Σάββας Ηλιάδης: Η ορειβασία έγινε τρόπος ζωής του (Εικόνες)

Η επαφή με την φύση σε συνδυασμό  με τις αντίξοες συνθήκες που επικρατούν στο βουνό, ο αγώνας για να φτάσουμε στον προορισμό μας η άγρια ομορφιά του βουνού και η επαφή με τη φύση συνθέτουν το πραγματικό νόημα της ορειβασίας.

Η Κύπρος είναι ένας σχετικά νέος προορισμός για αθλήματα που σχετίζονται με την ορειβασία. Οι ευνοϊκές καιρικές συνθήκες, τα εκπληκτικά άγρια ​​σκηνικά, οι σύνθετοι τύποι πετρωμάτων, η ποικιλία και η πολυμορφία των αναρριχητικών διαδρομών (τόσο παραδοσιακών όσο και αγωνιστικών) καθιστούν την Κύπρο έναν εξαιρετικό προορισμό για ορειβασία, πεζοπορία και αγωνιστικό προσανατολισμό, σύμφωνα με την επίσημη σελίδα του ΚΟΤ. Στην χώρα μας υπάρχει η Κυπριακή Ομοσπονδία Ορειβασία, Αγωνιστικής Αναρρίχησης και Προσανατολισμού (KOMOAA).

Ο  Σάββας Ηλιάδης είναι 47 χρονών, παντρεμένος και έχει μια κόρη. Από μικρή ηλικία άρχισε να ασχολείται με τον αθλητισμό. Σε ηλικία 11 ετών ξεκίνησε το Tae kwon do, μέχρι την μέρα που κατατάγηκε στο στρατό. Στην συνέχεια για 12 χρόνια και συγκεκριμένα μέχρι το 2002 είχε ασχοληθεί εντατικά με το bodybuilding. Ήταν τότε που πήρε την «σοφή απόφαση», όπως θα μου πει χαρακτηριστικά  να αρχίσει κάτι νέο. «Φυσική εξέλιξη, σαν φυσιολάτρης που ήμουν να με κέρδισε το βουνό,» εξομολογείται. Από τότε ασχολείται  με ορειβασίες, εξερευνήσεις σε ποτάμια, σπηλιές, ορυχεία, εγκαταλειμμένα χωριά κλπ.

Προσωπικά θαυμάζω τις αντοχές του και με μαγεύουν οι φωτογραφίες οι οποίες είναι αναρτημένες στην προσωπική του σελίδα στο διαδίκτυο. «Η φιλία» μας έγινε η αφορμή για την συνέντευξη για έναν άνθρωπο που λατρεύει την ορειβασία, σέβεται το περιβάλλον και πολύ συχνά αναφέρεται με κάθε λεπτομέρεια για τις εμπειρίες που ζει μέσα από το χόμπι που λίγοι θα μπορούσαν να κάνουν με τόσο πάθος. Χρειάζεται ένας συνδυασμός αντοχής, διάρκειας, φυσικής κατάστασης και σωστής αναπνοής και ο Σάββας το ξέρει καλά αυτό…

Πόσα βουνά έχεις κατακτήσει;

Eχω ανέβει σ’ ολα τα βουνά του Τροόδους, μ’ όλες τις καιρικές συνθήκες, σε ημερήσιες και νυκτερινές πορείες στον Όλυμπο, Μαδαρή,Παπουτσά, Κιόνια,Τρύπιλο.

Πως αισθάνεσαι κάθε φορά  όταν κάνεις ορειβασία;

Μπορεί να σου φανεί αντιφατικό αυτό που θα σου πω αλλά πραγματικά νοιώθω: «Σαν το ψάρι στο νερό. Είμαι στο στοιχείο μου. Ζω και νοιώθω ότι γίνομαι ένα με την φύση.

Ποια στιγμή έχει αποτυπωθεί στην μνήμη σου και γιατί;

Πάρα πολλές Νικολέτα. Αξέχαστες εμπειρίες. Ότι σκεφτώ το κάνω πράξη. Είμαι ίσως ο μόνος άνθρωπος που έκανα πράξη την διαδρομή 0-1952μετρα, Λάρνακα- Όλυμπος. Πορεία 148.5 χλμ μέσα στα βουνά. Περπατούσα 28 ώρες με 20 κιλά φορτίο στις πλάτες μου.

Χρειάζεται κάποια προπόνηση για να μπορεί κάποιος να κάνει ορειβασία;

Το δικό μας είδος ορειβασίας, συνδυάζει πορείες μεγάλων αποστάσεων, αναρριχήσεις/καταρρηχήσεις. Για να μπορεί κάποιος να ανταπεξέλθει πρέπει να έχει τέλεια φυσική κατάσταση. Το σώμα πρέπει να είναι γυμνασμένο για να έχεις μεγάλες αντοχές. Μετά είναι οι τεχνικές που υπάρχουν: O τρόπος που πατάς στα βουνά, το πως αντιμετωπίζεις κινδύνους, δάγκωμα από φίδια ακόμη και οι πρώτες βοήθειες.

Σε ποιους απευθύνεται η ορειβασία;

Σε άτομα με πολύ καλή φυσική κατάσταση, που φυσικά θα ξεκινήσουν από μικρές και απλές διαδρομές και σιγά – σιγά θα αλλάζουν επίπεδο με τις εμπειρίες και την καθοδήγηση. Μην ξεχνάμε βέβαια πως με ότι και αν αποφασίσουμε να ασχοληθούμε πρέπει να έχουμε αγάπη και πάθος για αυτό που κάνουμε. Αντιλαμβάνεσαι λοιπόν, ότι το θέμα ορειβασία δεν είναι μια «εύκολη υπόθεση». Προπόνηση, αγάπη και σεβασμό για το άθλημα αυτό.

Έχει χρειαστεί ποτέ να ξεπεράσεις τα όρια σου;

Βεβαίως φυσικό είναι. Κάθε νέα διαδρομή έχει απαιτήσεις. Δεν μιλώ μόνο για την σωματική καταπόνηση αλλά την ψυχική πίεση: Για το τι θα αντιμετωπίσεις, το πως….μετά όμως όλα στο τέλος μετατρέπονται σε απέραντη χαρά και ψυχική ηρεμία.

Έχεις κάνει ορειβασία στο εξωτερικό;

Δεν έχω ασχοληθεί στο εξωτερικό μέχρι τώρα λόγο κάποιων συγκυριών. Το όνειρο μου είναι να ανέβω στο Έβερεστ και στην Κ2 αν ποτέ βρω χορηγούς. Το κόστος είναι τεράστιο για τέτοιου είδους «όνειρα».

Υπάρχουν ομάδες ορειβασίας στη χώρα μας;

Υπάρχουν αρκετές ομάδες ορειβασίας, στην Κύπρο, οι οποίες κάνουν μικρές αποστάσεις σε μονοπάτια όπου κάποιος που είναι αρχάριος μπορεί να ξεκινήσει σιγά – σιγά τα «πρώτα του βήματα».

Της Νικολέτας Χρήστου