Πρέσβης Κροατίας: «Οι χώρες μας μπορούν να ενεργούν σταθεροποιητικά στην περιφέρεια της ΝΑ Ευρώπης-Αν.Μεσογείου»

Μέσω ευρωπαϊκών και άλλων μηχανισμών, η Κροατία και η Κύπρος διαθέτουν τη δυνατότητα να ενεργούν σταθεροποιητικά στην περιφέρεια της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Ανατολικής Μεσογείου, δήλωσε ο Πρέσβης της Δημοκρατίας Κροατίας στην Κύπρο με έδρα την Αθήνα Aleksandar Sunko, ο οποίος επέδωσε την Τρίτη τα διαπιστευτήριά του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.

Ο Πρέσβης της Δημοκρατίας της Κροατίας, μιλώντας στα Ελληνικά, είπε πως η χώρα του παρακολουθεί με μεγάλο ενδιαφέρον τα σημαντικά αποτελέσματα της έρευνας των ενεργειακών αποθεμάτων που διενεργήθηκαν στην Κύπρο, προσθέτοντας πως οι εκκρεμείς επενδύσεις στην ενεργειακή υποδομή στην Κροατία ανοίγουν μια ευκαιρία για τους εκπροσώπους των σχετικών χαρτοφυλακίων Κροατίας και Κύπρου να συναντηθούν και να συζητήσουν κοινές δραστηριότητες για την ανάπτυξη ενός σύγχρονου ενεργειακού δικτύου στη Μεσόγειο.

Δεδομένων των πολιτικών εξελίξεων στα Βαλκάνια και στην Ανατολική Μεσόγειο, όπως και των προβλημάτων που προκύπτουν από το μεταναστευτικό, η ανάγκη πανευρωπαϊκής πολιτικής αλληλεγγύης είναι μεγαλύτερη από ποτέ. Η περιφερειακή συνεργασία και τα κοινά συμφέροντα Κροατίας και Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση μπορούν να ανοίξουν τη προοπτική οι δύο χώρες να αναλάβουν έναν ακόμη πιο ισχυρό ρόλο στην ευρύτερη περιοχή“, ανέφερε.

Ο κ. Sunko ανέφερε επίσης πως η Κροατία υποστηρίζει την προσπάθεια για την επανάληψη των διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα του ΟΗΕ για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος, βάσει του Διεθνούς Δικαίου και σύμφωνα με τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών.

Σημείωσε ακόμη πως η χώρα του, ενώ προετοιμάζεται να αναλάβει την προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 2020, επιθυμεί να ενισχύσει και να αναπτύξει περαιτέρω τον ρόλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να βοηθήσει στην επέκτασή της προς τη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Είναι αυτονόητο ότι θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε τη διεύρυνση της Ένωσης, υπό την προϋπόθεση ότι οι χώρες που επιθυμούν να γίνουν μέλη πληρούν τα κριτήρια που έχουν τεθεί ενώπιον τους. Στο άμεσο μέλλον, ο στόχος μας για την Κροατία είναι να ανταποκριθούμε στα απαραίτητα κριτήρια προκειμένου να υιοθετήσουμε το ευρώ και να γίνουμε μέρος του χώρου Σένγκεν. Ευχαριστούμε εκ των προτέρων την Κυπριακή Δημοκρατία για την υποστήριξη των φιλοδοξιών μας”, κατέληξε.

Πηγή: ΚΥΠΕ