Ιταλός Πρόεδρος: Οι τουρκικές ενέργειες να αντιμετωπιστούν συλλογικά από ΕΕ

Οι ενέργειες της Τουρκίας θα πρέπει να αντιμετωπιστούν συλλογικά από την Ευρωπαϊκή Ένωση αφού στην ουσία αποτελούν πρόβλημα της ΕΕ, ανέφερε ο Ιταλός Πρόεδρος στη διάρκεια της επίδοσης των διαπιστευτηρίων του νέου Πρέσβη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ιταλία.

Ανακοίνωση από το ΓΤΠ αναφέρει ότι στη διάρκεια της τελετής, η οποία πραγματοποιήθηκε στις 9 Μαΐου 2019 στη Ρώμη, ο Πρέσβης Μηνάς Χατζημιχαήλ ενημέρωσε τον Ιταλό Πρόεδρο Sergio Mattarella για τις προσπάθειες επανέναρξης των συνομιλιών, για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και για την κατάσταση στα κατεχόμενα με ιδιαίτερη έμφαση στην αλλοίωση του χαρακτήρα των κατεχομένων που επιδιώκει η Τουρκία. Ενημέρωσε παράλληλα για τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας εντός της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, υπογραμμίζοντας τη σημασία όπως και η Ιταλία στηρίξει την προάσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο Πρόεδρος Mattarella υπογράμμισε πως οι ενέργειες της Τουρκίας θα πρέπει να αντιμετωπιστούν συλλογικά από την Ευρωπαϊκή Ένωση αφού στην ουσία αποτελούν πρόβλημα της ΕΕ.

Επιπρόσθετα, ο Πρέσβης Χατζημιχαήλ εξέφρασε τη δέσμευση της Κυβέρνησης για την περαιτέρω εμβάθυνση των σχέσεων μεταξύ Κύπρου και Ιταλίας, τόσο ως εταίροι στην Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά ιδιαίτερα λαμβάνοντας υπόψη τον στρατηγικό ρόλο που έχει η Ιταλία στο ενεργειακό πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας και τα κοινά συμφέροντα των δύο χωρών στην ανατολική Μεσόγειο.

Εξήρε τους δεσμούς φιλίας και συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, μεταφέροντας παράλληλα πρόσκληση του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη προς τον Πρόεδρο Mattarella για να πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο εντός του έτους, πρόσκληση που ο Ιταλός Πρόεδρος αποδέχτηκε, απευθύνοντας παράλληλα και ο ίδιος πρόσκληση προς τον Πρόεδρο Αναστασιάδη.

Πηγή: ΚΥΠΕ