Από καιρό είχαμε επισημάνει τις αβάσιμες αστυνομικές εκθέσεις – Θα μας χρεωκοπήσουν ΚΥΠ και Αστυνομία

Με εκανοντάδες εκατομμύρια θα πληρώσουμε την προκλητική αδιαφορία της αστυνομίας και της ΚΥΠ

Της Αλεξίας Καφετζή

Είναι προφανές ότι η αστυνομία όχι για πρώτη φορά, τα έκανε θάλασσα στο θέμα της διερεύνησης των εξαφανίσεων αλλοδαπών γυναικών. Μόνο που η διαπίστωση αυτή έγινε με τον πιο τραγικό τρόπο, αφού τη φορά αυτή έχουμε τουλάχιστον εφτά πτώματα.

«Έχουμε βασικές πληροφορίες» είναιτο σλόγκαν που θα μας καταστρέψει. Τι έχετε κύριοι; Γιατί δεν αποκαλύπτεται; Επειδή όποτε το λέτε αυτό δεν έχετε τίποτε.

Οι διωκτικές αρχές της Δημοκρατίας απέδειξαν ακόμα μια φορά ότι δεν κάνουν καλά τη δουλειά τους και εμφανίζονται αναξιόπιστες. Τα τραγικά γεγονότα των τελευταίων ημερών κατέδειξε κατά εκκωφαντικό τρόπο την αδυναμία αυτή. Όμως από καιρό είχε επισημανθεί ότι τμήματα της αστυνομίας, συμπεριφέρονται με προκλητικό τρόπο, αγνοώντας ορθές διαδικασίες, αλλά και παίρνοντας πρωτοβουλίες βλαπτικές για το ίδιο το κράτος.

Χαρακτηριστικά η εφημερίδα μας από καιρό επεσήμανε και υπέδειξε τον τρόπο που η ΚΥΠ ενεργεί σε ορισμένες περιπτώσεις. Μάλιστα υπήρξαν και αποφάσεις δικαστηρίων που ακύρωνε το έργο της υπηρεσίας. Αναφερόμαστε στις περιπτώσεις που η ΚΥΠ είτε αυτοβούλως είτε με πρόσκληση άλλων υπηρεσιών του κράτους, αναμιγνύεται στην υπόθεση της πώλησης τουρκοκυπριακών περιουσιών που βρίσκονται στις ελεύθερες περιοχές. Έχει γίνει έθιμο πια, η ΚΥΠ να διεξάγει έρευνα για να διαπιστώσει τάχα αν οι ενδιαφερόμενοι Τουρκοκύπριοι εκμεταλλεύονται ελληνοκυπριακές περιουσίες στα κατεχόμενα. Αν ισχύει αυτό, η ΚΥΠ με σχετική έκθεσή της γίνεται ο καθοριστικός παράγων αν ο κηδεμόνας τουρκοκυπριακών περιουσιών θα επιτρέψει ή όχι την πώληση της τουρκοκυπριακής περιουσίας στις ελεύθερες περιοχές. Όμως οι εκθέσεις τις ΚΥΠ σ’ αυτές τις περιπτώσεις δεν μπορεί να είναι αξιόπιστες και ακριβείς. Πολλές φορές με ελλιπή ή καθόλου στοιχεία, συντάσσουν τις εκθέσεις τους παρεμποδίζοντας την πραγματοποίηση των σχετικών πράξεων. Πολλές φορές καταδείχθηκε ενώπιον δικαστηρίων το αστήρικτο του περιεχομένου των εκθέσεων της ΚΥΠ, με αποτέλεσμα να υπάρξουν και καταδίκες μελών της υπηρεσίας αλλά και καταβολή αποζημιώσεων από τα ταμεία του κράτους στους επηρεαζόμενους.

Γίναμε διεθνώς ρεζίλι

Στα τελευταία γεγονότα με τις μαζικές δολοφονίες και πάλι η αστυνομία ενήργησε πλημμελώς, με αποτέλεσμα να υπάρχει ο κίνδυνος να υποχρεωθεί το κράτος να πληρώσει εκατομμύρια ευρώ αποζημιώσεις. Παράλληλα η έκταση που πήρε το θέμα και οι διεθνείς διαστάσεις που έλαβε, εξέθεσε την Κύπρο και τη διέσυρε σαν κράτος μπανανία.

Όσο κι αν η αστυνομία επιχειρεί να δικαιολογήσει την αδιαφορία που επέδειξε στις καταγγελίες για την εξαφάνιση των αλλοδαπών γυναικών, τα γεγονότα την αφήνουν εκτεθειμένη. Τα στοιχεία είναι συντριπτικά και τα δημοσιεύματα με την παράθεση δεδομένων και στοιχείων, ανατρέπουν κάθε ισχυρισμό της αστυνομίας. Όπως είναι γνωστό η αστυνομία μετά το πρώτο σοκ της αποκάλυψης των γεγονότων έσπευσε να ανακοινώσει ότι η νομοθεσία δεν της επέτρεπε να αποκαλύψει τηλεπικοινωνιακά δεδομένα που θα βοηθούσαν στην εξιχνίαση της υπόθεσης στη γένεσή της. Ο ισχυρισμός αυτός είναι αστήρικτος και καταρρίφθηκε από πληθώρα δημοσιευμάτων και δηλώσεων από ειδικούς και μη, νομικούς και δημοσιογράφους. Οι εφημερίδες και το διαδίκτυο έχουν γεμίσει με τέτοιες αναλύσεις. Ένα απόσπασμα που ανατρέπει τους ισχυρισμούς της αστυνομίας αναδημοσιεύουμε στη συνέχεια:

«Αυτό το τροπάρι της αστυνομίας ότι δεν μπορούσε να ζητήσει από το δικαστήριο το άνοιγμα των τηλεπικοινωνιακών και άλλων προσωπικών δεδομένων των θυμάτων, για να διερευνήσει την εξαφάνιση τους, γιατί δεν το επιτρέπει η νομοθεσία είναι και μονότονο και εξοργιστικό.

Δεν χρειάζεται να είναι κανείς νομικός για να καταλάβει ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Η νομοθεσία είναι ξεκάθαρη. Το δικαστήριο μπορεί να διατάξει το άνοιγμα των προσωπικών δεδομένων, σε περιπτώσεις που διερευνάται έγκλημα που επισύρει ποινή μεγαλύτερη των πέντε χρόνων. Με βάσει τις καταγγελίες που έκαναν τότε οι συγγενείς και οι φίλοι των θυμάτων η αστυνομία θα έπρεπε να διερευνά όχι απλή εξαφάνιση αλλά πιθανή απαγωγή και ίσως δολοφονία. Κάτι που και στις δυο περιπτώσεις επισύρει ποινή πάνω από 5 χρόνια φυλάκιση.

Ο νόμος που επικαλείται η αστυνομία δεν έγινε για να της δίνει άλλοθι να μην κάνει τίποτα σε περιπτώσεις εξαφάνισης αλλά για να προστατέψει πιθανά θύματα εγκληματικών πράξεων, όπως μια γυναίκα που φεύγει από το σπίτι γιατί την ξυλοφορτώνει ο άντρας της ή μια κοπέλα που φεύγει γιατί την κακοποιεί σεξουαλικά ο πατριός της ή άλλες τέτοιες περιπτώσεις, ώστε να μην μπορεί ο εγκληματίας σύζυγος ή πατριός ή οποιοδήποτε άλλος ανεπιθύμητος συγγενής να εντοπίσει τα θύματα. Σωστά έγινε αυτός ο νόμος και δεν θα πρέπει να αλλάξει επειδή η αστυνομία επέδειξε εγκληματική αμέλεια στο να κάνει σωστά τη δουλειά της.

Το λιγότερο που θα μπορούσε να κάνει η αστυνομία ήταν να πάει στο δικαστήριο και να καταθέσει τα στοιχεία που είχε από τις καταγγελίες των συγγενών και φίλων των θυμάτων, και να ζητήσει διάταγμα για το άνοιγμα των προσωπικών τους δεδομένων. Τουλάχιστον έτσι θα δίνονταν η ευκαιρία σε κάποιον άλλο που έχει περισσότερα εχέγγυα λογικής και αντικειμενικότητας να αποφασίσει αν συντρέχουν οι λόγοι για ένα τέτοιο διάταγμα και να μην μείνει αυτή η απόφαση στην αρμοδιότητα ενός αστυνομικού οργάνου που μπορεί να βρέθηκε στην αστυνομία γιατί ήταν συγχωριανός ή συγγενής κάποιου βουλευτή ή κάποιου αστυνόμου. Είμαι σίγουρος ότι κανένα δικαστήριο δεν θα αρνιόταν ένα τέτοιο διάταγμα».

Ο Δημήτρης Δημητρίου

Αλλά και ο εκπρόσωπος τύπου του ΔΗΣΥ, βουλευτής Δημήτρης Δημητρίου με μια δήλωσή χτες το πρωί στο ραδιόφωνο του ΡΙΚ άδειασε κυριολεκτικά την αστυνομία. Απαντωντας σε σχετική ερώτηση είπε ο κ. Δημητρίου: «Αν δηλαδή η αστυνομία είχε στη διάθεσή της τη νομοθεσία στην οποία αναφέρεται θα ενεργούσε διαφορετικά; Δεν νομίζω».

Στο μεταξύ με πολλή καθυστέρηση και αφού είχαν προηγηθεί άλλες ανακοινώσεις με άλλο περιεχόμενο από πλευράς αστυνομίας, ο Σύνδεσμος Αστυνομίας Κύπρου και ο Σύνδεσμος Ανωτέρων Αξιωματικών Κύπρου με χτεσινή κοινή ανακοίνωσή τους εκφράζουν τον συγκλονισμό και τον αποτροπιασμό τους σε σχέση με όσα αποκαλύπτονται για τις δολοφονίες γυναικών και παιδιών.

Στην ανακοίνωσή τους, ο Σύνδεσμος Αστυνομίας Κύπρου και ο Σύνδεσμος Ανωτέρων Αξιωματικών Κύπρου δηλώνουν την στήριξη τους στον Αρχηγό Αστυνομίας και στην ανακριτική ομάδα, που διερευνά τις δολοφονίες, οι οποίοι εργάζονται νυχθημερόν, με επαγγελματισμό, ευσυνειδησία και υπευθυνότητα μπροστά στα πρωτοφανή αυτά εγκλήματα για τα κυπριακά δεδομένα, με στόχο την πλήρη εξιχνίασή τους.