Με ευθύνη των Τραπεζών χάνονται ξένες καταθέσεις

Να επιταχύνουν τις διαδικασίες και τους μηχανισμούς τους, ζήτησε από της Τράπεζες ο νέος διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου Κωνσταντίνος Ηροδότου. Τονίζοντας την ανάγκη για εκσυγχρονισμό των Τραπεζών, σε εξοπλισμό αλλά και εκπαίδευση του προσωπικού τους, ο κ. Ηροδότου επισήμανε ότι το κυπριακό χρηματοπιστωτικό σύστημα χάνει πολύτιμες καταθέσεις ακριβώς λόγω της καθυστέρησης που παρουσιάζεται κατά τις διαδικασίες ελέγχου από τις αρμόδιες υπηρεσίες, γεγονός που οδηγεί ξένους καταθέτες να σηκώνουν τα χρήματά τους και τις τράπεζές μας να χάνουν πολύτιμο ρευστό.

Της Αλεξίας Καφετζή

Η εφημερίδα μας εδώ και πολύ καιρό είχε επισημάνει τους βραδείς ρυθμούς με τους οποίους εργάζονται οι Τράπεζές μας, αλλά και τις υπερβολικές και χρονοβόρες διαδικασίες που καθήλωναν εμπορικές και επιχειρηματικές δραστηριότητες. Ουκ ολίγες φορές είχαμε καλέσει τις Τράπεζες να ενεργούν γρηγορότερα χωρίς κατ΄ανάγκη να κάνουν εκπτώσεις στα θέματα ελέγχου, εκεί και όταν έπρεπε. Τώρα έρχεται ο ίδιος ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας να υποδείξει τη δυσλειτουργία αυτή και να καλέσει τις Τράπεζες να απλοποιήσουν τις διαδικασίες τους για το δικό τους καλό, αλλά και για το καλό του επιχειρηματικού κόσμου.

Έχει ιδιαίτερη σημασία ότι η υπόδειξη αυτή έγινε σε ομιλία του κ. Ηροδότου από το βήμα του εμπορικού και βιομηχανικού επιμελητηρίου. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι ήταν η πρώτη δημόσια εμφάνιση και ομιλία του νέου Διοικητή του και στην παρουσία πέραν των 200 επιχειρηματιών. Υπέδειξε ότι οι Τράπεζες θα πρέπει να ενισχύσουν τους μηχανισμούς εξέτασης και προώθησης νόμιμων συναλλαγών ξένων επενδυτών. Ζήτησε από τις Τράπεζες να καταρτίσουν κατάλληλα το προσωπικό τους, ώστε να είναι σε θέση να προωθούν χωρίς αχρείαστη χρονοτριβή, τις διαδικασίες ελέγχου των νόμιμων συναλλαγών.

«Η προσπάθεια», τόνισε «καταπολέμησης του παράνομου χρήματος, δεν θα πρέπει να επηρεάζει την έγκαιρη και ομαλή διεκπεραίωση νόμιμων συναλλαγών». Ο κ. Ηροδότου υπογράμμισε με έμφαση ότιοι τράπεζες πρέπει να επενδύσουν στην εκπαίδευση του προσωπικού και στις κατάλληλες τεχνολογίες έτσι ώστε να γίνει πιο αποτελεσματική η καταπολέμηση του ξεπλύματος χρήματος, αλλά ταυτόχρονα να μειωθούν οι αρνητικές επιπτώσεις στις νόμιμες συναλλαγές. Μάλιστα, απαντώντας σε σχετική παρατήρηση ο κ. Ηροδότου είπε ότι παρά τον φόρτο της θέσης του επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας, ο ίδιος θα συνεχίσει να ηγείται της προσπάθειας για βελτίωση της εικόνας της Κύπρου. Δεν δίστασε να πει ότι η Κεντρική Τράπεζα θα ήταν πρόθυμη να εξετάσει και να προσαρμόσει τις σχετικές οδηγίες αν διαπιστωθεί ότι υπάρχουν οποιεσδήποτε ασάφειες. Υπέδειξε όμως και προς τις Τράπεζες την ανάγκη να επενδύσουν χρόνο και χρήμα στην εκπαίδευση του προσωπικού διότι, παρατήρησε, δεν πρέπει να υποφέρουν οι νόμιμες δραστηριότητες από τη καταπολέμηση του ξεπλύματος χρήματος.

Δίνοντας το στίγμα της ανάγκης για αλλαγές και προσαρμογή στα σύγχρονα δεδομένα και τις ανάγκες που προκύπτουν, ο κ. Ηροδότου ανέφερε ότι και ο ίδιος θα προωθήσει και θα εφαρμόσει νέα δομή στο γραφείο του Διοικητή, λέγοντας ότι κάποιες από τις αλλαγές αυτές θα διαφανούν και από τις πρώτες ενέργειες που έγιναν ήδη για την ενίσχυση της παρουσίας μας στα διεθνή σώματα.

Πρόσθεσε ότι μετά από συζητήσεις που είχε με άλλους διοικητές κεντρικών τραπεζών της Ευρωζώνης, έχει συμφωνηθεί να ξεκινήσει συνεργασία σε τεχνοκρατικά θέματα.

Σε καλή πορεία η κυπριακή οικονομία

Σχετικά με την πορεία και τις προοπτικές της οικονομίας, ο κ. Ηροδότου ανέφερε ότι η δυναμική της κυπριακής οικονομίας ξεχωρίζει στην Ευρώπη, αλλά πρέπει, πρόσθεσε, να λαμβάνουμε πάντα σοβαρά υπόψη τις εξελίξεις στην Ευρωζώνη και ευρύτερα.

Είναι γνωστές, πρόσθεσε, οι ανησυχίες οικονομικών αναλυτών για τις οικονομικές προκλήσεις που υπάρχουν στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη.

Η κυπριακή οικονομία, είπε, παρουσιάζει ανάπτυξη σε πολύ υψηλό επίπεδο. Αναφέρθηκε στο ΑΕΠ που το 2018 έκλεισε στο 3,9% αλλά τα χαρακτηριστικά που ικανοποιούν, είπε, την Κεντρική Τράπεζα είναι ότι στην ανάπτυξη συνεισφέρουν διάφοροι τομείς της οικονομίας και δεν υπάρχει υπερβολική εξάρτηση από έναν τομέα.

Άλλο ένα θετικό στοιχείο είναι, είπε, ότι το ιδιωτικό χρέος μειώνεται και αυτή η τάση αναμένεται να συνεχιστεί αφού θα συνεχίσει να μειώνεται η ανεργία.

Παρά το γεγονός ότι προβλέπεται ελαφρά μείωση του ρυθμού ανάπτυξης της οικονομίας, πρόσθεσε, η ανάπτυξη αναμένεται να συνεχίσει να είναι σε ψηλά επίπεδα για τα επόμενα τρία χρόνια.

Δεν είναι λύση η πώληση κόκκινων δανείων

Για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ο κ. Ηροδότου υπέδειξε ότι «οι τράπεζες θα πρέπει προληπτικά να σχεδιάσουν τους τρόπους αντιμετώπισης των ΜΕΔ ως μέρος του επιχειρηματικού τους σχεδίου και να εκμεταλλευτούν τις ευνοϊκές συνθήκες αγοράς που υπάρχουν σήμερα καθώς και το ενδιαφέρον των επενδυτών για τη χώρα μας». Αφού υπέδειξε ότι οι Τράπεζες έχουν πλέον στα χέρια τους όλα τα εργαλεία για αντιμετώπιση του προβλήματος των κόκκινων δανείων, υπέδειξε ωστόσο, πως όταν μία τράπεζα πωλεί ΜΕΔ, αυτά φεύγουν από το τραπεζικό σύστημα, αλλά παραμένουν στην οικονομία, κάτι που διαφαίνεται στο ιδιωτικό χρέος, το οποίο μειώνεται με αργό ρυθμό.

«Πρέπει», είπε, «οι τράπεζες και οι πλατφόρμες διαχείρισης να μην συγκεντρώνονται μόνο στην πώληση δανείων».

Οι «προγραμματικές» αυτές δηλώσεις του κ. Ηροδότου έγιναν δεκτές με ευμενή σχόλια από τον επιχειρηματικό κόσμο που θεωρεί ότι μπαίνουμε σε νέα εποχή. Ανέφεραν ότι οι φρέσκιες ιδέες του Διοικητή αν μεταλαμπαδευτούν και στις διοικήσεις των εμπορικών Τραπεζών, τότε ανοίγονται ευοίωνες προοπτικές για την κυπριακή οικονομία. Οι υποδείξεις του νέου Διοικητή προς τις Τράπεζες αντανακλούν τα πάγια αιτήματα του επιχειρηματικού κόσμου προς τις Τράπεζες για τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας.