Αύξηση των ποσοστών του ΔΗΚΟ αναμένει ο Νικόλας Παπαδόπουλος στις ευρωεκλογές

Φιλοδοξία μας είναι να αυξήσουμε τα ποσοστά του Δημοκρατικού Κόμματος, σε σύγκριση με τα ποσοστά των προηγούμενων Ευρωεκλογών, δήλωσε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος σε συνέντευξη του στο ΚΥΠΕ ενόψει των ευρωεκλογών της Κυριακής.

Παράλληλα, το ΔΗΚΟ φιλοδοξεί επίσης να στείλει το μήνυμα πρώτα στην Ευρώπη, ότι επιθυμεί ένα ελεύθερο και δημοκρατικό μέλλον, με οικονομική ανάπτυξη και κοινωνική δικαιοσύνη και το δεύτερο, στην κυβέρνηση του ΔΗΣΥ, ότι η αποτυχημένη πολιτική στο Κυπριακό και η πολιτική εξαπάτησης του λαού πρέπει επιτέλους να σταματήσουν.

Ταυτόχρονα είπε ότι το κόμμα του έχει πρόταση για αξιοποίηση στο μέγιστο δυνατό βαθμό του ρόλου και της θέσης του ΔΗΚΟ εντός του S&D και εντός του Ευρωκοινοβουλίου ευρύτερα, ώστε να δημιουργηθεί πολιτικό, διπλωματικό και οικονομικό κόστος στην Τουρκία, για όσο διαρκεί η κατοχή και η αδιάλλακτη και προκλητική στάση της στο Κυπριακό. Παράλληλα είπε ότι το ΔΗΚΟ επιθυμεί μια Ευρώπη δημοκρατική, προοδευτική, δίπλα στους πολίτες.

Κάλεσε επίσης τους πολίτες, την Κυριακή, να στείλουν μήνυμα για διεκδικητική στρατηγική στο Κυπριακό, λύσεις στα προβλήματα της οικονομίας, σεβασμό στους θεσμούς και τιμωρία όσων ευθύνονται για τις καταστροφές.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του Προέδρου του Δημοκρατικού Κόμματος στο ΚΥΠΕ:

Με ποιες φιλοδοξίες και ποια πολιτική πρόταση διεκδικείτε τη ψήφο του λαού στις Ευρωεκλογές 2019;

Φιλοδοξία μας είναι να αυξήσουμε τα ποσοστά του Δημοκρατικού Κόμματος, σε σύγκριση με τα ποσοστά των προηγούμενων Ευρωεκλογών και να στείλουμε μήνυμα σε δύο κατευθύνσεις: Στην Ευρώπη, ότι θέλουμε ένα ελεύθερο και δημοκρατικό μέλλον, με οικονομική ανάπτυξη και κοινωνική δικαιοσύνη και στο εσωτερικό, στην κυβέρνηση του ΔΗΣΥ δηλαδή, ότι η αποτυχημένη πολιτική στο Κυπριακό, η αλαζονεία της εξουσίας και η πολιτική εξαπάτησης του λαού πρέπει επιτέλους να σταματήσουν.
Σε ό,τι αφορά την πολιτική πρότασή μας, θα ήθελα να επικεντρωθώ στις δύο σημαντικότερες: Πρώτη πρόταση, η πρόταση για αξιοποίηση στο μέγιστο δυνατό βαθμό του ρόλου και της θέσης του Δημοκρατικού Κόμματος εντός του S&D και εντός του Ευρωκοινοβουλίου ευρύτερα, ώστε να δημιουργούμε πολιτικό, διπλωματικό και οικονομικό κόστος στην Τουρκία, για όσο διαρκεί η κατοχή και η αδιάλλακτη και προκλητική στάση της στο Κυπριακό, τόσο επί του εδάφους όσο και εντός της ΑΟΖ. Οι εξελίξεις των τελευταίων εβδομάδων με το Fatih και η εμφανής αποτυχία της πολιτικής Αναστασιάδη και ΔΗΣΥ στο Κυπριακό, καθιστούν ακόμα πιο αναγκαία την πρότασή μας για μια διεκδικητική στρατηγική στο Κυπριακό. Δεύτερη πρόταση, είναι η πρόταση που φέρνει στην κυριολεξία την Ευρωπαϊκή Ένωση πιο κοντά στους Κύπριους πολίτες.
Αναφέρομαι προφανώς στην πρότασή μας για το Μεταφορικό Ισοδύναμο, με την οποία προτείνουμε και διεκδικούμε την επιδότηση από ευρωπαϊκά κονδύλια του 20% του κόστους μετακίνησης των Κυπρίων πολιτών από και προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, για μέχρι 10 μετακινήσεις των χρόνων. Αυτή η πρόταση μας, η οποία είναι και εφικτή και διαχειρίσιμη, στοχεύει να εξομαλύνει, σε αρκετά μεγάλο βαθμό, τη δυσμενή θέση των Κυπρίων, σε σύγκριση με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους πολίτες, η οποία προκύπτει από τη μεγάλη γεωγραφική απόσταση της χώρας μας από την υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση και το νησιωτικό χαρακτήρα της.

Πόσο απέχει η Ευρώπη του σήμερα από την Ευρώπη που προσδοκάτε και σε ποιους βασικούς τομείς πιστεύετε ότι χρειάζονται να γίνουν βήματα προόδου;

Θέλουμε μια Ευρώπη δημοκρατική, προοδευτική, δίπλα στους πολίτες. Χωρίς να υποτιμούμε την τεράστια συμβολή της ΕΕ και των θεσμών της στην ανάπτυξη και πρόοδο στα κράτη μέλη της, περιλαμβανομένης της Κύπρου, ουδείς αμφισβητεί ότι τα τελευταία χρόνια, λόγω και της οικονομικής κρίσης, οι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ειδικά στις χώρες του νότου, νιώθουν δικαιολογημένα ότι χρειάζονται περισσότερη στήριξη. Αυτός άλλωστε είναι και ο λόγος που αυτά τα τελευταία χρόνια διαπιστώνεται μια έξαρση των ακροδεξιών και φασιστικών δυνάμεων, που εκμεταλλεύονται την απογοήτευση και τον θυμό του κόσμου και παραπλανούν τους πολίτες στην προσπάθεια τους να ενισχύσουν τη δική τους επιρροή. Επομένως, οι τομείς της οικονομίας και της κοινωνικής συνοχής, είναι οι κύριοι τομείς όπου μπορούν και πρέπει να γίνουν πολλά περισσότερα, ακριβώς για να μειωθεί το χάσμα που δημιουργεί η οικονομική κρίση και για να εξαλειφθούν οι ανισότητες, τόσο εντός της κάθε χώρας όσο και ανάμεσα στις διάφορες χώρες μεταξύ τους. Η προσπάθεια να φέρουμε την Ευρώπη στο σημείο που θέλουμε, θα μας βοηθήσει να φέρουμε την Ευρώπη και πιο κοντά στους πολίτες. Τόσο μεταφορικά, όσο και κυριολεκτικά. Σε αυτό άλλωστε στοχεύει και η πρότασή μας για το Μεταφορικό Ισοδύναμο, που ανέλυσα προηγουμένως. Τέλος, σε ό,τι αφορά τους Κύπριους, να είστε βέβαιοι ότι θα νιώσουν ακόμα πιο κοντά τους την ΕΕ, αν αξιοποιηθεί σωστά και μεθοδικά η συμμετοχή μας σε αυτήν, στην κατεύθυνση δημιουργίας πολιτικού και οικονομικού κόστους στην Τουρκία, ώστε να πετύχουμε τη σωστή και βιώσιμη λύση του Κυπριακού που τόσο έχουμε ανάγκη.

Η αποχή αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά θέματα των τελευταίων εκλογικών αναμετρήσεων στην Κύπρο και συνακόλουθα, των επερχόμενων Ευρωεκλογών. Πώς εκτιμάτε ότι μπορεί να αντιστραφεί αυτό το φαινόμενο και ποιο μήνυμα απευθύνετε στους ψηφοφόρους ώστε να προσέλθουν στις κάλπες;

Η αποχή δεν έλυσε ποτέ κανένα πρόβλημα. Αυτό είναι μια πραγματικότητα. Όμως, αυτή η διαπίστωση της πραγματικότητας, δεν αρκεί. Οφείλουμε, επιπρόσθετα, να πείσουμε τους πολίτες ότι η συμμετοχή τους, λύνει προβλήματα. Και αυτό μπορεί να γίνει μόνο μέσα από την κατάθεση συγκεκριμένων, υλοποιήσιμων και κοστολογημένων προτάσεων και μέσα από τη συνεπή και υπεύθυνη πολιτική δράση. Τέτοιες είναι οι προτάσεις του Δημοκρατικού Κόμματος και τέτοια είναι η δράση μας. Γι αυτό και έχουμε την αυτοπεποίθηση να απευθυνόμαστε σε ολόκληρη την κοινωνία, με «όπλο» την αξιοπιστία και την εγκυρότητα των εκτιμήσεων και θέσεών μας και καλούμε τους πολίτες, την Κυριακή, να στείλουν μήνυμα για διεκδικητική στρατηγική στο Κυπριακό, λύσεις στα προβλήματα της Οικονομίας, σεβασμό στους θεσμούς και τιμωρία όσων ευθύνονται για τις καταστροφές που ζήσαμε.”

Πηγή: ΚΥΠΕ