Κτηνιατρικές Υπηρεσίες: Δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για τη δημόσια υγεία από τη Νόσο του Καρρέ

Σε ενημέρωση του κοινού για τη Νόσο του Καρρέ (Distemper) στους σκύλους προβαίνουν οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, οι οποίες διαβεβαιώνουν δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για τη δημόσια υγεία και συστήνουν την ανάγκη για υπεύθυνη συμπεριφορά από τους κηδεμόνες των ζώων.

Σε ανακοίνωσή τους, με αφορμή την πληροφόρηση που έλαβαν για τη Νόσο του Καρρέ (Distemper) στους σκύλους, οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες διευκρινίζουν ότι δεν τους έχουν μέχρι στιγμής γνωστοποιηθεί, ούτε έχουν προκύψει οποιαδήποτε δεδομένα, μέσω των οποίων επίσημα να τεκμηριώνεται και να επιβεβαιώνεται πέραν πάσης αμφιβολίας, η ύπαρξη ενζωοτίας ή πανζωοτίας ένεκα του ιού της Νόσου του Καρρέ (Distemper) στην Κύπρο.

«Η διευκρίνιση αυτή καθίσταται επιβεβλημένη, λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι η συντριπτική πλειοψηφία των δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς ή/και κυνηγίου, προσκομίζεται από τους κηδεμόνες τους στους εγγεγραμμένους ιδιώτες κτηνιάτρους για κτηνιατρική παρακολούθηση και συστηματικό εμβολιασμό», σημειώνουν.

Οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες προβαίνουν σε όλες τις από μέρους τους ενδεδειγμένες ενέργειες, στο πλαίσιο διαχείρισης παρόμοιας φύσης καταστάσεων, στοχεύοντας στην ολιστική και με αποτελεσματικό τρόπο διαχείριση της παρούσας κατάστασης, οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες λαμβάνουν μέτρα για πρόληψη της διασποράς του ιού και αποτροπή της εκδήλωσης περιστατικών.

Όπως προσθέτουν «δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας του κοινού ως προς το θέμα της Δημόσιας Υγείας, καθώς η Νόσος του Καρρέ δεν περιλαμβάνεται στην ομάδα των Ζωονόσων (Ασθένειες των Ζώων οι οποίες προσβάλλουν και τον Άνθρωπο)».

«Η νόσος προσβάλλει αποκλειστικά ζώα της οικογένειας των κυνιδών (σαρκοφάγα θηλαστικά όπως ο σκύλος, λύκος, αλεπού, τσακάλι, ρακούν). Η νόσος είναι εύκολα διαχειρίσιμη εάν οι κηδεμόνες ζώων συντροφιάς ή και κυνηγίου: Ενεργούν με υπευθυνότητα τόσο έναντι των ζώων τους όσο και έναντι του κοινωνικού συνόλου, εφαρμόζοντας ορθά τους βασικούς κανόνες προστασίας, πρόληψης και αποτροπής προσβολής των ζώων από παθογόνους παράγοντες, όπως ο ιός της Νόσου του Καρρέ», σημειώνουν.

Τέλος, αναφέρουν ότι προκειμένου να διαφυλάξουν την υγεία των ζώων τους, τα προσκομίζουν συστηματικά στον κτηνίατρό τους για διερεύνηση και διασφαλίζουν να έχουν εμβολιαστεί κατά των ζωικών ασθενειών για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμα εμβόλια, βάσει των οδηγιών του παραγωγού/κατασκευαστή των εμβολίων. Μεταξύ των διαθέσιμων εμβολίων υπάρχει και αυτό κατά της Νόσου του Καρρέ.

Πηγή: ΚΥΠΕ