Κρίσιμη εκλογική μάχη για την γερμανική κυβέρνηση οι σημερινές Ευρωεκλογές

65 εκατομμύρια ψηφοφόροι καλούνται σήμερα στη Γερμανία να εκλέξουν τους 96 από τους 750 Ευρωβουλευτές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Πρόκειται παράλληλα και για μια εκλογική μάχη που αναμένεται να έχει αντίκτυπο και στις εσωτερικές πολιτικές διεργασίες της Γερμανίας.
Και αυτό διότι οι δημοσκοπήσεις δίνουν ιστορικά χαμηλά ποσοστά στα δύο μεγάλα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού, δηλαδή στους Χριστιανοδημοκράτες και τους Σοσιαλδημοκράτες.

Αντίθετα, το κόμμα των Πρασίνων –σύμφωνα πάντοτε με τις δημοσκοπήσεις- έχει σταθεροποιηθεί στη δεύτερη θέση πίσω από τους Χριστιανοδημοκράτες και για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας μπροστά από τους Σοσιαλδημοκράτες.
Την ίδια στιγμή, το ακροδεξιό κόμμα «Εναλλακτική για τη Γερμανία» αναμένεται να τερματίσει στην τέταρτη θέση, με ένα ποσοστό λίγο πάνω από το 10%.

Εάν οι δημοσκοπήσεις επαληθευτούν και από το αποτέλεσμα της κάλπης, οι αναλυτές υποστηρίζουν πως υπάρχει ενδεχόμενο νέας κυβερνητικής κρίσης και διάλυσης του σημερινού μεγάλου συνασπισμού.

Στελέχη των Σοσιαλδημοκρατών δηλώνουν πριν τις Ευρωεκλογές πως θα αποχωρήσουν από την κυβέρνηση, εάν το αποτέλεσμα τους φέρει στην τρίτη θέση και με ποσοστά κάτω του 20%.

Δημοσιεύματα του γερμανικού Τύπου αναφέρουν σήμερα πως ο πρώην Πρόεδρος των Σοσιαλδημοκρατών, Μάρτιν Σουλτς, από τη Δευτέρα θα αμφισβητήσει έντονα την επικεφαλής του κόμματος, Αντρέα Νάλες και θα ζητήσει την αποπομπή της από το αξίωμα της Προέδρου.

Από το στρατόπεδο της Αντρέα Νάλες κάνουν λόγο για διαδικασία εσωκομματικού «πραξικοπήματος» από  την πλευρά του Μάρτιν Σουλτς.

Την ίδια στιγμή, σε δημοσκόπηση, το 42% των ερωτηθέντων θέλει την Καγκελάριο Μέρκελ να παραιτείται στην περίπτωση που τα τελικά αποτελέσματα των εκλογών δείξουν, όπως και οι δημοσκοπήσεις, μεγάλη πτώση του κόμματος της.

Σε κάθε περίπτωση, πολλοί είναι αυτοί που αναμένουν από εβδομάδα πολιτικές εξελίξεις στο Βερολίνο, εξαιτίας του σημερινού εκλογικού αποτελέσματος.

 

ΚΥΠΕ