Καταδίκη της τουρκικής εισβολής στην κυπριακή ΑΟΖ από Τ. Βίλιερς και συναδέλφους της

«Άνομη και απαράδεκτη» χαρακτήρισε η Συντηρητική βουλευτής βορείου Λονδίνου Τερέζα Βίλιερς την τουρκική εισβολή στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου, μιλώντας στη Βουλή των Κοινοτήτων την Πέμπτη.

Εγείροντας το ζήτημα κατόπιν ενημέρωσης από Ελληνοκύπριους ψηφοφόρους της περιφέρειάς της και μέλη του κόμματος, η φιλοκύπρια βουλευτής πρόσθεσε ότι προξενεί «σοκ» το γεγονός ότι μια τέτοια ενέργεια πραγματοποιείται από χώρα σύμμαχο της Βρετανίας στο ΝΑΤΟ.

«Αυτή η Βουλή πρέπει να έχει την ευκαιρία να καταδικάσει αυτές τις ενέργειες», συμπλήρωσε η κα Βίλιερς.

Απαντώντας, η αρχηγός της Βουλής των Κοινοτήτων Άντρια Λέντσομ, που έχει την ευθύνη για την κυβερνητική ατζέντα στο κοινοβούλιο, είπε ότι πρόκειται για ένα πολύ σοβαρό θέμα και προέτρεψε την κα Βίλιερς να το εγείρει στην επόμενη συνεδρία με ερωτήσεις επί θεμάτων εξωτερικής πολιτικής προς τον υπουργό Εξωτερικών, στις 14 του τρέχοντος μήνα.

Η κα Λέντσομ επαίνεσε την κα Βίλιερς για την επισήμανση στη Βουλή «ενός τόσο σημαντικού ζητήματος».

Επιπλέον, η κα Βίλιερς και ο συνάδελφός της Συντηρητικός βουλευτής στην περιοχή του Μπάρνετ του βορείου Λονδίνου Μάθιου Όφορντ απηύθυναν επιστολή προς τον υπουργό Εξωτερικών Τζέρεμι Χαντ, προτρέποντάς τον να καταδικάσει την τουρκική παραβίαση της κυπριακής ΑΟΖ.

«Καταδικάζω αυτή την παραβίαση της ΑΟΖ της Κύπρου και είναι σοκαριστικό που υπεύθυνη για αυτό είναι μία σύμμαχός μας στο ΝΑΤΟ. Μόνο η κυπριακή κυβέρνηση έχει το νομικό δικαίωμα να εξουσιοδοτεί δραστηριότητες γεωτρήσεων εντός της ΑΟΖ της. Τα μέλη της βρετανοκυπριακής κοινότητας, συμπεριλαμβανομένων αυτών στην περιφέρειά μου, ανησυχούν βαθιά για αυτή την παραβίαση της ΑΟΖ. Για αυτό το έθιξα στη Βουλή», δήλωσε η Τερέζα Βίλιερς.

Συνέχισε λέγοντας ότι θα είναι αδύνατο να επαναρχίσουν οι συνομιλίες για λύση του Κυπριακού ενώ «αναζωπυρώνονται» οι εντάσεις κατ’ αυτόν τον τρόπο από την Τουρκία.

«Είναι ένας πρόσθετος σημαντικός λόγος γιατί η Τουρκία θα πρέπει να σταματήσει αυτή την εισβολή και να αρχίσει να σέβεται το κυριαρχικό δικαίωμα της Κύπρου να διαφυλάσσει την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της.

»Εγώ και ο συνάδελφός μου Μάθιου Όφορντ εγείρουμε το ζήτημα με τον υπουργό Εξωτερικών για να τον καλέσουμε να καταδικάσει αυτό που έχει κάνει η Τουρκία», συμπλήρωσε η κα Βίλιερς.

Σημειώνεται ότι το θέμα έχει θίξει στον υπουργό Εξωτερικών και ο έτερος Συντηρητικός βουλευτής της ίδιας περιοχής, Μάικ Φρηρ.

Στην επιστολή των βουλευτών προς τον Τζέρεμι Χαντ διατυπώνεται βαθιά ανησυχία για τις τουρκικές ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ, που χαρακτηρίζονται «απαράδεκτες και αντικρουόμενες με το διεθνές δίκαιο».

Επισημαίνονται οι επιπτώσεις των ενεργειών αυτών στην προοπτική επανέναρξης των συνομιλιών λύσης και παροτρύνεται ο Τζέρεμι Χαντ να τις καταδικάσει.

Τονίζεται επίσης η «τεράστια απογοήτευση» των Κυπρίων της Βρετανίας και η ανάγκη να ζητηθεί ο άμεσος τερματισμός της τουρκικής εισβολής στην κυπριακή ΑΟΖ.

Πηγή:ΚΥΠΕ