Π. Παυλόπουλος: Ευθεία και ωμή παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου η στάση της Τουρκίας

Ως ευθεία και ωμή παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου, χαρακτήρισε τη στάση της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, κατά τη συνάντησή του με αντιπροσωπεία του Ελληνοαμερικανικού Ινστιτούτου, στο πλαίσιο της ετήσιας επίσκεψής τους στην Ελλάδα.

Αναφερόμενος στον θετικό ρόλο που έχει διαδραματίσει το Ελληνοαμερικανικό Ινστιτούτο στην προάσπιση των εθνικών θεμάτων και δικαίων της Ελλάδας και της Κύπρου, ο κ. Παυλόπουλος σημείωσε ότι η σημερινή συγκυρία εγείρει ένα ζήτημα που αφορά τόσο την ίδια την Κύπρο, όσο και συνολικά την εφαρμογή του Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Δικαίου.

Όπως υπογράμμισε, η στάση της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ παραβιάζει το Δίκαιο της Θάλασσας, όπως αυτό κωδικοποιήθηκε με τη Συνθήκη του Montego Bay το 1982, το οποίο αποτελεί ένα δεσμευτικό κανονιστικό πλαίσιο και για την Τουρκία, παρά το γεγονός ότι η ίδια δεν έχει προσχωρήσει στη συγκεκριμένη Συνθήκη. «Η Συνθήκη αυτή έχει υπογραφεί από μεγάλο αριθμό κρατών, παράγει γενικώς παραδεδεγμένους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου, οι οποίοι είναι δεσμευτικοί έναντι όλων», τόνισε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας.

«Η Τουρκία έχει απέναντί της και τη διεθνή κοινότητα και την Ευρωπαϊκή Ένωση, γιατί η Κύπρος είναι αναπόσπαστο μέλος και της διεθνούς κοινότητας και της ΕΕ, και μάλιστα του σκληρού πυρήνα της Ευρωζώνης», πρόσθεσε ο κ. Παυλόπουλος. Παράλληλα, σημείωσε ότι η τουρκική προκλητικότητα καταδικάζεται ομοφώνως από τη διεθνή κοινότητα, αναφέροντας ως σημαντικό βήμα τις τοποθετήσεις της ΕΕ, των ΗΠΑ και του επικεφαλής του ΝΑΤΟ.

Είναι «ανάγκη προς αυτή την κατεύθυνση να αγωνιστούμε για αυτή τη στάση της Τουρκίας, έχοντας την πεποίθηση ότι με τον τρόπο αυτό δεν υπερασπιζόμαστε μόνο την Κύπρο αλλά τη διεθνή κοινότητα και την ΕΕ και κυρίως την ευρωπαϊκή και τη διεθνή νομιμότητα», είπε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας απευθυνόμενος στην αντιπροσωπεία του Ελληνοαμερικανικού Ινστιτούτου.

Πηγή: ΚΥΠΕ