«Πλήρης και ουσιαστική η συνεργασία με το γραφείο του Ε/κ εκπροσώπου της ΔΕΑ»

Ο Επίτροπος Προεδρίας και η Υπηρεσία Αγνοουμένων ήταν και είναι καθημερινά σε πλήρη και ουσιαστική συνεργασία με τους Λειτουργούς του Γραφείου του Ελληνοκύπριου Εκπροσώπου για παροχή οποιωνδήποτε στοιχείων που θα βοηθούσαν και τις προσπάθειες του προγράμματος της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοούμενους (ΔΕΑ), δηλώνει ο Επίτροπος Προεδρίας Φώτης Φωτίου, σε γραπτή του δήλωση αναφορικά με πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας ο «Φιλελεύθερος» και καλεί όλους σε επικέντρωση στα πραγματικά προβλήματα και τις προκλήσεις που προκαλούνται από την άρνηση της κατοχικής δύναμης να συνεργαστεί ειλικρινά και ουσιαστικά για επίλυσης της τραγωδίας των αγνοουμένων.

Στο δημοσίευμα με τίτλο «Βόμβα Νέστορα για αγνοούμενους του 1974» η εφημερίδα επικαλείται δηλώσεις του τέως Ε/κ Εκπροσώπου της ΔΕΑ, ο οποίος αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι με επιστολή του 12 Φεβρουαρίου 2018 ζήτησε από τον κ. Φωτίου να επιτρέψει την πρόσβαση στα αρχεία και σε 50 κασόνια που βρίσκονται στο ανθρωπολογικό εργαστήρι στην Έγκωμη αλλά ούτε καν έλαβε απάντηση και εκτιμά ότι ο κ. Φωτίου ίσως φοβάται πως η διενέργεια εξετάσεων DNA θα καταδείξει και άλλα λάθη που πιθανώς να διαπράχθηκαν από το Ινστιτούτο Γενετικής.

Σε γραπτή δήλωσή του ο κ. Φωτίου αναφέρει με αφορμή το δημοσίευμα ότι «οι τράπεζες δεδομένων γενετικών και ανθρωπολογικών στοιχείων, που περιέχουν και τα γενεαλογικά δέντρα, που αφορούν όλες τις υποθέσεις Ελληνοκυπρίων και Ελλαδιτών αγνοουμένων και πεσόντων, έχουν εδώ και χρόνια διαβιβαστεί στο Γραφείο του Εκπροσώπου της Ελληνοκυπριακής Κοινότητας στη ΔΕΑ, ο οποίος τις είχε καταθέσει στη ΔΕΑ για τις ανάγκες του προγράμματος της Επιτροπής για εκταφές και αναγνώριση λειψάνων».

«Το ίδιο ισχύει και με επιπρόσθετα δεδομένα που εξασφαλίζονται από συγγενείς αγνοουμένων και πεσόντων», προσθέτει. Όσον αφορά το Ανθρωπολογικό Εργαστήριο της Κυπριακής Δημοκρατίας, συνεχίζει ο Επίτροπος Προεδρίας, τα μέλη της αρμόδιας Επιτροπής της Βουλής καθώς και οι Επιτροπές Συγγενών Αγνοουμένων πραγματοποίησαν την τελευταία επίσκεψη τους τον περασμένο Σεπτέμβριο στην παρουσία και λειτουργού του Γραφείου του Ελληνοκύπριου Εκπροσώπου.

Σύμφωνα με τον ίδιο, κατά την επίσκεψη «έτυχαν λεπτομερούς ενημέρωσης και για όλα τα οστά που βρίσκονται στο Ανθρωπολογικό Εργαστήριο». Σημειώνεται επίσης ότι παρόμοια ενημέρωση είχε πραγματοποιηθεί και στο παρελθόν για τις Επιτροπές των συγγενών αγνοουμένων, στην οποία παρέστη και λειτουργός του Γραφείου του Ελληνοκύπριου Εκπροσώπου.

Ο κ. Φωτίου αναφέρει ακόμη ότι τον περασμένο Σεπτέμβριο, είχε αποσταλεί στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, στο Γραφείο του Ελληνοκύπριου Εκπροσώπου, καθώς και στις Επιτροπές συγγενών αναλυτική κατάσταση με τις διάφορες κατηγορίες των οστών που υπάρχουν στο Ανθρωπολογικό Εργαστήριο και αφορούν το πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας στις ελεύθερες περιοχές.

Δυστυχώς, σημειώνει, «όπως όλοι καλά γνωρίζουν, πρόκειται για τα λείψανα του οστεοφυλακίου του Τύμβου της Μακεδονίτισσας, που είχαν τύχει στο παρελθόν ψεκασμού με χημικά και παρά τις προσπάθειές μας σε Κύπρο και εξωτερικό δεν κατέστη δυνατόν μέχρι σήμερα να επιλυθούν τα επιστημονικά προβλήματα». Διαβεβαιώνει επίσης ότι «ασφαλώς και οι προσπάθειές μας συνεχίζονται».

Όσον αφορά τις ταυτοποιήσεις που έγιναν στα πλαίσια του προγράμματος της Κυπριακής Δημοκρατίας, αναφέρει ο Επίτροπος Προεδρίας, «έγινε επανεξέταση όλων των υποθέσεων». Σχετικά είναι τα Δελτία Τύπου του Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου με ημερομηνίες 12/11/2015 και 16/2/2018, προσθέτει.

Παράλληλα, αναφέρεται σε απαντητική επιστολή του Επιτρόπου Προεδρίας στην επιστολή του Ελληνοκύπριου Εκπροσώπου στη ΔΕΑ ημερ. 21.2.2018, στην οποία αναφέρεται το δημοσίευμα της εφημερίδας, στην οποία σημειώνεται ότι «πάντοτε υπήρξε και υπάρχει από μέρους του Επιτρόπου Προεδρίας και των λειτουργών του, η αναγκαία ανταπόκριση και συνεργασία σε θέματα που αφορούν το πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας με τον Ελληνοκύπριο Εκπρόσωπο και τους λειτουργούς του Γραφείου του».

«Ο Επίτροπος Προεδρίας και η Υπηρεσία Αγνοουμένων ήταν και είναι καθημερινά σε πλήρη και ουσιαστική συνεργασία με τους Λειτουργούς του Γραφείου του Ελληνοκύπριου Εκπροσώπου για παροχή οποιωνδήποτε στοιχείων που θα βοηθούσαν και τις προσπάθειες του προγράμματος της ΔΕΑ», αναφέρει ο κ. Φωτίου.

«Ενόψει και της κρίσιμης καμπής που διέρχονται οι προσπάθειες διακρίβωσης της τύχης των αγνοουμένων μας, όλοι μας θα πρέπει να επιδείξουμε την αναγκαία ευαισθησία και σεβασμό προς τις οικογένειες και να επικεντρωθούμε στα πραγματικά προβλήματα και τις προκλήσεις που προκαλούνται από την άρνηση της κατοχικής δύναμης να συνεργαστεί ειλικρινά και ουσιαστικά για επίλυσης της τραγωδίας των αγνοουμένων προς όφελος των δοκιμαζόμενων οικογενειών», καταλήγει.

Πηγή: ΚΥΠΕ