ΓεΣΥ: Δημοσιοποιείται εντός της ημέρας ο κατάλογος φαρμάκων

Εντός της ημέρας δημοσιοποιείται ο κατάλογος των φαρμάκων, τα οποία θα είναι διαθέσιμα και θα αποζημιώνονται από το Γενικό Σχέδιο Υγείας (ΓεΣΥ) από την 1η Ιουνίου 2019, δήλωσε στο ΚΥΠΕ, ο Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ) Άθως Τσινωντίδης.

Ο κατάλογος θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του ΟΑΥ.

«Θα δημοσιοποιήσουμε των κατάλογο των φαρμάκων. Αυτός ο κατάλογος περιλαμβάνει πέραν των χιλίων φαρμάκων και θα εμπλουτίζεται ενόσω οι φαρμακευτικές εταιρείες θα μας ενημερώνουν ότι θα μπορούν να τροφοδοτήσουν την αγορά με νέα φάρμακα. Ο τελικός κατάλογος θα περιλαμβάνει περίπου 1500 φάρμακα», είπε ο κ. Τσινωντίδης.

Σε ερώτηση τι θα γίνει με τα φάρμακα που χρειάζονται οι δικαιούχοι και δεν θα περιλαμβάνονται στον κατάλογο, ανέφερε ότι «αυτή την στιγμή αυτά τα φάρμακα που περιλαμβάνονται στον κατάλογο είναι τα προϊόντα που σήμερα έχουν πωλήσεις στον ιδιωτικό τομέα».

Είναι σημαντικό όμως, συνέχισε, να πούμε ότι κάποια φάρμακα, τα οποία είναι ακριβές θεραπείες, τις οποίες οι δικαιούχοι ασθενείς λαμβάνουν από τα κρατικά νοσηλευτήρια, αυτά τα φάρμακα δεν εμφανίζονται στον κατάλογο που θα δημοσιευτεί και οι δικαιούχοι αυτοί θα συνεχίσουν να τα λαμβάνουν από τα κρατικά νοσηλευτήρια.

Ραντεβού με ειδικούς γιατρούς του δημοσίου, ΙΓΝΚ, Ογκολογικό Κέντρο Τράπεζας Κύπρου

Όσον αφορά τα ραντεβού σε ειδικούς γιατρούς του δημοσίου, του Ινστιτούτου Γενετικής Νευρολογίας και του Ογκολογικού Κέντρου της Τράπεζας Κύπρου, ο κ. Τσινωντίδης είπε πως αυτά θα ισχύουν από την 1η Ιουνίου και δεν θα χρειαστεί οι δικαιούχοι να εξασφαλίσουν παραπεμπτικό από τον προσωπικό τους γιατρό.

«Δεν χρειάζονται να τρέξουν στους προσωπικούς τους γιατρούς για να εξασφαλίσουν παραπεμπτικό για προγραμματισμένα ραντεβού που έχουν κατά τους μήνες Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο και επιπλέον οι δικαιούχοι δεν χρειάζονται να πάνε στους προσωπικούς τους γιατρούς για να υπογράψουν την συμφωνία μεταξύ του δικαιούχου και του προσωπικού γιατρού. Αυτό μπορούν να το κάμουν όταν κι εφόσον χρειαστούν ιατρική φροντίδα και θα επισκεφθούν για πρώτη φορά τον γιατρό τους», συμπλήρωσε.

Πηγή: ΚΥΠΕ