Εκδήλωση του Επιχειρηματικού Συμβουλίου Η.Β.- Κύπρου στο Λονδίνο παρουσία Γ.Λακκοτρύπη

Μία συνοπτική παρουσίαση των τομέων της οικονομίας που καθιστούν την Κύπρο ελκυστικό προορισμό για επενδυτές και επιχειρηματίες έκανε στο Λονδίνο το βράδυ της Τετάρτης ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας Γιώργος Λακκοτρύπης.

Η παρουσίαση, ενώπιον κοινού επιχειρηματιών, δυνητικών επενδυτών και διακεκριμένων Κυπρίων της Βρετανίας, έγινε στο πλαίσιο εκδήλωσης για τη συμπλήρωση πέντε ετών από την ίδρυση του Επιχειρηματικού Συμβουλίου Ηνωμένου Βασιλείου-Κύπρου.

Ο κ. Λακκοτρύπης επισήμανε αρχικά τον υψηλό ρυθμό ανάπτυξης της τάξης του 3,9% του ΑΕΠ που κατέγραψε η κυπριακή οικονομία το 2018, σημειώνοντας ότι σύμφωνα με όλες τις προβλέψεις αυτή η θετική επίδοση θα διατηρηθεί τα επόμενα χρόνια.

Στη συνέχεια έστρεψε την προσοχή του στην ποικιλία των παραγωγικών τομέων της εθνικής οικονομίας.

Στάθηκε ιδιαίτερα στους τομείς του τουρισμού, της εξαγωγής προϊόντων και κυρίως υπηρεσιών και στον τομέα της ενέργειας. Πέρα από την αναφορά στους υδρογονάνθρακες, ο υπουργός έδωσε έμφαση και στον αναπτυσσόμενο τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Κύπρο.

Σε μια σύντομη αναφορά στην τουρκική εισβολή στην κυπριακή ΑΟΖ ο κ. Λακκοτρύπης είπε: «Η περιοχή στην οποία προσπαθεί να κάνει γεωτρήσεις η Τουρκία είναι 37 ναυτικά μίλια από την ακτή της Κύπρου. Διερωτώμαι αν μπορεί ο οποιοσδήποτε, υπό αυτές τις περιστάσεις και μέσω της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, να θεωρήσει αυτή την περιοχή, 37 ναυτικά μίλια από την ακτή, διαφιλονικούμενη περιοχή».

Συμπλήρωσε ότι η κυπριακή κυβέρνηση είναι σε επαφή με τους εταίρους της στην ΕΕ ώστε να καταδικαστούν οι τουρκικές ενέργειες και να ληφθούν μέτρα κατά της Άγκυρας.

Στον εισαγωγικό του χαιρετισμό ο πρόεδρος του Επιχειρηματικού Συμβουλίου Η.Β.-Κύπρου Πήτερ Δρουσιώτης σημείωσε ότι αυτός ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός έχει καταφέρει να έχει πραγματικό αντίκτυπο με τις δράσεις του, συντελώντας στη σύσφιγξη των διμερών σχέσεων.

Αναφέρθηκε επίσης στο ισχυρό δίκτυο επιρροής στη Βρετανία που αποτελούν τα διακεκριμένα μέλη του Συμβουλίου, επιτυχημένοι Κύπριοι του Ηνωμένου Βασιλείου από διάφορους τομείς του δημοσίου βίου.

Το Επιχειρηματικό Συμβούλιο Η.Β.-Κύπρου είναι ένας εθελοντικός, ανεξάρτητος, μη πολιτικός, μη κερδοσκοπικός οργανισμός που στοχεύει στην προώθηση επενδύσεων, επιχειρηματικών και εμπορικών συνεργασιών μεταξύ των δύο χωρών.

Η εκδήλωση διοργανώθηκε σε συνεργασία με τον νομικό οίκο Michson de Reya, στα γραφεία του οποίου και πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση και η ακόλουθη δεξίωση.

Πηγή: ΚΥΠΕ