Ενώπιον του Υπουργικού στην προσεχή του συνεδρία ο πλήρης κατάλογος έργων για τις ορεινές περιοχές

Ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου θα κατατεθεί κατά την προσεχή του συνεδρία ο πλήρης κατάλογος με τα έργα που θα υλοποιηθούν στο πλαίσιο της εθνικής στρατηγικής για τις ορεινές περιοχές. Σήμερα παρουσιάστηκαν σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, οι 18 μελέτες για την εθνική αυτή στρατηγική.

Η Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπος, Κλέλια Βασιλείου, δήλωσε πως κατά τη σύσκεψη παρουσιάστηκε το χρονοδιάγραμμα που υπάρχει, τα προτεινόμενα έργα και οι προϋπολογισμοί τους εντός ενός δεκαετούς πλαισίου. Πρόσθεσε πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ζήτησε να προτεραιοποιηθούν τα άμεσα έργα, που θα γίνουν εντός των επόμενων δυο – τριών ετών και στη συνέχεια να παρουσιαστεί στην ολότητά του το δεκαετές πλάνο σε πλήρη ανάλυση.

«Αναμένεται αυτή την εβδομάδα από τις τεχνικές επιτροπές να γίνουν οι τελικές διευκρινίσεις στη λογική της προτεραιοποίησης και από τον Επίτροπο Ανάπτυξης Ορεινών Κοινοτήτων, και στο επόμενο Υπουργικό Συμβούλιο θα κατατεθεί ο πλήρης κατάλογος με τα έργα και τους προϋπολογισμούς άμεσης και έμμεσης προτεραιότητας για τελική έγκριση από το Υπουργικό Συμβούλιο», σημείωσε η κ. Βασιλείου. Είπε πως  «το τελικό κείμενο της διαβούλευσης, το πλαίσιο δηλαδή, αφορά στην καταγραφή κυρίως του όρου ορεινότητα.

Η κ. Βασιλείου σημείωσε πως στη σημερινή ειδική συνεδρίαση έλαβαν μέρος όσοι Υπουργοί συμμετείχαν στη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, που προηγήθηκε, και οι τεχνικές επιτροπές που έχουν συμμετοχή στη σύσταση της Εθνικής Στρατηγικής για τις ορεινές περιοχές. Συμμετείχε επίσης ο  Επίτροπος Ανάπτυξης Ορεινών Περιοχών, Γιαννάκης Παπαδούρης, ο οποίος σε δηλώσεις του και ερωτηθείς πότε αναμένονται τα πρώτα απτά αποτελέσματα από την εφαρμογή της εθνικής στρατηγικής, είπε πως το πρόγραμμα κατατέθηκε σήμερα και ξεκινά από το δεύτερο εξάμηνο του 2019.

‘Αρα θα δούμε άμεσα αποτελέσματα, ανέφερε, σημειώνοντας πως στην αρχή οι δράσεις θα είναι οργανωτικές για να τεθούν οι υποδομές για να αρχίσει η δουλειά. Πρόσθεσε πως πραγματικά έργα μπορούμε να αρχίσουμε να βλέπουμε αρχής γενομένης από το 2020, σημειώνοντας πως «ο προϋπολογισμός τέθηκε με τέτοιο τρόπο ούτως ώστε η προγραμματική περίοδος 2022-2027 να μας έχει έτοιμους και να ενταχθούν όσα προτείναμε στη νέα προγραμματική περίοδο της ΕΕ».

Ερωτηθείς για τη στάση του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο κ. Παπαδούρης ανέφερε πως ήταν ενθουσιασμένος για το τί πρέπει να γίνει στο Τρόοδος.

Σε ό,τι αφορά το κόστος, ο Επίτροπος είπε πως για ότι έχει προγραμματιστεί, για τις μελέτες, υπάρχουν κάπου 150 εκατομμύρια ευρώ για τη δεκαετία. Ανέφερε ακόμη πως τα τελευταία δέκα χρόνια έχουν ξοδευτεί περισσότερα από όσα προϋπολογίζονται τώρα και πως τα χρήματα αυτά είχαν ξοδευτεί απρογραμμάτιστα, άστοχα και αποσπασματικά και δεν έχουν το αναμενόμενο αποτέλεσμα.

«Εμείς τώρα για ότι προτείνουμε έχουμε τρόπους αξιολόγησης για να δούμε την αποτελεσματικότητά τους και να δούμε το τί πρόσφεραν στην οικονομία, τί θέσεις εργασίας παράγουν και αυτά θα αναθεωρούνται συνεχώς», ανέφερε.

Ερωτηθείς τί περιλαμβάνει η εθνική στρατηγική, είπε πως είναι μια ολιστική στρατηγική. «Δεν υπάρχει θέμα, δεν υπάρχει κεφάλαιο, δεν υπάρχει Υπουργείο που να μην εμπλέκεται σε αυτή τη στρατηγική», σημείωσε.

Πρόσθεσε πως είναι μια ολιστική προσέγγιση για το πώς επιτέλους αναβιώνουν οι ορεινές κοινότητες. «Αφορά τα πάντα, μπαίνει σε κεφάλαια όπως είναι η γεωργία, η κτηνοτροφία, η μεταποίηση, ο τουρισμός, η υγεία, η εκπαίδευση, η ενέργεια, ο πολιτισμός, το φυσικό περιβάλλον», σημείωσε.

Ερωτηθείς αν είναι ικανοποιημένος από τη σημερινή συνεδρίαση, ο κ. Παπαδούρης είπε πως είναι πολύ ικανοποιημένος. «Και είμαι ικανοποιημένος σε ένα συγκεκριμένο σημείο, ότι ο Πρόεδρος καλώντας εδώ όλους τους Υπουργούς μαζί – διότι τους έχω δει όλους ξεχωριστά και τους Υπουργούς και το προσωπικό τους – αλλά καλώντας εδώ όλους τους Υπουργούς και όλους τους Γενικούς Διευθυντές και τους εμπλεκόμενους Διευθυντές τμημάτων για πρώτη φορά μπορέσαμε να παρουσιάσουμε αυτό τον όγκο ης δουλειάς που έχει γίνει», ανέφερε.

Σημείωσε πως για πρώτη φορά συνειδητοποίησαν όλοι το τί έργο έχει υλοποιηθεί και ότι το τί χρειάζεται τώρα είναι η υλοποίηση αυτής της μελέτης. «Διότι αυτή η μελέτη πράγματι σκοπό έχει όχι μόνο να συγκρατήσει τον πληθυσμό αλλά να ελκύσει νέο πληθυσμό, να δημιουργήσει ορεινή οικονομία», είπε, προσθέτοντας πως ο τουρισμός είναι επίσης ένα μεγάλο κεφάλαιο.

Ανέφερε πως ο τουρισμός του Τροόδους θα είναι ένας ξεχωριστός τουρισμός για αυτή την περιοχή, που βασίζεται πάνω στη γεωργία, την κτηνοτροφία, τη μεταποίηση, την παράδοση, το φυσικό περιβάλλον, τον πολιτισμό που υπάρχει εκεί. ‘Όλα αυτά θα αποτελέσουν τη βάση του τουρισμού του Τροόδους, ανέφερε.

Ο κ. Παπαδούρης είπε πως για τις προτάσεις που γίνονται υπάρχουν χρονοδιαγράμματα για την υλοποίησή τους και είναι όλες κοστολογημένες. Ανέφερε πως μιλούμε για υλοποίηση σε βάθος δεκαετίας, ξεκινώντας όμως άμεσα.

Πηγή:ΚΥΠΕ