Ετοιμότητα Κύπρου για παροχή βοήθειας στο Ισραήλ για κατάσβεση πυρκαγιών

Το Ισραήλ έχει ζητήσει από την Κύπρο να επιβεβαιώσει ότι μπορεί να παράσχει βοήθεια με πτητικά μέσα για την κατάσβεση πυρκαγιών που μαίνονται στη γειτονική χώρα, δήλωσε στο ΚΥΠΕ λειτουργός του Εθνικού Κέντρου Διαχείρισης Κρίσεων στο Υπουργείο Εξωτερικών, σημειώνοντας πως η Κύπρος έχει απαντήσει θετικά για την παροχή βοήθειας με δυο πυροσβεστικά αεροσκάφη από το Τμήμα Δασών.

Τώρα αναμένουμε το επίσημο αίτημα από το Ισραήλ για παροχή βοήθειας, αφού εξετάσει τις απαντήσεις που θα πάρει από όλα τα κράτη στα οποία αποτάθηκε, ανέφερε ο λειτουργός του Κέντρου, σημειώνοντας πως “συνήθως η αεροπυρόσβεση αποφεύγεται το βράδυ άρα μιλούμε για αύριο το πρωί”.

Είπε ακόμη πως στο Ισραήλ έγινε μια ευρεία σύσκεψη για να καθοριστούν οι δυνάμεις που θα ζητηθούν από άλλες χώρες. Η Κυπριακή Δημοκρατία βρίσκεται στη λίστα των χωρών που έχει απαντήσει θετικά άρα εμείς αναμένουμε, σημείωσε.

“Αυτή τη στιγμή εκείνο το οποίο υπάρχει είναι το αίτημα για να παρέχουμε επίσημα πληροφόρηση προς το κράτος του Ισραήλ εάν οι αρχές της Δημοκρατίας έχουν τη δυνατότητα και την ετοιμότητα να παρέχουν πτητικά μέσα για πυρόσβεση. Εμείς έχουμε απαντήσει θετικά για παροχή βοήθειας με δυο πυροσβεστικά αεροσκάφη από το Τμήμα Δασών”, σημείωσε ο λειτουργός του Εθνικού Κέντρου Διαχείρισης Κρίσεων.

Ανέφερε εξάλλου πως μέχρι στιγμής δεν έχει ζητηθεί οτιδήποτε σε σχέση με παροχή βοήθειας με επίγειες δυνάμεις. Απλά στον ευρύτερο σχεδιασμό ετοιμότητας γίνονται κάποιοι έλεγχοι ενεργοποίησης του προσωπικού σε περίπτωση που ζητηθεί κα προσωπικό επί του εδάφους, ανέφερε.

Σημείωσε πως εναπόκειται στο Ισραήλ να αποφασίσει ανάλογα με τις απαντήσεις που λαμβάνει από γειτονικές χώρες σε σχέση με την ετοιμότητά τους για παροχή βοήθειας πώς θα συνδυάσει αυτή τη βοήθεια, και πότε θα τη ζητήσει επίσημα, μέσω της διπλωματικής οδού.

Στο μεταξύ σε ανάρτησή του στο twitter, o εκπρόσωπος Τύπου του ισραηλινού ΥΠΕΞ Εμανουέλ Νασόν ανέφερε πως λόγω των ακραίων καιρικών συνθηκών, το Ισραήλ αντιμετωπίζει σήμερα επικίνδυνες δασικές πυρκαγιές σε κατοικημένες περιοχές.

Με οδηγίες του Ισραηλινού Πρωθυπουργού Βενιαμίν Νετανιάχου, το Υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ επικοινωνεί με φίλες χώρες προκειμένου να εξετάσει την πιθανότητα διεθνούς βοήθειας, σημείωσε.

Πηγή: ΚΥΠΕ