Γ. Γεωργίου: “Να αναξέσουμε το ενδιαφέρον της Ευρώπης για την Κύπρo”

Πρέπει να αναξέσουμε το ενδιαφέρον της Ευρώπης για την Κύπρο και να υποδείξουμε την ανάγκη προστασίας της κυριαρχίας μας στην ΑΟΖ, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο νεοεκλεγείς Ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ – Αριστερά – Νέες Δυνάμεις Γιώργος Γεωργίου μετά την ανακήρυξή των Κύπριων Ευρωβουλευτών για την περίοδο 2019-2024 που έγινε στο Συνεδριακό Κέντρο “Φιλοξενία” στη Λευκωσία.

Ερωτηθείς για τις προτεραιότητες που θέτει ως Ευρωβουλευτής, ο κ. Γεωργίου είπε πως “είναι τόσο κρίσιμα τα ζητήματα που αφορούν στο Κυπριακό και την ΑΟΖ που θεωρώ ότι ατομικά, ως κόμμα αλλά και όλη η ομάδα θα πρέπει να εγκύψουμε σε αυτά”.

“Να αναξέσουμε το ενδιαφέρον Ευρώπης για την Κύπρο, να υποδείξουμε την ανάγκη προστασίας της κυριαρχίας μας στην ΑΟΖ και μέσα από την έκθεση προόδου να προσπαθήσουμε να συμβάλουμε προς την κατεύθυνση συνέτισης, εάν είναι δυνατόν, της Τουρκίας, μακριά από την ανάγκη σε πρώτη φάση επιβολής οποιωνδήποτε μέτρων και κυρώσεων τα οποία καθόλου δεν αποκλείουμε, κυρίως όμως προς την κατεύθυνση δραστηριοποίησης της Ευρώπης και άσκησης πίεσης, έτσι που η Τουρκία να συναινέσει στην επανέναρξη των συνομιλιών”, ανέφερε.

Σε ερώτηση για το μήνυμα που στέλνει το αποτέλεσμα των εκλογών προς τα πολιτικά κόμματα, ο κ. Γεωργίου είπε πως “στέλνει ένα φοβερό μήνυμα η αποχή, η οποία δεν αντιμετωπίζεται επιφανειακά, είναι τόσο βαθιά πλέον που θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με ένα πολύ συστημικό, δομημένο, αποτελεσματικό τρόπο”.

“Μας γυρίζουν την πλάτη και στο τέλος θα απομείνουν ελάχιστοι γραφικοί ή το πιο επικίνδυνο ιδιοτελείς και συμφεροντολόγοι να ασχολούνται με την πολιτική”, σημείωσε.

Είπε ακόμη πως το πολύ ψηλό ποσοστό που έχει πάρει το ΕΛΑΜ δεν αντιμετωπίζεται παροδικά, στιγμιαία ως μπαμπούλας. “Είναι μπαμπούλας ενδεχομένως, θα πρέπει όμως να αναλυθεί ο χαρακτήρας και η φύση αυτού του κινήματος, γιατί εδραιώνεται και ανεβάζει ποσοστά συνεχώς, και να αντιμετωπιστεί με μια διαχρονική πολιτική συνέπεια από όλους, την κυβέρνηση αλλά και κόμματα τα οποία κινούνται στο λεγόμενο δημοκρατικό τόξο”, ανέφερε.

Ερωτηθείς για την εκλογή του Τ/κ Νιαζί Κιζίλγκιουρεκ ως Ευρωβουλευτή του ΑΚΕΛ, ο κ. Γεωργίου είπε πως αυτό που έκανε το ΑΚΕΛ ήταν ένα φοβερό, καινοτόμο πολιτικό εγχείρημα.

“Δεν έκρυβε καμία εκλογική σκοπιμότητα παρά μόνο ήταν μια συνειδητή πολιτική επιλογή κάτω από τα πολύ άσχημα δεδομένα σε ότι αφορά στο Κυπριακό και την εδραιούμενη συνεχώς διχοτόμηση”, σημείωσε.

Πρόσθεσε πως “η παρουσία του Νιαζί στο ψηφοδέλτιο έστειλε το μήνυμα ότι μπορούν οι δυο κοινότητες και σε αυτό το επίπεδο να συνυπάρξουν, να συλλειτουργήσουν με ένα τρόπο αποδοτικό”.

“Η εκλογή του Νιαζί στέλλει και διεθνώς το μήνυμα ότι εδώ μπορούν να υπάρξουν τα δεδομένα έτσι που να οδηγηθούμε σε μια λύση και αρμονικά να συμβιώνουμε σε αυτό τον τόπο”, πρόσθεσε ο κ. Γεωργίου.

“Αντιλαμβάνομαι ότι ήταν πάρα πολύ δύσκολο να γίνει αποδεκτό αυτό το πράγμα από άλλες πολιτικές ή κοινωνικές δυνάμεις. Ελπίζω να ανοίξαμε τον δρόμο και σιγά-σιγά να ξεπερνιούνται αγκυλώσεις και προκαταλήψεις του παρελθόντος”, κατέληξε.

ΚΥΠΕ