Νέα επιστολή διαμαρτυρίας στον Άλαν Ντάνκαν από Κύπριους της Βρετανίας

Συνεχίζεται η αποστολή επιστολών διαμαρτυρίας από Κύπριους της Βρετανίας προς τον Υπουργό Ευρώπης σερ Άλαν Ντάνκαν με αφορμή τη δήλωσή του περί περιοχής με «κυριαρχία υπό αμφισβήτηση» στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η νεότερη επιστολή έχει συνταχθεί από δέκα Κύπριους πρόσφυγες που εδώ και δεκαετίες ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο, έχοντας αποκτήσει και τη βρετανική υπηκοότητα.

Τονίζουν ότι η δήλωση του σερ Άλαν προκάλεσε «ενόχληση και αναστάτωση» στους ιδίους και στις πολλές χιλιάδες Βρετανών πολιτών κυπριακής καταγωγής.

Σημειώνουν ότι η ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας συνάδει με τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας και «δεν ήταν ούτε είναι αμφισβητούμενη από καμία χώρα (πλην ασφαλώς της Τουρκίας)».

Προσθέτουν ότι η Κύπρος έχει συνάψει συμφωνίες επί της ΑΟΖ με την Αίγυπτο και το Ισραήλ και ότι εταιρείες ενέργειας από ΗΠΑ, Ιταλία και Γαλλία μετέχουν της ανάπτυξης των φυσικών πόρων της περιοχής.

Επισημαίνουν, παράλληλα, την καταδίκη των συνεχών παράνομων ενεργειών της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο από την ΕΕ και ιδιαίτερα της τελευταίας πρόκλησής της εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

«Ως εκ τούτου, η δήλωσή σας, πέρα του ότι είναι απαράδεκτη για τα μέλη της κοινότητάς μας και για πολλούς συναδέλφους σας στο κοινοβούλιο, αντικρούει τη στάση της ΕΕ και τη διεθνή γνώμη. Επιπλέον, κατά την άποψή μας, ενθαρρύνει περαιτέρω τουρκική αλαζονεία και αδιαλλαξία, μία νοοτροπία που διατηρεί η Τουρκία από τη στρατιωτική της εισβολή και κατοχή μεγάλου μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας το 1974», συνεχίζει η επιστολή.

Οι υπογράφοντες προτρέπουν τον Βρετανό Υπουργό Ευρώπης να αναθεωρήσει τη στάση του και να καλέσει την Τουρκία να αποσύρει τα πλοία της από την κυπριακή ΑΟΖ, καθώς και τα κατοχικά στρατεύματα.

Καταλήγουν σχολιάζοντας ότι είναι μία καλή ευκαιρία να ασκήσει η Βρετανία τον ρόλο της εγγυήτριας δύναμης και την υποχρέωση αποκατάστασης της ακεραιότητας και της ασφάλειας της Κύπρου.

Οι υπογράφοντες είναι οι Λεωνίδας Λεωνίδου, Ανδρέας Ταμπουρίδης, Δώρος Παρτασίδης, Αντώνης Σαββίδης, Γιώργος Πίππας, Τάσος Πογιατζής, Σεραφείμ Διάκου, Στέλλα Δινένη, Γιάννης Κούβαρος και Σπύρος Νεοφύτου.

Πηγή: ΚΥΠΕ