Η ΕΚΤ παρατείνει την προθεσμία αιτήσεων για διευθυντικές θέσεις, αφού δεν κατάφερε να προσλάβει γυναίκες

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) παράτεινε την προθεσμία για την πλήρωση τριών διευθυντικών θέσεων εργασίας στο σκέλος της τραπεζικής εποπτείας, μετά την αποτυχία της να προσλάβει για αυτές γυναίκες, ανέφεραν στο πρακτορείο Reuters δύο πηγές της Τράπεζας, αντικατοπτρίζοντας τον μακρύ αγώνα της τράπεζας να προσελκύσει γυναικεία ταλέντα στις ανώτερες θέσεις.

Με μια μόνο γυναίκα στο 25μελές διοικητικό της συμβούλιο της και λίγες γυναίκες στο εποπτικό της συμβούλιο, η ΕΚΤ έχει εδώ και καιρό δεχτεί κριτική από το Ευρωκοινοβούλιο για την καλλιέργεια μιας κουλτούρας που ευνοεί τους άνδρες, ενώ οι άνδρες κατέχουν πάνω από τα τρία τέταρτα των ανώτερων διευθυντικών θέσεων.

Η πίεση προς την τράπεζα αυξήθηκε τους τελευταίους μήνες, όταν δύο ανώτατα στελέχη του εποπτικού μηχανισμού της ΕΚΤ η Ντανιέλ Νουί και η Ζαμπίνε Λάουτενσλεγκερ , αντικαταστάθηκαν από άνδρες, σε αντίθεση με τον δηλωμένο στόχο της ΕΚΤ για βελτίωση της ισορροπίας μεταξύ των φύλων.

Η ΕΚΤ, η οποία εποπτεύει 117 από τις μεγαλύτερες τράπεζες της ευρωζώνης με περιουσιακά στοιχεία 21 τρισεκατομμυρίων ευρώ, παράτεινε την προθεσμία αιτήσεων για τις τρεις κενές θέσεις του Εποπτικού Συμβουλίου μέχρι τις 12 Ιουνίου αντί για την αρχική προθεσμία στις 15 Μαΐου.

Εκπρόσωπος της ΕΚΤ αρνήθηκε να σχολιάσει το θέμα στο Reuters. Ενώ η ΕΚΤ δεν έχει καμία νομική υποχρέωση να προσλάβει γυναίκες για τις θέσεις εργασίας, η επιλογή μόνο ανδρών θα στερούσε από την τράπεζα σημαντική πολιτική υποστήριξη και πιθανόν θα καθυστερούσε την έγκριση του νέου μέλους του διοικητικού συμβουλίου Ιβ Μερς, ο οποίος προορίζεται για Αντιπρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου.
Ο Μερς που αντικαθιστά την Λάουτενσλεγκερ  στη συγκεκριμένη θέση, χρειάζεται την έγκριση του ΕΚ πριν αναλάβει τη θέση.  Πηγές ανέφεραν ότι ιδανικά θα πρέπει να υπάρχουν τουλάχιστον δύο γυναίκες στο εξαμελές Εποπτικό Συμβούλιου, ώστε να αποφευχθεί η εσωτερική ένταση για το θέμα της ισότητας των φύλων.
Η ένταση στο θέμα της ισότητας, που μπορεί να επιβραδύνει την έγκριση των μελών του ΔΣ της ΕΚΤ, μπορεί να αποτελέσει  πονοκέφαλο το επόμενο χρονικό διάστημα με την αποχώρηση του Προέδρου της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι και του μέλους του ΔΣ Μπενουά Κερέ.

ΚΥΠΕ