπέτρι για την ποδηλασία, στην Ελενα Αντωνίου από το Κέντρο Αμέα Άγιος Λάζαρος για την ενόργανη γυμναστική, στον Μαρίνο Κυριάκου από το Κέντρο Αμέα Άγιος Λάζαρος επίσης για την ενόργανη γυμναστική, στον Βαλάντη Ανδρέου από το Κέντρο Αμέα Άγιος Λάζαρος για την καλαθόσφαιρα και στον Δημήτρη Ανδρέου από το Κέντρο Αμέα Άγιος Λάζαρος επίσης για την καλαθόσφαιρα.

Στο πανηγυράκι παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων ο Επίτροπος Εθελοντισμού, ο ευρωβουλευτής Λευτέρης Χριστοφόρου, οι Δήμαρχοι Αραδίππου και Λιβαδιών, ο Αρχιμανδρίτης Ιερώνυμος, ο Σύμβουλος του Υπουργού Παιδείας Γιώργος Σκαλιάς, βουλευτές και παιδιά από ειδικά σχολεία των επαρχιών Λάρνακας και Αμμοχώστου.

Πηγή: ΚΥΠΕ