ΕΛΕΝΗ ΘΕΟΧΑΡΟΥΣ: Με παράσημο την προσφορά της ζητά και πάλι την ψήφο του λαού

Η Ελένη Θεοχάρους δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις. Είναι ενεργός πολίτης από τα νιάτα της, από τα φοιτητικά της χρόνια. Τα πλούσια επαγγελματικά της προσόντα τα αξιοποίησε για το καλό ασθενών της στην Κύπρο, στην Ελλάδα και σε πάμπολλες χώρες σε όλες σχεδόν τις ηπείρους. Δίκαια μπορεί να χαρακτηριστεί Γιατρός του Κόσμου. Χωρίς διακρίσεις φυλετικές, εθνοτικές, θρησκευτικές, ταξικές, πρόσφερε τις πολύτιμες υπηρεσίες της αμισθί. Δεν λογάριασε χρόνο, κόπο. Αψήφησε κινδύνους και αγνόησε απειλές. Μπήκε, εθελούσια πάντα, στο καμίνι του πολέμου, πάλεψε με τη φτώχια, την ανέχεια, τις κάθε λογής ασθένειες σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του πλανήτη για να ανακουφίσει τον πόνο, να δώσει ελπίδα σε παιδάκια και ανθρώπους που πάσχουν από λιμούς, λοιμούς και φυσικές καταστροφές. Η ζωή της όλη είναι μια προσφορά προς τον αναξιοπαθούντα συνάνθρωπό της. Ίσως είναι μοναδική περίπτωση δημοσίου προσώπου ανά το παγκόσμιο, με τόση πλούσια προσφορά στον αγώνα κατά της αδικίας και της φτώχιας, αγώνας μάλιστα που δεν γνωρίζει σύνορα, χώρες ή έθνη. Βραβευμένη λογοτέχνιδα με τις ευαισθησίες του ανθρώπου που έχει πλούσιο συναισθηματικό κόσμο, έχει να παρουσιάσει πλούσια πολυσχιδή δράση με ένα αξιοζήλευτο εύρος.

Της Αλεξίας Καφετζή

Θα μπορούσε κανείς να γράφει και να μιλά με τις ώρες για την αλτρουιστική προσφορά της Ελένης Θεοχάρους. Τα πεπραγμένα της στον τομέα της φιλανθρωπίας και των αγώνων της για επικράτηση της δικαιοσύνης, για την υπεράσπιση των αδυνάτων λαών, χρειάζονται τόμοι για να καταγραφούν. Οι λαοί της Αρμενίας, της Παλαιστίνης, του Νακόρνο Καραμπάχ, του Κουρδιστάν, της Βοσνίας, του Αφγανιστάν, πολλών χωρών της Αφρικής γνώρισαν κατά καιρούς τις ευεργετικές παρεμβάσεις της Ελένης Θεοχάρους. Τόσο στον ιατρικό τομέα όσο και στον πολιτικό στίβο. Από τη θέση της Ευρωβουλευτίνας, θέση που κατέχει εδώ και δυο θητείες, έδωσε μάχες κυριολεκτικά για να υπερασπίσει τους αδικουμένους, άτομα ή λαούς. Για τη δράση της αυτή δέχτηκε απειλές, κηρύχτηκε από κυβερνήσεις nongrataperson και λοιδωρήθηκε. Σε καμιά όμως περίπτωση δεν υποχώρησε ούτε έκανε εκπτώσεις στις πανανθρώπινες αρχές και ιδανικά που υπηρετεί. Δεν ορρώδησε μπροστά σε κανένα κίνδυνο και δεν δέχτηκε να κύψει τον αυχένα.

Η πολιτική για την Ελένη Θεοχάρους είναι έπαλξη προσφοράς. Μετερίζι αγώνα για δικαιοσύνη και ανθρώπινα δικαιώματα. Ολόκληρη η ζωή της είναι συνυφασμένη με αγώνες και αγωνίες για τους αδικημένους, για την καταπολέμηση της φτώχιας, της πείνας και των ασθενειών. Εδώ και μια σχεδόν εικοσαετία, είτε από τη θέση του μέλους της κυπριακής Βουλής είτε από τη θέση του Ευρωβουλευτή αναλώνει τον εαυτό της για ένα καλύτερο μέλλον του πολίτη και των λαών. Η πολιτική της δραστηριότητα και οι υποχρεώσεις της που προκύπτουν από τη θέση του Ευρωβουλευτή, δεν την εμπόδισε να συνεχίσει να ενδιαφέρεται και να προσφέρει και στους άλλους τομείς, όπως το έκανε τόσα χρόνια προηγουμένως.

Δικαιωματικά η Ελένη Θεοχάρους διεκδικεί και τώρα εκλογή της στο Ευρωκοινοβούλιο. Με παράσημο τις περγαμηνές που απέκτησε με τους αγώνες και την ανιδιοτελή προσφορά της στον διεθνή στίβο, απευθύνεται στους Κύπριους ψηφοφόρους που θα προσέλθουν την Κυριακή στις κάλπες. Μπορεί να βλέπει στα μάτια τους ψηφοφόρους και να τους καλεί να την ψηφίσουν και πάλι. Με την υπόσχεση ότι θα συνεχίσει τους αγώνες με τους οποίους έγινε γνωστή στα πέρατα του κόσμου. Χωρίς ενδοιασμούς και αναστολές η Ελένη Θεοχάρους μπορεί να καλέσει γνωστούς και αγνώστους να της δώσουν ξανά την ευκαιρία να συνεχίσει την προσφορά της στον Κύπριο πολίτη, στον Ευρωπαίο πολίτη, στον πολίτη του κόσμου.

Οι ψηφοφόροι έχουν μπροστά τους μια δοκιμασμένη λύση, μια αξιόπιστη επιλογή. Είναι η Ελένη Θεοχάρους που με τη ζωή και τη δράση της δεκαετίες τώρα, αναδείχθηκε σε φωτεινό παράδειγμα και οδηγός για τον καθένα που θέλει να ονομάζεται άνθρωπος. Ψήφος στην Ελένη Θεοχάρους είναι ψήφος και επιβράβευση του εκπροσώπου της αλληλεγγύης, της φιλανθρωπίας και της ανιδιοτελούς προσφοράς. Είναι σίγουρο ότι πολλοί λαοί της Μέσης Ανατολής, της Αφρικής και άλλων χωρών αν είχαν δικαίωμα φωνής και ψήφου δεν θα είχαν κανένα ενδοιασμό ή αναστολή για την επιλογή της ερχόμενης Κυριακής. Το ίδιο σίγουρο είναι ότι ο Κύπριος πολίτης που θα προσέλθει την Κυριακή στις κάλπες θα κάνει κι αυτός την ίδια επιλογή.