Η Τουρκία δεν πληρώνει τον δικηγόρο των αιτητών της υπόθεσης Γκιουζέλγιουρτλου

Η Τουρκία ενημέρωσε τον δικηγόρο των Τ/κ αιτητών της υπόθεσης Γκιουζέλγιουρτλου, Αλπέρ Ριζά, ότι δεν προτίθεται να καταβάλει τα δικηγορικά έξοδα που επιδίκασε στην απόφασή του το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, σύμφωνα με επιστολή του ίδιου του δικηγόρου στο Στρασβούργο.

Πρόκειται για την υπόθεση δολοφονίας τριών μελών της οικογένειας Γκιουζέλγιουρτλου (πατέρας, μητέρα και κόρη), που είχαν δολοφονηθεί τον Ιανουάριο του 2005 στον αυτοκινητόδρομο Λευκωσίας-Λάρνακας, ενώ οι δολοφόνοι είχαν διαφύγει στα κατεχόμενα. Τον περασμένο Ιανουάριο, η μείζονα σύνθεση του ΕΔΑΔ αποφάνθηκε ότι δεν υπήρξε καμία παραβίαση του άρθρου 2 της Σύμβασης από τη Λευκωσία στην υπόθεση Γκουζέλγιουρτλου. Ταυτόχρονα, οι δικαστές έκριναν ομόφωνα ότι η Άγκυρα παραβίασε τις σχετικές πρόνοιες αναφορικά με το δικαίωμα στη ζωή και την αποτελεσματική διερεύνηση της υπόθεσης δολοφονίας της οικογένειας Τουρκοκυπρίων.

Ως εκ τούτου, το ΕΔΑΔ καλούσε την Άγκυρα να καταβάλει εντός τριμήνου σε κάθε αιτητή, που είναι συγγενείς της οικογένειας των δολοφονηθέντων Τουρκοκυπρίων, €8.500 για ηθική βλάβη, καθώς και €10.000 συνολικά προς όλους τους αιτητές για δικαστικά έξοδα.

Με επιστολή του στο Στρασβούργο, ο κ. Ριζά λέει ότι αν και η τουρκική Κυβέρνηση αρχικά είχε υποδηλώσει ότι θα πλήρωνε τα δικαστικά έξοδα ύψους €10.000 απευθείας στον λογαριασμό του, ακολούθως «άλλαξε γνώμη στη βάση του ότι αποφασίστηκε να καταβληθούν τα έξοδα απευθείας στους αιτητές».

Ο κ. Ριζά ζητά να ανοίξει εκ νέου η υπόθεση στο Δικαστήριο, ώστε η μείζονα σύνθεση να αποφασίσει αναφορικά με την καταβολή των δικηγορικών εξόδων, αλλά και αν πρέπει να πληρωθεί τόκος μετά την εκπνοή της περιόδου των τριών μηνών.

Πηγή: ΚΥΠΕ