Μεγάλο το πρόβλημα διαφθοράς και ρουσφετιού στα κατεχόμενα

Το ρουσφέτι και η διαφθορά είναι διαδεδομένα στα κατεχόμενα με το 49% των ερωτηθέντων να αναφέρουν ότι υπάρχει ρουσφέτι στο θέμα της ενοικίασης της «κρατικής γης», σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας του γερμανικού ιδρύματος Friedrich Ebert.

Τα στοιχεία προβάλλουν σήμερα τα τ/κ ΜΜΕ και αναφέρουν ότι η έρευνα διεξήχθη στα κατεχόμενα εκ μέρους του ιδρύματος από δύο Τουρκοκύπριους ακαδημαϊκούς, τον Ομέρ Γκιοκτσεκούς και Σερτάτς Σονάν και σε αυτήν έλαβαν μέρος 373 άτομα, μέλη του επιχειρηματικού κόσμου.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, το 89% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι η διαφθορά και το ρουσφέτι είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα, το 49% θεωρεί ότι στο θέμα της ενοικίασης «κρατικών κτηρίων» και «κρατικής γης» γίνεται ρουσφέτι ενώ το 48% θεωρεί ότι ρουσφέτι υπάρχει και στις προαγωγές στην «κυβέρνηση».

Το 55% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι «υπουργεία» και «κρατικές υπηρεσίες» χρησιμοποιούν την εξουσία τους για ικανοποίηση των αιτημάτων των κομμάτων ή για προσωπικούς λόγους, το 58% θεωρεί ότι υπάρχει διαφθορά στους πολιτικούς, ενώ το 54% ότι υπάρχει διαφθορά στα πολιτικά κόμματα, το 46% ότι υπάρχει διαφθορά από τους «ανώτερους κρατικούς αξιωματούχους».

Οι δύο ακαδημαϊκοί αναφέρουν στα αποτελέσματα της έρευνας τους ότι συγκριτικά με την προηγούμενη χρονιά το πρόβλημα της διαφθοράς και του ρουσφετιού στα κατεχόμενα έχει σημειώσει αύξηση, ενώ δεν υπάρχουν «κρατικοί μηχανισμοί» που θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά το πρόβλημα.

Πηγή: ΚΥΠΕ