Άρχισε τις συναντήσεις με κόμματα για σχηματισμό “κυβέρνησης” ο Ερσίν Τατάρ

Ο ηγέτης του Κόμματος Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ) Ερσίν Τατάρ, μετά και την επίδοση της εντολής για σχηματισμό νέας «κυβέρνησης» από τον Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί άρχισε σήμερα διαδοχικές συναντήσεις με πολιτικά κόμματα με πρώτη συνάντηση να πραγματοποιείται με την ηγεσία του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (ΡΤΚ).

Όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα,   μετά την 45λεπτη συνάντηση ο κ. Τατάρ ανέφερε σε δηλώσεις του ότι με το ΡΤΚ είχαν μια καλή συνάντηση σημειώνοντας ότι το ΚΕΕ και το ΡΤΚ είναι τα δύο μεγαλύτερα πολιτικά κόμματα στα κατεχόμενα.

Είπε ακόμα ότι θα έχει στη συνέχεια συναντήσεις και με τις ηγεσίες άλλων πολιτικών δυνάμεων και στη συνέχεια το πολιτικό γραφείο του ΚΕΕ θα αξιολογήσει τα αποτελέσματα των συναντήσεων.

Ανέφερε ακόμα ότι με την ηγεσία του ΡΤΚ θα υπάρχει και δεύτερη συνάντηση εντός των ημερών.

«Συζητήσαμε όλες τις πιθανότητες (για συνεργασία), είτε τη συνεργασία και σχηματισμό «κυβέρνησης» με το Κόμμα του Λαού (ΚΛ) ή με το ΡΤΚ είτε να γίνουν εκλογές» ανέφερε ο Ερσίν Τατάρ.

Σε δηλώσεις του ο ηγέτης του ΡΤΚ Τουφάν Ερχιουρμάν αναφέρθηκε στην ανάγκη της επίσπευσης των διαδικασιών για σχηματισμό «κυβέρνησης» σημειώνοντας ότι ήδη υπήρχαν φήμες για συνεργασία για σχηματισμό «κυβέρνησης» μεταξύ ΚΕΕ και ΚΛ πριν ακόμα διαλυθεί η προηγούμενη «κυβέρνηση».

Σε ερώτηση αν το κόμμα του θα συμμετάσχει στην νέα «κυβέρνηση» είπε ότι το θέμα αυτό δεν έχει συζητηθεί ακόμα στα αρμόδια όργανα του ΡΤΚ «και δεν χρειάζεται να το συζητήσουμε αφού ήδη υπάρχει πρόταση για συνεργασία ΚΕΕ – ΚΛ».

Ακολούθως ο Τατάρ είχε συνάντηση με την ηγεσία του Κόμματος του Λαού.

Μετά τη συνάντηση, σε δηλώσεις του ο κ. Τατάρ, είπε ότι με τον Κουντρέτ Οζερσάι συζήτησαν την κατάσταση στην πολιτική σκηνή στα κατεχόμενα μετά και την παραίτηση της «κυβέρνησης» αναφέροντας ότι θα υπάρξει και άλλη συνάντηση με το ΚΛ αλλά ακόμα δεν έχει καθοριστεί.

Είπε ακόμα ότι δεν θα υπάρξουν  τελικές αποφάσεις σήμερα και μετά τις συναντήσεις και με τα άλλα κόμματα που θα γίνουν το απόγευμα διευκρινίζοντας ότι επί  τάπητος υπάρχουν πολλά σενάρια όπως και η συνεργασία ακόμα και με το ΡΤΚ, το οποίο έχει 12 έδρες στη «βουλή» ενώ το ΚΛ έχει 9.
Στις δηλώσεις του ο Κουντρέτ Οζερσάι είπε ότι ακόμα είναι νωρίς για να υπάρξουν αποτελέσματα και εξελίξεις στο θέμα των συνεργασιών σημειώνοντας ότι θα υπάρξει και συνεδρία των αρμόδιων οργάνων του κόμματος του για το θέμα.

Η ηγεσία του ΚΕΕ θα έχει το απόγευμα διαδοχικές συναντήσεις  με Δημοκρατικό Κόμμα (Σερντάρ Ντενκτάς), Κόμμα Κοινοτικής Δικαιοσύνης (Τζεμάλ Όζγιγιτ) και με το Κόμμα της Αναγέννησης (Ερχάν Αρικλί).

Πηγή:ΚΥΠΕ