Εξειδικευμένο κέντρο στήριξης ατόμων με εμπειρίες σεξουαλικής κακοποίησης ή εκμετάλλευσης ενέκρινε το Υπουργικό

Tην πρόταση που υπέβαλε ο Υπουργός Υγείας, Κωνσταντίνος Ιωάννου, και αφορά στη λειτουργία εξειδικευμένου Κέντρου στήριξης και θεραπείας ενήλικων ατόμων με εμπειρίες σεξουαλικής κακοποίησης ή εκμετάλλευσης ως παιδιά, ενέκρινε σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο κατά τη συνεδρία του.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, με την απόφαση δρομολογείται η υλοποίηση της εξαγγελίας του Προέδρου της Δημοκρατίας τον Νοέμβριο 2018 για δημιουργία Κέντρου παροχής πολυεπίπεδης στήριξης και θεραπείας ενηλίκων που έχουν βιώσει σεξουαλική κακοποίηση και εκμετάλλευση όταν ήταν παιδιά, βάσει της σχετικής Πρότασης που ετοίμασε το Συμβούλιο «Φωνή».

Στην Κύπρο τα τελευταία πέντε χρόνια αναπτύσσεται με επιτυχία ένα ολοκληρωμένο σύστημα στήριξης παιδιών θυμάτων σεξουαλικής κακοποίησης.

Αναγνωρίζοντας, ωστόσο, ότι το φαινόμενο είναι διαχρονικό και ότι στην Κύπρο απουσιάζει σύστημα στήριξης των ατόμων που αντιμετωπίζουν τις παρενέργειες και τις συνέπειες κακοποίησης που υπέστησαν όταν ήταν παιδιά, η Κυβέρνηση προχωρά με τη λειτουργεία του εξειδικευμένου Κέντρου, με στόχο να μπορούν τα άτομα αυτά να διαχειριστούν οποιεσδήποτε συνέπειες και να μπορέσουν να ζήσουν τις ζωές που επιθυμούν με υγεία και ευημερία.

Μέσω διεπιστημονικής προσέγγισης και παροχής πολλαπλών, προσβάσιμων και εξειδικευμένων υπηρεσιών, επιδιώκεται κυρίως ο περιορισμός των αρνητικών συνεπειών που έχει προκαλέσει η όποια μορφής παιδική κακοποίηση, αλλά και η ενδυνάμωση των ατόμων που βίωσαν σεξουαλική βία, ώστε να βιώνουν την κοινωνική, ερωτική, σεξουαλική και όποια άλλη πτυχή της ζωής τους με υγεία και ευημερία.

Η εφαρμογή του Προγράμματος και η λειτουργία του Κέντρου στοχεύει επίσης στην καταπολέμηση και την πρόληψη της σεξουαλικής βίας.

Οι υπηρεσίες στήριξης και θεραπείας θα αφορούν στη σωματική, την ψυχολογική και την κοινωνική υγεία του ατόμου και θα συμπεριλαμβάνουν την παροχή ψυχολογικής, κοινωνικής, νομικής και ιατρικής στήριξης ή συμβουλευτικής, με σκοπό την υγιή ένταξη των εξυπηρετούμενων στην κοινωνία.

Επιπλέον, το Κέντρο θα παρέχει υπηρεσίες καταπολέμησης και πρόληψης τέτοιων φαινομένων, καθώς και δωρεάν τηλεφωνική γραμμή ενημέρωσης, που θα λειτουργεί ως πηγή πληροφόρησης, βασικής στήριξης για πιθανά θύματα και πύλη εισόδου στην κύρια δομή.

Την ευθύνη για την εποπτεία του Προγράμματος θα έχει το Υπουργείο Υγείας σε συνεργασία με όλες τις εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες.

Πηγή:ΚΥΠΕ